SEA SHIELD 16, cel mai mare exercitiu multinational organizat in anul 2016 de Fortele Navale Romane, va avea loc in perioada 18-22 iulie in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre. In cele cinci zile, 1000 de militari romani si 1000 de militari din sapte tari se vor antrena in comun pe mare. Fortele Navale Romane participa cu 11 nave, doua elicoptere Puma Naval, doua detasamente mobile de lansare rachete si o nava de suport pentru scafandri, Fortele Aeriene Romane asigura secventele exercitiilor de lupta aeriana cu doua aeronave MIG 21 LanceR, dar si un elicopter Puma. Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia si Ucraina participa cu cinci fregate, trei vanatoare de submarine, o corveta, un submarin, patru aeronave si ofiteri de stat major.

Exercitii navale in Marea NeagraFoto: Navy.ro

"In cadrul Exercitiului SEA SHIELD 16, vor fi evaluate structurile din Fortele Navale Romane care sunt nominalizate pentru a face parte din Forta de Reactie NATO 2016-2017 (NATO Reaction Force)", se arata intr-un comunicat al Fortelor Navale Romane remis HotNews.ro

In cele cinci zile de exercitiu, 1000 de militari romani si 1000 de militari din sapte tari se vor antrena in comun pe mare si vor pune in aplicare proceduri de operare la standarde NATO, pentru lupta impotriva amenintarilor de orice natura pe mare, subacvatice si aeriene.

La exercitiu, Fortele Navale Romane participa cu 11 nave, doua elicoptere Puma Naval, doua detasamente mobile de lansare rachete si o nava de suport pentru scafandri, Fortele Aeriene Romane asigura secventele exercitiilor de lupta aeriana cu doua aeronave MIG 21 LanceR, dar si un elicopter Puma, pentru evacuare medicala, iar Garda de Coasta romaneasca participa cu o nava de patrulare.

Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia si Ucraina participa cu cinci fregate, trei vanatoare de submarine, o corveta, un submarin, patru aeronave si ofiteri de stat major.

"Avand in vedere complexitatea exercitiilor integrate in SEA SHIELD 16, numarul mare de nave, aeronave si militari participanti, precum si dimensiunea extinsa a raioanelor maritime in care se desfasoara actiunile de instruire, Fortele Navale Romane demonstreaza ca detin capabilitatile organizatorice, de planificare si de conducere, precum si capacitatile operationale necesare pentru consolidarea securitatii si apararii colective in regiunea Marii Negre", se arata in comunicatul oficial.