Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat numirea Monicai Grigore Althamer in postul de secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Voiculescu explica intr-o postare motivul acestei numiri: "In Romania, dintre toti participantii la sistemul medical, pacientul are cea mai vulnerabila pozitie. Interesele lui trebuie aparate dintr-o pozitie centrala, nu dintr-una de simplu observator chemat la conferinte ca sa dea bine".

Vlad VoiculescuFoto: Mircea Restea

Voiculescu ii roaga pe urmatorii ministri ai Sanatatii sa acorde in viitor o pozitie de secretar de stat unui reprezentant al pacientilor "independent si onest". Noul secretar de stat, Monica Grigore, este din Timisoara, unde lucreaza ca activist voluntar pentru drepturile pacientilor de peste opt ani si a fost declarata "Femeia Anului" de revista Avantaje.​ Redam in continuare declaratia integrala a ministrului Sanatatii:

"În ultimii ani am participat la tot felul de conferințe și congrese despre sistemele medicale. Aproape fără excepție, în toate se vorbea despre nevoia de a pune pacientul în centrul sistemului. Ani de zile am auzit asta. Dar majoritatea activităților care se desfășoară în Ministerul Sănătății au în centru fie contractele, fie prețurile, fie bugetele, fie salariile, fie funcțiile. Toate acestea contează, desigur, dar rolul principal în aceste discuții nu este jucat de pacienți. De ce? Pentru că în România, dintre toți participanții la sistemul medical, pacientul are cea mai vulnerabilă poziție. E un fapt pe care îl vedem cu toții și îl simțim cu toții pe propria piele.

Da, pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Iar interesele lui trebuie apărate dintr-o poziție centrală, nu dintr-una secundară, de simplu observator chemat la conferințe ca să dea bine, dar lăsat pe dinafara birourilor în care se iau decizii. Decizii legate de viața lui și a celor dragi lui.

De aceea am o rugăminte importantă pentru viitorii miniștri ai Sănătății: vă rog să rezervați întotdeauna un post important din Ministerul Sănătății, cel de secretar de stat, pentru un reprezentant al pacienților. Să fie o persoană independentă și onestă, una care a dovedit în timp că a ajutat pacienții în ciuda defectelor sistemului. O persoană care știe cât de complicată este viața unui pacient într-un spital din România chiar și atunci când are alături medici buni.

De aceea am invitat-o pe Monica Grigore Althamer să preia postul de Secretar de Stat in Ministerul Sănătății. Oamenii ca Monica Grigore se numesc navigatori medicali si există în multe alte țări, răspunzând unei nevoi esențiale a pacienților. Majoritatea acțiunilor Monicăi Grigore au fost complicate de problemele sistemului nostru medical, probleme pe care va încerca sa le rezolve din noua ei calitate. Are competența, recunoașterea profesională și independența necesare pentru a reuși.

Prin această invitație pe care am făcut-o unui reprezentant al pacienților, vreau de fapt să mulțumesc organizațiilor de pacienți pentru tot ceea ce au făcut în ultimii ani pentru sistemul medical din România. Și sper că și următorul ministrul al Sănătății și toți cei din viitor să vă mulțumească și să vă ajute să ajutați în același fel."

Conform American Medical Association, un navigator medical "ofera ghidare personalizata pentru pacienti pe masura ce acestia circula prin sistemul medical. Navigatorii medicali pot avea experienta medicala, legala, financiara sau administrativa. Unii dintre ei au infruntat personal provocari legate de sanatate si doresc acum sa ajute la randul lor". Conform unui studiu publicat de Journal of Clinical Oncology, pacientii nou diagnosticati cu cancer care primesc asistenta unui navigator medical raporteaza mai putine probleme si sunt mai multumiti de calitatea serviciilor medicale primite decat cei fara.