Canada ar putea anunta oficial in aceasta toamna ridicarea vizelor pentru cetatenii romani. Dar ce romani vor beneficia de eliminarea vizelor? Negocierile vizeaza "eliminarea vizelor turistice pentru absolut toate categoriile de cetateni romani, nu doar pentru anumite categorii", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Moisa, europarlamentar care a participat activ la negocierile cu statul nord-american.

Sorin Moisa si ministrul canadian John McCallumFoto: Arhiva personala

Moisa mai spune ca "nu acceptam sa ne impartim proprii cetateni in mai multe categorii" si spune ca propunerea de eliminare a vizelor doar pentru anumite categorii de cetateni romani, considerate de "risc mic", dateaza de pe vremea fostului guvern canadian si ea nu mai este actuala.

Sorin Moisa explica pentru HotNews.ro si ce formalitati vor avea de indeplinit cetatenii romani care vor calatori in Canada daca executivul canadian va ridica vizele.

In ceea ce priveste dreptul la munca al romanilor in Canada, Moisa spune ca "ridicarea vizelor turistice nu are absolut nicio legatura cu dreptul la munca in Canada". Romanii care vor dori sa munceasca in Canada trebuie in continuare sa obtina permisul de munca si o viza corespunzatoare acestuia.

  • Un scurt interviu cu Sorin Moisa:

Rep: Pentru ce tip de vize negociaza acum Canada, Romania si UE?

Sorin Moisa: Discutiile se refera la eliminarea vizelor turistice pentru absolut toate categoriile de cetateni romani, nu doar pentru anumite categorii. Nu incercam sa eliminam vizele doar pentru cei care au deja viza, cum s-a exprimat, ironic si inspirat, cineva intr-un comentariu la un articol pe subiect. Nu acceptam sa ne impartim proprii cetateni in mai multe categorii. Propunerea de eliminare a vizelor doar pentru anumite categorii de cetateni romani, considerate de 'risc mic', dateaza de pe vremea Guvernului Harper, si ea este inacceptabila. Suntem in 2016 si Romania este in UE de aproape 10 ani. Cred, si la fel crede Guvernul, ca romanii in general nu reprezinta un risc pentru nimeni. Orice exceptie se trateaza cu legea, nu cu toptanul.

Rep: In ce conditii vor putea calatori cetatenii Romania in Canada in eventualitatea ridicarii vizelor?

Sorin Moisa: La fel ca toti ceilalti cetateni europeni. Foarte probabil, in momentul ridicarii efective a vizelor va fi obligatorie obtinerea unei autorizatii electronice de calatorie de catre cetatenii tuturor statelor care nu au nevoie de viza in Canada. Cu alte cuvinte: cetateanul roman care va dori sa calatoreasca in Canada va deschide o aplicatie electronica unde va completa anumite date, si va tipari o autorizatie de calatorie generata de sistemul respectiv. La fel va face un neamt, olandez sau britanic.

Rep: In ce conditii vor putea munci cetatenii romani in Canada in eventualitatea ridicarii vizelor?

Sorin Moisa: Ridicarea vizelor turistice nu are absolut nicio legatura cu dreptul la munca in Canada. Pentru romanii care vor dori sa mearga sa munceasca in Canada nu se schimba absolut nimic: trebuie in continuare sa obtina permisul de munca si o viza corespunzatoare acestuia, urmand cu strictete legislatia canadiana. Este important sa nu fie nicio confuzie intre cele doua. Romanii care doresc sa munceasca in strainatate fara a avea batai de cap administrative pot merge oriunde in Europa, unde au aceleasi drepturi ca cetatenii germani, francezi, italieni sau suedezi, etc. De asemenea, cetatenii UE practic nu sunt eligibili pentru azil in Canada decat in conditii cu totul exceptionale: nu as sfatui pe nimeni sa incerce, pentru ca va pierde timp, bani si va fi deportat inapoi in Romania.

Rep: In ce stadiu sint acum negocierile si care este calendarul agreat pentru urmatoarele actiuni?

Sorin Moisa: Discutiile sunt foarte avansate si la inceputul toamnei ar trebui sa avem un anunt oficial si o data clara pentru eliminarea completa a vizelor de calatorie. Am avut o intrevedere foarte buna pe aceasta tema luni, la Bruxelles, cu Ministrul canadian al Imigratiei, John McCallum. Cu McCallum s-a intalnit, de asemenea, in format tripartit Romania-UE-Canada, dar si bilateral, Seful Cancelariei Primului Ministru, Ministrul Dragos Tudorache, cu care ma coordonez indeaproape pe subiect.

Sorin Moisa (PSD) este unul dintre europarlamentarii implicati in negocierea acordului de liber schimb intre UE si Canada (CETA). In aprilie, el a demisionat din pozitia de Raportor al Grupului S&D, citand "atitudinea dezamagitoare, injusta si inexplicabila a Canadei in chestiunea vizelor pentru romani".