Nava Republica, obiect de patrimoniu national clasat in categoria ''Tezaur'', a fost avariata, duminica, in urma unui incident petrecut pe Dunare, in Portul Tulcea, anunta Agerpres. Potrivit Capitaniei Zonale a Portului Tulcea, nava ''Sahin Kaya'', sub pavilion turcesc, a iesit de pe senalul navigabil al bratului Tulcea al Dunarii, iar pentru a nu intra in faleza orasului comandantul acesteia a facut toate manevrele pentru ca vasul sa se opreasca.

''Nava a fost oprita, dar din cauza curentului Dunarii si a efectului ancorei a fost intoarsa si a presat cu pupa babord nava muzeu Republica. In urma incidentului a rezultat ruperea unei babale, ruperea legaturilor cu scondrii prova/pupa, avarierea braului, avarierea scarii de acces pe nava'', se arata intr-o informare a Capitaniei Portului Tulcea remisa AGERPRES.

Nava sub pavilion turcesc a suferit avarii minore, potrivit sursei citate.

O echipa formata din ofiteri ai Capitaniei Zonale Tulcea si ai Biroului Politiei Transporturi a inceput cercetarea cauzelor care au dus la producerea evenimentului, nava sub pavilion turcesc degajand senalul navigabil si ancorand la mila marina 39.

''Sahin Kaya isi va continua voiajul spre Galati in asistenta unui remorcher al Administratiei Fluviale Dunarea de Jos'', adauga sursa citata.

Acesta este cel de-al doilea eveniment naval in care este implicata nava muzeu ''Republica'' de la inceputul acestui deceniu, dupa ce in luna iulie a anului 2011 a fost usor avariata de un vas sub pavilion cambodgian a carei carma s-a defectat in Portul Tulcea.

Clasata in categoria ''Tezaur'' a patrimoniului cultural national, nava Republica apartine Primariei municipiului Tulcea.

Construita in anul 1883 la santierul Linz Komenburg din Austria, nava denumita initial ''Csobanc'' a fost predata spre exploatare in 1888 Flotilei de Dunare a Marinei austro-ungare, a trecut in subordinea sovietica in 1944 si a fost predata Romaniei in anul 1951.

Supravietuitoare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timpul caruia a fost implicata in luptele pe Dunare ca nava de comandament, a continuat sa functioneze ca nava de comandament a Marinei Militare Romane.

In anul 2003, nava a fost cedata de Ministerul Apararii Nationale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar in 2008 a fost clasata, in urma unor expertize, in patrimoniul cultural national fiind declarata "Tezaur".

Ulterior, o parte a navei a fost inchiriata de autoritatile locale si transformata in restaurant, insa agentul economic a renuntat la contractul cu Primaria municipiului.

''Republica'' este considerata ultima nava de razboi cu abur de pe Dunare.