Lotul olimpic de matematica al Romaniei a castigat sase medalii la cea de-a 57-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, desfasurata la Hong Kong in perioada 6-16 iulie. La eveniment au participat 602 concurenti din 109 tari, informeaza Ministerul Educatiei.

Medalii de argint

  • Teodor Andrei Andronache, de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti
  • Ovidiu Neculai Avadanei, de la Colegiul National "Emil Racovita" din Iasi
  • Ciprian Mircea Bonciocat, de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala
  • Alexandru Pascadi, de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti
  • Ioan Laurentiu Ploscaru, de la Colegiul National "Alexandru Lahovari" din Ramnicu Valcea.

Medalie de bronz

  • Tudor Plopeanu, de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti.

Cu medalia din acest an, Theodor Andrei Andronache devine triplu premiant la Olimpiada Internationala de Matematica, fiind laureat cu argint in 2014 si in 2015, in timp ce Ciprian Mircea Bonciocat si-a reeditat performanta de anul trecut.

Lotul olimpic al Romaniei a fost insotit de Radu Gologan, coordonator al lotului si presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania, de Catalin Gherghe (Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti) si de Mihail Baluna, profesor la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti.

Pregatirea echipei s-a realizat in parteneriat cu Societatea de Stiinte Matematice din Romania.

Olimpiada Internationala de Matematica este cel mai prestigios concurs de profil dintre toate olimpiadele internationale de stiinta. Reamintim ca prima sa editie a fost gazduita si organizata de tara noastra in anul 1959, la initiativa Societatii de Stiinte Matematice (au participat echipe din 6 state: Bulgaria, Polonia, Ungaria, ex-Republica Democrata Germana, ex-U.R.S.S. si ex-Cehoslovacia).