Ursul agresiv care, joi, a atacat un barbat in cartierul Racadau din Brasov a fost impuscat, sambata noaptea, dupa ce s-a stabilit ca animalul avea un comportament deviant si vanatorii au primit acordul de recoltare de la Ministerul Mediului, informeaza Mediafax.

Animalul a atacat, joi, un barbat pe strada Calcarului din cartierul Racadau, acesta fiind grav ranit la gat si pe tot corpul, iar vineri, in aceeasi zona, animalul a atacat din nou un barbat care a iesit cu cainele

la plimbare, insa a ranit doar cainele acestuia.

"Ursul, un exemplar de 3-4 ani, a fost impuscat in jurul orei 21:00, cand a venit din nou exact in locul in care a atacat barbatul joi dupa-amiaza. Exemplarul a fost transportat la Regia Locala a Padurilor Kronstadt, cea care administreaza zona in care s-a produs incidentul. De asemenea, vor fi prelevate probe care vor fi duse la Directia Sanitar-Veterinara Brasov pentru analize", a spus prefectul Brasovului, Ciprian Bancila.

Prefectul Brasovului a convocat Comandamentul de urgenta si a solicitat Ministerului Mediului si Padurilor acord pentru recoltarea ursului, iar in zona au fost facute filtre si au fost lipite afise pe copaci prin care cetatenii erau avertizati de pericolul de a fi atacati de urs ("Atentie! Pericol atac de urs").

Animalul a fost capturat exact in zona in care a atacat, joi, un turist de 64 de ani. Animalul a fugarit si doi barbati care montau camere video cu senzori de miscare pentru monitorizare.

La actiunea de recoltare a ursului au participat angajati ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura (INCDS) Brasov, reprezentanti ai Garzii Forestiere Brasov, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, Comisariatului judetean al Garzii Nationale de Mediu, Inspectoratului de Jandarmi Judetean Brasov, Directiei Sanitare, Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Brasov si ai Regiei Publice Locale a Padurilor (RPLP) Kronstadt RA Brasov.

In cursul zilei de sambata, jandarmii au pazit zona si au intors din drum toti cetatenii care au vrut sa se plimbe la liziera padurii in zona. De asemenea, au fost evacuati toti cetatenii care venisera la plaja sau la gratar in padurea din cartierul Racadau.

Solicitarea catre minister a fost trimisa vineri, insa acordul de capturare a fost dat abia sambata, dupa ce ursul a atacat din nou.

Dupa primirea acordului de la minister, sambata, in jurul orei 16:00, vanatorii au pornit in cautarea ursului agresiv, in jurul orei 19.00 animalul a fost localizat, iar la 21:00 a fost impuscat.

Acest exemplar de urs se afla intr-un program de monitorizare derulat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea" in colaborare cu RPLP Kronstadt RA Brasov si Ministerul Mediului si Padurilor fiind cunoscut comportamentul deviat al acestuia (urs habituat).

Un barbat in varsta de 64 de ani a fost atacat de un urs, joi, in jurul orei 15.00, in cartierul Racadau. Barbatul se afla pe strada Calcarului din cartierul Racadau, aflata in apropierea padurii, unde isi plimba cainele, cand a fost atacat de un urs. La sosirea ambulantei si a unui echipaj SMURD, barbatul era inconstient. El a suferit rani multiple, printre care o rana mai grava la nivelul gatului, plagi muscate la nivelul capului, membelor si toracelui.

Acesta este cel de-al treilea incident de acest fel din ultima perioada, din zona Brasovului. Pe data de 28 mai un tanar de 25 de ani a fost atacat de un urs in timp ce se afla in padure, in zona Bunloc din localitatea brasoveana Sacele, barbatul reusind sa scape de animal si sa ajunga la teleferic unde a cerut ajutor. Apoi, in 19 iunie, un barbat de 60 de ani a fost atacat de un urs in zona Bunloc ¬ Dambul Morii din Brasov, suferind o fractura de brat si plagi la abdomen.