Actiunea de combatere a coruptiei prin mijloace penale a atins, in ultimii ani, viteza de croaziera, iar acum este momentul sa fie pus accent mai mare pe preventie, a declarat miercuri ministrul Justitiei, Raluca Pruna, adaugand ca exista o cerere reala de reformare a administratiei publice, potrivit News.ro.

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

"Lupta impotriva coruptiei este un exericitiu continuu. Am lansat o consultare publica ampla si incercam sa schimbam accentul pe preventie. Tot ce am facut pana acum a fost o munca de echipa, elementele au fost elaborate in Ministerul Justitiei de o echipa care lucreaza de ani pe acest subiect. Cea mai buna echipa in materie anticoruptie din administratia publica. Vorbim de zece ani de strategii, dar exista o cerere reala de reformare a administratiei publice", a afirmat ministrul Justitiei in cadrul unei dezbateri publice din perspectiva Strategiei Nationale Anticoruptie 2016 - 2020.

Ministrul Justitiei a precizat ca adoptarea acestui document este un obiectiv strategic asumat de premier si de Ministerul Justitiei si are un interes major pentru societatea romaneasca in general.

Raluca Pruna a anuntat ca Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 va fi lansata oficial in 19 iulie, la Palatul Victoria, in prezenta premierului. Ea a precizat ca valorile strategiei sunt aplicabile administratie publice centrale si locale, iar acestea sunt: prioritatea interesului public, integritatea, transparenta si vointa politica.

Ministrul Justitiei a precizat ca elementul de noutate este acela ca Strategia pune accent mai mare pe preventie: "Cred ca, in ultimiii ani, actiunea de combatere prin mijloace penale si-a atins viteza de croaziera, institutiile si-au dovedit competenta si eficacitatea", a subliniat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a adaugat ca, asa cum o spune si seful DNA, este timpul sa fie pus un accent mai mare pe preventie, pentru ca nu poate fi combatuta coruptia doar prin mijloace penale: "Noua Strategie aduce elemente de noutate. Primul obiectiv al Strategiei se refera la dezvoltarea unei culturi a transparentei pentru o guvernare deschisa."

Raluca Pruna a subliniat ca este important sa fie combatuta coruptia pentru ca societatii "i se fura ceva, de undeva": "Doresc sa evidentiez rolul fundamental al transparentei in buna guvernare. Romania se afla intr-un moment important din punctul de vedere al asteptarilor cetatenilor. Datoria mea este sa venim in intampinarea nevoilor societatii. Accept criticile din care pot invata", a mai spus ministrul Justitiei, la dezbaterea publica "Transparenta serviciilor publice si guvernarea deschisa in cadrul cooperarii la nivel central si local", organizata de Ministerul Justitiei.

Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 urmareste ca in peste 80% din institutiile publice sa fie luate masuri preventive, sa fie reduse cu cel putin 50% cazurile de frauda in achizitii publice, dar si oportunitatile la coruptia din sectorul privat. In perioada 2016-2020 vor fi facute mai multe modificari legislative, inclusiv codurilor penal si de procedura penala, urmand sa fie elaborat si un nou cod de conduita a membrilor Parlamentului.

Documentul se adreseaza puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca, autoritatilor publice locale, mediului de afaceri si societatii civile.

Conform proiectului, in termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate institutiile publice centrale si locale, precum si intreprinderile publice vor indeplini procedurile de aderare la strategie, iar in termen de sase luni vor elabora si transmite Ministerului Justitiei planurile de integritate aferente.

Strategia mentine paradigma care a stat la baza SNA 2012-2015, aceea a asimilarii cu un esec de management a oricarui nou dosar al Directiei Nationale Anticoruptie si al Agentiei Nationale de Integritate.

Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 va acorda in continuare prioritate masurilor preventive in sectoarele expuse la coruptie. Progresul limitat al preventiei in intervalul 2012 - 2015 mentine sectoarele identificate in strategia anterioara si le suplimenteaza cu cele ale educatiei si sanatatii.