Romania este ferm atasata proiectului european, care trebuie insa sa aiba in centrul sau "principiile solidaritatii si unitatii, sa raspunda concret asteptarilor cetatenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile si libertatile fundamentale europene", a declarat presedintele Klaus Iohannis, intr-un discurs sustinut la receptia oferita de Ambasada Republicii Franceze in Romania cu ocazia Zilei Nationale a Frantei.

Seful statului a precizat ca isi doreste depasirea provocarilor actuale si reconstruirea unui "proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care sa valorifice oportunitatile viitorului".

"Determinarea Romaniei in acest sens si atasamentul nostru fata de ceea ce inseamna proiectul european sunt cat se poate de ferme. Acest proiect trebuie sa aiba in centrul sau principiile solidaritatii si unitatii, sa raspunda concret asteptarilor cetatenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile si libertatile fundamentale europene. Romania este gata sa lucreze substantial, impreuna cu Franta si cu toti ceilalti parteneri europeni, pentru reusita acestui proiect.

O Franta puternica este in interesul Romaniei, asa cum o Romanie puternica, partener de incredere la nivel regional, european si international, este in interesul direct al Frantei", a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a aratat ca "Franta este astazi un partener si un aliat esential pentru Romania in cadrul Uniunii Europene, al NATO si la nivel global" iar Romania s-a aflat alaturi de Paris "in gestionarea unor provocari complexe ca fenomenul terorist sau schimbarile climatice".

"Avem in Franta un aliat, partener si prieten pe care putem conta, asa cum Franta poate conta pe Romania. Cu aceasta convingere, inchei urand prietenilor nostri francezi ᅡBonne fete nationale!ᅡ. ᅡVive la France, Vive la Roumanieᅡ", a incheiat Klaus Iohannis.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a aratat ca problema convergentei economice si sociale "este cheia oricarei politici pentru a preveni aparitia unor noi blocuri", "Estul impotriva Vestului. Nordul impotriva Sudului".

Acesta a aratat, in discursul sau, ca respecta votul britanicilor din favoarea Brexit dar a notat ca "o anumita forma de populism a cuprins Regatul Unit".

"Dar nu pot sa nu observ ca cei care au condus spre aceasta alegere, in aceasta directie, sunt indecisi sau au ales sa fie absenti. ¬Ne revine datoria de a medita la aceasta lectie; nu aparam un proiect strivindu-l, nu aparam Europa imbratisand cauza nemultumirii. Europa se apara oferind", a aratat el.