Consortiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universitati din Romania, isi arata sustinerea pentru diferentierea universitatilor pe baza unui ierarhizari care sa tina cont de prezenta lor in evaluarile internationale si doresc ca finantarea institutiilor de invatamant sa se faca diferentiat, in raport cu nivelul de performanta al acestora. De asemenea, acestea considera ca se impune o restructurare a mecanismelor decizionale in interiorul Consiliul National al Rectorilor, care sa tina cont de cat de activ sunt reprezentate acestea in mediul academic dar si de calitatea reprezentarii. Astfel, votul universitatilor mai performante ar urma sa aiba mai multa valoare in cadrul Consiliului.

Consortiul UniversitariaFoto: Captura universitaria.ase.ro

Consortiul Universitarea este format din Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.

Consortiul Universitaria s-a intrunit in perioada 8-10 iulie 2016, cu ocazia implinirii a 20 de ani de functionare, ocazie cu care a analizat situatia actuala din mediul academic romanesc si a adoptat in final o serie de recomandari.

La reuniune au participat nou-numitul minstru al Educatiei Mircea Dumitru, fostul ministru Adrian Curaj si vicepremierul Vasile Dincu.

Recomandarile a Consortiului Universitaria:

  • Largirea autonomiei universitare: financiar, administrativ, in activitatea didactica si de cercetare, in asumarea responsabilitatilor fata de piata muncii si de spatiul public din Romania
  • Gasirea unor solutii grabnice pentru rezolvarea dezechilibrelor financiare cu care se confrunta universitatile
  • Diferentierea universitatilor pe baza unui exercitiu de clasificare si ierarhizare fundamentat pe o metodologie care sa aiba ca reper prezenta in evaluarile internationale (topuri sau rankinguri recunoscute), precum si finantarea diferentiata a  institutiilor de invatamant, din fonduri centrale si/sau locale, in raport cu nivelul de performanta al acestora.
  • Consultarea universitatilor cu privire la posibilitatea recunoasterii calificarilor EQF de nivel 6 si 7 acordate de catre institutii din afara celor de invatamant superior.
  • Definitivarea unui cadru de referinta pentru formarea profesorilor axat pe masterul didactic/educational pentru formarea initiala a acestora in consonanta cu Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 si a strategiilor europene
  • Necesitatea consolidarii autonomiei universitatilor in procesul de recrutare si inmatriculare a studentilor internationali prin revizuirea procedurilor actuale de validare si echivalare a diplomelor si a actelor de studii.
  • Flexibilizarea cadrului juridic care reglementeaza politicile de personal ale universitatilor in sensul de a diferentia procesele de recrutare a cadrelor didactice universitare de cele de promovare in cariera, dar si simplificarea procedurilor de angajare in cadrul granturilor de cercetare.
  • Linii de finantare bugetara directa a cercetarii stiintifice universitare.
  • Intarirea in continuare a eticii academice in procesul didactic si in cercetare.
  • Restructurarea a mecanismelor decizionale in interiorul Consiliul National al Rectorilor, in baza normelor cantitative si calitative de reprezentare a universitatilor.

Documentul este semnat de Marilen Pirtea, rector al Universitatii de Vest din Timisoara si presedintele Consortiului Universitaria, rectorul delegat al Universitatii din Bucuresti Romita Iucu, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi Gheorghe Iacob si rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti Nicolae Istudor.

Concluziile Consortiului Universitaria (11 Iulie 2016)