Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul copiilor si adultilor din comuna Berevoesti - satul Gamacesti, judetul Arges, sechestrati si supusi la munca fortata.

"Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor", informeaza un comunicat al Avocatului Poporului transmis joi si citat de Agerpres.

Procurorii au efectuat perchezitii in comuna Berevoesti, la 40 de persoane suspectate ca ar fi recrutat sau rapit oameni saraci sau copii cu dizabilitati, pe care i-ar fi pus sa cerseasca sau sa munceasca in gospodariile acuzatilor.

"DIICOT a inceput urmarirea penala fata de 40 de persoane, iar in total 90 de oameni sunt vizati in acest dosar. Aceste persoane sunt acuzate ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, ar fi constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care ar fi recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea le-ar fi exploatat, supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat", se arata in comunicat.

Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare. Acestea ar fi fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria.