Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri, la Suceava, ca se are in vedere un sprijin national pentru sectorul laptelui, ce vizeaza producatorii care ''nu beneficiaza de niciun fel de ajutor, nu pe aceia care primesc subventii mari'', in contextul crizei care exista in acest sector, informeaza Agerpres. Irimescu a aratat ca, in sectorul laptelui, criza este generata de o conjunctura internationala, fiind influentata de faptul ca in China s-a redus consumul, dar si din cauza embargoului din Federatia Rusa, care a facut ca laptele produs in Europa sa se vanda pe piata UE.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

Potrivit lui Irimescu, peste 2-3 milioane de tone de lapte au ramas in plus pe piata europeana, dupa ce la 1 aprilie 2015 s-a anulat cota de productie si ca acesta nu provine din Romania, care nu a reusit niciodata sa depaseasca 75% din cota alocata.

''Sectorul laptelui este in mare criza la nivel european. La Consiliul de Ministri din luna iunie am solicitat comisarului european sa vina la Consiliul de luni, 18 iulie, cu o noua propunere pentru ajutor extraordinar pentru sectorul laptelui'', a spus Irimescu.

El spera ca situatia sa se imbunatateasca in ceea ce priveste pretul laptelui pentru crescatori.

''Este o situatie greu de acceptat pentru producatorii nostri, care sunt in prag de faliment, din sectorul laptelui. Pretul la lapte, din noiembrie, cand era 1.20-1.30 chiar 1.50 lei, a ajuns si la 40 de bani, iar in magazine a ramas la 4.5 lei. Nu putem fi de acord cu faptul ca tot acest efort soc se repercuteaza doar asupra fermierilor'', a aratat Irimescu.

Totodata, el a spus ca urmeaza sa se vada si in ce masura noua lege privind vanzarea produselor alimentare va permite stabilirea unei relatii de echilibru intre producator, procesator si comerciant.

''Nu pot sa trec peste faptul ca in Romania cei care proceseaza laptele au ajuns practic sa detina un monopol'', a spus Irimescu, adaugand ca are in vedere identificarea de masuri anti-monopol ce ar putea fi aplicate.

''Sa vedem ce solutii gasim anti-monopol, pentru ca este o situatie care afecteaza extrem de grav producatorii nostri. Nu suntem indiferenti la aceasta situatie'', a spus Irimescu.

In opinia lui Irimescu, ''nu exista lapte mai bun ca cel din zona de deal si de munte'' si a anuntat ca, saptamana viitoare, Guvernul va aproba hotararea privind Registrul montan, iar producatorii vor putea inscriptiona cu ''produs montan'' produsele lor.