Canada ar urma sa anunte in toamna aceasta daca va decide sa ridice vizele pentru cetatenii romani si bulgari. Promisiunea ca Ottawa va face anuntul in toamna ar fi fost facuta luni, in cadrul unei intalniri la Bruxelles intre reprezentantii Canadei, Romaniei (tara noastra a fost reprezentata de Dragos Tudorache, seful cancelariei premierului Dacian Ciolos) si Bulgariei si comisarul european pentru Migratie si afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, scrie Novinite.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presa canadiana a scris recent ca Ottawa se pregateste sa ridice vizele pentru Romania, pentru a nu risca un veto asupra acordului de liber-schimb cu Europa.

John McCallum, ministrul canadian al Imigratiei, ar fi afirmat, in cadrul intalnirii, ca rezultatele evaluarilor Romaniei si Canadei vor fi anuntate in toamna.

Tot atunci ar urma sa fie stabilit si un calendar pentru eliminarea vizelor pentru Canada in cazul cetatenilor romani si bulgari.

Razvan Dupleac, consultant in imigratie care traieste la Montreal, a explicat recent pentru Hotnews.ro ca Ottawa nu va ridica vizele pentru toti romanii, ci in prima faza vor beneficia doua categorii de persoane: cei care au avut in ultimii zece ani viza de Canada si cei care au o viza valabila de SUA.

Acesta mai spunea ca este vorba doar de ridicarea vizelor de turist, prin urmare cei care merg in Canada vor putea ramane maxim sase luni de zile, fara drept de studii sau de munca.

In aprilie, UE a acordat Canadei si Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor amenintand ca, in caz contrar, ar putea impune vize pentru cetatenii canadieni si americani.