Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat miercuri ca adoptarea unei solutii de gratiere nu va rezolva problema conditiilor de detentie din penitenciare, subliniind ca este nevoie de o consultare larga a publicului pe aceasta tema, potrivit Agerpres.

"Noi trebuie sa analizam ce anume presupune o gratiere si acest lucru nu se va face in doua saptamani. Noi nu vom rezolva conditiile din penitenciare gratiind acum persoane. Sa presupunem ca am gratia, au gratiat si alte state inaintea noastra si statistica ne arata ca aceasta nu este o solutie. Noi trebuie sa se asiguram ca, indiferent cine va veni dupa gratiere in penitenciar, va putea sa isi execute pedeapsa in conditii demne. Obligatia mea ca ministru este sa ma asigur ca umblam, de exemplu, la norma de hrana, care este ca valoare foarte mica, trebuie sa ne asiguram ca accesul la asistenta medicala este asigurata, trebuie sa ne ingrijim de faptul ca cei aflati in detentie sa poata munci, trebuie sa vorbim de multe alte chestiuni care nu presupun o gratiere", a spus Raluca Pruna, la TVR.

Ministrul Justitiei a opinat ca o gratiere nu va reduce infractionalitatea din Romania, adaugand ca exista alte mijloace de a rezolva problema conditiilor din penitenciare.

"Sa spunem ca golim maine penitenciarele. Nu se va mai intampla sa mai avem infractionalitate in Romania? Eu cred ca da. Si intrebarea este ce facem cu cei care vor intra dupa. Ceea ce vreau sa propun, fara sa anticipez absolut nicio solutie, facand o consultare larga a publicului, este ca trebuie sa ne asiguram ca in penitenciarele din Romania avem conditii demne indiferent de cine, cum intra in penitenciar in executarea unei pedepse decise de un judecator. Imi mentin opinia ca, inainte de a ajunge la gratiere, exista alte mijloace care pot rezolva problema conditiilor de demnitate in executarea pedepselor", a mai spus Raluca Pruna.