Adrian Stanculea, seful sectiei de Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) de la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti si purtatorul de cuvant al institutiei, recunoaste ca unei paciente i s-a facut, in luna iunie, transfuzie cu alta grupa de sange, insa sustine ca nu aceasta a fost cauza decesului femeii. Medicul sustine ca pacienta, care fusese muscata de caini si a ajuns la spital in soc hemoragic, avea leziuni extrem de severe, potrivit Mediafax.

Spitalul de Arsuri din BucurestiFoto:

Adrian Stanculea spune ca, in urma transfuziei cu o alta grupa de sange decat grupa sanguina a pacientei, medicii i-au facut dializa de mai multe ori: "Este vorba despre o pacienta care a venit la urgenta in garda dinspre 13 spre 14 iunie, cu o leziune extrem de severa, fiind muscata de caine. Femeia a fost internata si s-a intervenit de urgenta in sala, s-a reintervenit dupa o hemostaza. Pacienta era in soc hemoragic, avand o stare generala destul de grava si a fost nevoie de adminsitrarea unor produsi de sange. Atunci, in noaptea aceea, s-au intamplat niste vicii de procedura si pacienta a primit o grupa de sange care nu trebuia sa se primeasca gresit. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate masurile necesare. Pacienta a mai fost la noi in spital inca sapte zile, i s-au facut sedinte de dializa. A decedat cam la sapte zile distanta, dar dupa parerea mea de medic, nu este legat de accidentul transfuzional."

Conducerea Spitalului de Arsi face o ancheta interna in acest caz, iar Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor fac verificari: "Inspectia sanitara din cadrul DSP Bucuresti a efectuat deja doua controale la Spitalul de Arsi de la momentul semnalarii cazului pacientei cu transfuzie gresita. Rapoartele arata ca unitatea de transfuzii (UTS) a Spitalului de Arsi functiona de peste un an de zile fara autorizare de functionare. In momentul de fata, coordonam procesul de autorizare a unitatii si revenirea la normal, pentru ca actul medical sa se desfasoare in conditii de siguranta atat pentru pacient cat si pentru medici. Determinarea gresita a grupei de sange pare sa fi fost rezultatul unei erori umane, iar in acest caz, singura autoritate cu atributii legale de verificare este Colegiul Medicilor. Personalul medical de la Spitalul de Arsi a depus toate eforturile pe langa managementul unitatii pentru autortizarea UTS, dar acestea au fost ignorate de conducerea spitalului. Ministerul analizeaza cauzele care au dus la situatia actuala, masurile care se impun si revenirea la normal", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.

O femeie in varsta de 68 de ani a murit, in luna iunie, la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, din cauza unei transfuzii gresite de sange. Femeia, care fusese muscata de caini si a ajuns la spital in soc hemoragic, avea nevoie urgenta de transfuzie de sange. Pacienta a primit insa, la transfuzie, sange de la donatori cu alta grupa. O zi mai tarziu, ea a intrat in soc posttransfuzional si nu a mai putut fi salvata, decesul survenind dupa o saptamana.

Femeia a fost internata pe data de 13 iunie si in aceeasi zi i s-a facut transfuzie cu o grupa gresita de sange. Pacienta a fost internata in soc hemoragic si avea carnea de pe membre sfasiata, precum si fracturi ale antebratelor. A doua zi, ea a intrat in soc posttransfuzional si nu a mai putut fi salvata, decesul survenind o saptamana mai tarziu.

Managerul spitalul a demisionat dupa incident, insa mandatul sau urma oricum sa expire o saptamana mai tarziu.

Cazul a fost semnalat Directiei de Sanatate Publica abia pe data de 27 iunie.

Comisia de disciplina a spitalului nu si-a prezentat nici pana acum concluziile.