Politia taiwaneza a arestat duminica seara principalii membri ai unei bande criminale internationale, responsabila de furtul a 83 de milioane de dolari taiwanezi (aproximativ 2,6 milioane de dolari SUA), proveniti din fraudarea unor bancomate in Taiwan saptamana trecuta, informeaza DPA, citand Central News Agency, citata de Agerpres.

Conform DPA, acestia ar fi un leton, un roman si un cetatean din Republica Moldova. Potrivit agentiei de presa EFE insa, ar fi vorba de un leton si de doi romani. Letonul a fost arestat in districtul nord-estic Yilan, iar cei doi romani la Taipei. Politia il suspecteaza pe letonul Andrejs Peregudovs ca ar fi ramas pe insula dupa plecarea restului bandei pentru a trimite in strainatate sumele obtinute prin spalare de bani, cumparare de diamante si utilizarea unor canale ilegale de schimb valutar. In camera hotelului din Taipei a celor doi romani au fost descoperite mai multe milioane de dolari, despre care se crede ca ar fi o parte din prada, scrie EFE.

Cel putin 16 ¬ 18 cetateni straini, provenind din cinci tari europene, au fost implicati in furtul din bancomate din Taiwan, potrivit politiei locale. Alti suspecti provin din Rusia si Estonia, iar noua suspecti in Taiwan, conform DPA si EFE.

Politia a recuperat peste 50 milioane de dolari taiwanezi de la cei trei suspecti. Suspectii piratasera 41 de bancomate ale unor filiale ale First Bank in Taipei, Taichung si alte orase taiwaneze in 9 si 10 iulie, folosind programe informatice, fara a necesita introducerea unor carduri bancare pentru extragerea bancnotelor, potrivit EFE.

Aceasta este prima oara cand o retea internationala de spargatori de bancomate comite acest gen de infractiune in Taiwan, scrie DPA. Desi dosarele de imigrare arata ca noua presupusi membri ai bandei - sase rusi si trei romani - ar fi parasit deja insula, politia presupune ca cea mai mare parte a banilor furati se afla inca in Taiwan, conform EFE.