Remedierea situatiei din penitenciare este o prioritate a mandatului ministrului Justitiei, a declarat miercuri Raluca Pruna, adaugand ca problemele din acest sistem ii sunt cunoscute dupa ce a vizitat numeroase penitenciare, a luat contact direct cu detinutii si a stat de vorba "nemijlocit" cu acestia despre problemele lor. Raluca Pruna a amintit ca a lansat in dezbatere, pe site-ul ministerului, Planul de Actiune Sectorial pentru Imbunatatirea Conditiilor de Detentie. "Trebuie sa dezbatem pentru a identifica solutii", a subliniat Raluca Pruna, adaugand ca va depune toate eforturile pentru ca aceste masuri sa ajunga in toamna pe masa Parlamentului si sa fie tratate cu celeritate. "Situatia din sistemul penitenciar e una sistemica si grava de mai bine de 20 de ani, iar escaladarea tensiunilor nu foloseste nimanui", a mai spus ministrul Justitiei, subliniind ca nu va lua masuri sub presiune si ca "Daca am asteptat 20 de ani, mai putem astepta doua luni".

Raluca PrunaFoto: Agerpres
  • Declaratiile Ralucai Pruna:

Am luat cunostinta de evenimentele recente. In 8 din 45 de unitati penitenciare exista evenimente tensionate, stiu ca intre timp s-a alaturat si Tulcea.

Situatia din sistemul penitenciar e una sistemica si grava de mai bine de 20 de ani.

Am fost in penitenciare. De cand mi-am preluat mandatul, am inteles sa vizitez numeroase penitenciare, cu speranta ca voi gasi o situatie imbunatatita. Nu a fost cazul.

M-am intalnit nemijlocit cu persoane aflate in detentie, stiu din contact direct cu acestea care sunt problemele.

Am declarat public ca este o prioritate a mandatului meu incercarea de a remedia situatia din penitenciare.

In noiembrie 2015, eu am mostenit o colectie de hartii, niciun fel de masura concreta.

Vreau sa ma adresez celor aflati in detentie si sa ii asigur ca nu imi sunt straine deloc - supraaglomerarea, hrana, accesul la munca si reintegrarea acestor persoane in societate.

Am facut o promisiune publica si le-am promis celor din penitenciare ca ma aplec asupra restantelor - subliniez restantelor - din acest domeniu.

Alternative la detentie exista: nu trebuie sa inventam nimic, sunt inventate.

Probatiunea - sistemul de probatiune trebuie consolidat.

Am suplimentat numarul de posturi din sistemul de probatiune si am reusit sa asigur o crestere salariala pentru colegii din sistemul de probabiune, pentru ca daca cerem performanta, trebuie sa ii platim decent.

Am convenit cu ANP un plan pentru sistemul penitenciar care se gaseste pe site-ul Ministerului Justitiei. (Planul de Actiune Sectorial pentru Imbunatatirea Conditiilor de Detentie poate fi consultat aici).

Trebuie sa dezbatem ca sa identificam solutii.

Nu serveste nimanui, nu serveste societatii continuarea si escaladarea acestor tensiuni.

Inteleg nerabdarea, dar ii asigur pe detinuti ca suntem in cautarea unor solutii.

Exista o responsabilitate a intregii societati - a mea ca ministru, a Parlamentului si a publicului.

Publicul trebuie sa fie informat.

Vom lansa o dezbatere publica pe aceasta tema.

Vreau sa ii asigur pe cei aflati in detentie ca nu voi adopta nicio masura sub presiune. Avem nevoie de masuri bune, nu de masuri luate sub presiune. Daca am asteptat 20 de ani, mai putem astepta doua luni.

Scopul consultarii este pregatirea unui pachet de masuri care sa fie prezentat pe masa Parlamentului in sesiunea de toamna. Eu ca ministru depun toate eforturile ca aceste masuri sa fie tratate cu celeritate de Parlament in toamna.