Pe 18 iulie 1976, o fetita de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanta greu de egalat: nota 10 "absolut" la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal. Afisajul electronic nici nu era programat sa arate nota 10, asa ca pe ecran a aparut nota 1.00. Nadia Comaneci obtinea, la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, de sapte ori scorul perfect, castigand trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (echipa compus) si una de bronz (sol).

Dupa remarcabilul sau numar de la Montreal, gimnasta din Romania a intrat in istorie drept prima sportiva cu un exercitiu perfect. Doua dintre elemente ii poarta numele: "Coborare Comaneci" si "Salt Comaneci".

La 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia introduce luni in circulatie o emisiune speciala de marci postale, anunta intr-un comunicat institutia. Emisiunea de marci postale '"Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comaneci" este disponibila de luni in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Proiectul filatelic consta intr-un timbru si doua colite, una dantelata, numerotata cu negru, cealalta nedantelata, numerotata cu rosu, ce ilustreaza sugestiv momentul 18 iulie 1976, cand gimnasta olimpica a atins perfectiunea si a dominat prin tehnica sa impecabila. Pe manseta ilustrata a colitei dantelate este figurat pe fundal cuvantul zece in cele sase limbi oficiale ale ONU - engleza, franceza, spaniola, rusa, araba, chineza.

Imaginea copilei de 14 ani este adusa in prezent prin imaginea actuala a campioanei. Cele doua colite aduc filatelistilor in dar doua premiere - un tiraj simbolic, 2016 exemplare, sugerand marcarea in acest an a celor 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, cat si doua tipuri de hartie speciala (Tullis Russell, Anglia), pe care colitele sunt tiparite si care prezinta elemente de siguranta vizibile cu ochiul liber si respectiv doar in lumina ultravioleta.

Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta (doua modele), colita dantelata si colita nedantelata.