Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache, cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale, au depus juramantul miercuri dimineata la Palatul Cotroceni si isi preiau oficial mandatul. Urmatorul pas va fi desemnarea presedintelui Curtii Constitutionale pentru urmatorii 3 ani, din randul celor 9 judecatori. Presedintele Klaus Iohannis le-a urat succes celor 3 judecatori care au depus juramantul.

Livia StanciuFoto: Agerpres

"Constitutia Romaniei face din Curtea Constitutionala garantul suprematiei sale. In cei 25 de ani de cand exista, Curtea Constitutionala s-a dovedit eficienta in promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constitutie. Ea a contribuit la explicarea si punerea in aplicare a unor principii de baza ale constitutionalismului modern, cum ar fi cooperarea loiala intre autoritatile publice, protejarea cetatenilor de orice amenintari la adresa drepturilor si libertatilor lor si, mai ales, intarirea integritatii si a transparentei in viata politica. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ si chiar a vietii publice din Romania la valorile si principiile juridice promovate in spatiul european si international",le-a transmis Iohannis celor 3 noi judecatori.

"Daca Presedintele Romaniei are rolul constitutional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale, Curtii Constitutionale ii revine indatorirea de a proteja si promova statul de drept si democratia constitutionala cu scopul ultim de a asigura protectia drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Urez succes in activitate judecatorilor constitutionali care au depus juramantul astazi", a mai spus Klaus Iohannis.

"Va doresc tuturor sa contribuiti la conturarea Curtii Constitutionale ca un pol de stabilitate in arhitectura constitutionala a statului, inclusiv prin jurisprudenta clara, coerenta si predictibila. Va indemn sa aveti permanent ca reper standarde cat mai inalte de profesionalism si independenta si am toata convingerea ca veti onora cu demnitate magistratura care va este incredintata! Felicitari si succes noilor judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei!" a incheiat Klaus Iohannis.

Livia Stanciu a fost desemnata judecator la Curte de catre presedintele Klaus Iohannis, Attila Varga - de Camera Deputatilor, iar Marian Enache - de Senat.

Pe 9 iunie, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea Liviei Stanciu in functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Camerei Deputatilor, pe 8 iunie, pentru a ocupa functia de judecator la CCR.

Pe 7 iunie, Senatul a decis numirea deputatului Marian Enache in functia de judecator la Curtea Constitutionala. Ulterior, senatorii liberali au contestat, la CCR, Hotararea Senatului nr. 80 din 7 iunie 2016 privind numirea lui Marian Enache judecator constitutional, pe motiv ca acesta nu a avut sustinerea unui grup parlamentar. Pe 29 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea PNL.

Curtea Constitutionala a declansat procedura de numire a trei judecatori avand in vedere ca in data de 13 iulie expira mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader si Valentin Puskas. Presedintia a numit un judecator in locul lui Augustin Zegrean, Camera Deputatilor, in locul lui Tudorel Toader, iar Senatul in locul lui Valentin Puskas.