131 de cetateni romani aflati in Turcia, printre care se afla si pasagerii cursei Tarom din aceasta dimineata, care a fost anulata, vor fi repatriati astazi cu o cursa Tarom care va pleca din Bucuresti spre Istanbul la ora 16:25 si se preconizeaza ca va decola din Istanbul, cu destinatia Bucuresti, la ora 18:35. Al doilea zbor umanitar Tarom care va repatria cetateni romani va decola la ora 2:15 (ora locala a Turciei) si va prelua 131 de cetateni romani, anunta MAE.

Avion TaromFoto: Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca cele doua echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei Romaniei la Sofia continua sa acorde asistenta la doua dintre punctele de frontiera terestra cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitand pana in prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetateni romani.

Echipele mobile ale Consulatului General al Romaniei la Istanbul, aflate in Aeroportul International Ataturk, ofera asistenta cetatenilor romani aflati in incinta acestuia. Pana la acest moment, in punctele de intalnire stabilite in aeroport s-au prezentat aprox. 200 de persoane. Reamintim ca punctele de intalnire pentru cetatenii romani au fost stabilite in doua locatii: zona de check-in la poarta G17, iar in zona de tranzit - in proximitatea ghiseului central de informatii, langa Cafe Nero si Magazinul Old Bazaar.

La ora 16.25 (ora locala) va pleca spre Istanbul cursa regulata operata de compania TAROM, returul spre Bucuresti fiind preconizata pentru ora 18.35 (ora locala). Prin aceasta cursa se va repatria un numar de 131 de cetateni romani, printre care si pasagerii cursei TAROM de dimineata, care a fost anulata. Atragem atentia pasagerilor ca locatia de check-in se poate modifica si le recomandam in acest sens sa urmareasca permanent panourile de informare din aeroport.

Suplimentar, urmare demersurilor complexe ale Celulei de criza a Ministerului Afacerilor Externe, este in curs de organizare un zbor umanitar al companiei TAROM, costurile aferente fiind suportate din fondul special prevazut in bugetul MAE pentru gestionarea situatilor de criza.

Avand in vedere situatia inca fluida, Ministerul Afacerilor Externe mentine recomandarea adresata cetatenilor romani care se afla pe teritoriul Turciei sa evite deplasarile care nu sunt necesare, iar cetatenilor care au intentia de a tranzita sau de a calatori spre Turcia recomandam sa evite aceste deplasari.

MAE reaminteste ca a pus la dispozitia cetatenilor interesati in mod suplimentar si linia telefonica TelVerde 0800 800 407 (accesibila numai din Romania, in regim de gratuitate), precum si adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. Cetatenii romani aflati in Turcia au in continuare la dispozitie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.