Summit-ul NATO de la Varsovia s-a incheiat simbata dupa-amiaza, cei 28 de lideri ai statelor membre NATO au agreat o declaratie comuna care are nu mai putin de 139 de puncte. Ce a obtinut Romania? Obiectiv 1: Aprobare pentru o brigada multinationala (4-5.000 soldati, contributie certa a Bulgariei, posibil si Polonia). Obiectiv 2: Mentionarea (destul de vaga totusi si fara un orizont de timp) a initiativei privind intarirea prezentei NATO la Marea Neagra. Obiectiv 3: trecerea scutului anti-racheta din proprietata si comanda SUA la NATO.

Sigla NATO proiectata pe o cladire sovietica din centrul VarsovieiFoto: NATO

In ce priveste Marea Neagra, surse aliate au explicat pentru HotNews.ro ca in acest moment incepe un proces de cooperare intre tarile interesate si specialistii NATO, urmind ca pina la finalul lunii septembrie sa fie agreata o solutie. Ulterior, ministrii Apararii din NATO vor lua decizia finala la reuniunea din luna octombrie.

De altfel, purtatorul de cuvint al presedintelui turc Erdogan a declarat mai devreme ca si Turcia este interesata de "o noua arhitectura de securitate la Marea Neagra" si va continua negocierile cu aliatii. Sursele aliate citate au declarat pentru HotNews.ro ca Turcia a sprijinit initiativa Romaniei, contrar asteptarilor (presedintele turc daduse saptamina trecuta un puternic semnal public de apropiere de Rusia).

Si secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat simbata ca sprijina initiativa Romaniei, iar NATO va furniza consiliere si suport pentru coagularea unei solutii.

Declaratie finala a sefilor de stat confirma determinarea NATO de a-si intari capacitatile de aparare a statelor din est in fata "actiunilor agresive ale Rusiei, inclusiv activitati militare provocatoare la periferia NATO".

NATO isi reafirma deschiderea pentru un dialog politic cu Rusia, dar mentine supendarea oricarei cooperari civile sau militare cu Moscova.

Si Republica Moldova este mentionata in declaratia finala; aliatii afirmia ca sustin integritatea teritoriala a tarii si se angajeaza sa continue colaborarea cu Moldova.

Presedintele Iohannis e asteptat sa faca o declaratie de presa in aceasta seara.

Evenimentele zilei:

16.39: A aparut comunicatul final al Summit-ului. La punctul 41 e mentionata initiativa Romaniei la Marea Neagra. NATO anunta ca "Optiunile pentru o prezenta aeriana si maritima intarita a NATO vor fi evaluate" ("Options for a strengthened NATO air and maritime presence will be assessed" - in original). Citeste aici versiunea finala a concluziilor Summit-ului NATO de la Varsovia

Iata cum arata intregul paragraf referitor la initiativele Romaniei:

"We will also develop tailored forward presence in the southeast part of the Alliance territory. Appropriate measures, tailored to the Black Sea region and including the Romanian initiative to establish a multinational framework brigade to help improve integrated training of Allied units under Headquarters Multinational Division Southeast, will contribute to the Alliance’s strengthened deterrence and defence posture, situational awareness, and peacetime demonstration of NATO’s intent to operate without constraint. It will also provide a strong signal of support to regional security. Options for a strengthened NATO air and maritime presence will be assessed. "

16.30: Initiativa Romaniei privind intarirea cooperarii la Marea Neagra va fi mentionata in concluziile finale al Summitului NATO, potrivit unor surse aliate. Astfel, in documentul final va exista un paragraf in care se va spune ca NATO examineaza optiuni pentru o prezenta maritima si aeriana avansata la Marea Neagra. Principalii aliati ai Romaniei ar fi SUA si Marea Britanie, potrivit surselor citate.

16.09: Stoltenberg, raspuns la o intrebare pusa de Radu Tudor despre initiativa Romaniei privind Marea Neagra: NATO incurajeaza initiativa Romaniei, ofera specialisti si consiliere, sustine intarirea apararii la Marea Neagra atit aerian, cit si naval. Stoltenberg a mai spus ca se asteapta ca o decizie finala sa fie luata in octombrie, la reuniunea ministrilor Apararii din NATO

15.18: Ministerul rus de Externe anunta ca a expulzat doi diplomati americani in iunie, ca raspuns la o miscare similara (Reuters)

14.49: Raport impresionant despre Rusia, propaganda, razboi hibrid realizat de Comisia pentru Aparare a Parlamentului Britanic. De citit neaparat. Doar un scurt extras:

Media outlets such as the state-owned Russia Today (RT) and Sputnik — a Russian press agency operating in major foreign cities — have been used to spread propaganda. We heard that Russia spent between US $600 million to $1 billion annually on official outlets like RT. John Lough, Associate Fellow of the Russia and Eurasia Programme at Chatham House, told us that the policy of disinformation went wider than state-owned media:

  • Where I think the danger lies is not so much with RT, but with the efforts of, let’s say, other agents of the Russian state who are looking to influence the opinion of security specialists, people in think-tanks, academics and maybe even some journalists about these broader issues.

14.24: Purtatorul de cuvint al presedintiei turce, Ibrahim Kalin, a declarat pentru presa romana ca negocierile despre "o noua arhitectura de securitate in Marea Neagra" vor continua si dupa acest Summit. Oficialul turc a spus ca Turcia nu a luat inca o decizie daca va participa sau nu cu trupe la brigada multinationala NATO din Romania

14.22: Ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu are informatii" despre o eventuala participare a Cehiei cu militari la brigada multinationala NATO din Romania

13.56: Ministerul lituanian de Externe explica intr-un infografic simplu citeva dintre provocarile Rusiei la adresa aliatilor NATO:

13.17: Premierul eston celebreaza pe Twitter anuntul oficial ca Estonia va gazdui un batalion NATO (cca 1.000 de soldati)

13.09: A inceput reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de sefi de stat. Acum se bate in cuie declaratia finala a Summit-ului

12.56: Stoltenberg: Nu sintem intr-un parteneriat strategic cu Rusia, dar nici in situatie de razboi rece

12.54: Stoltenberg: Nu vedem nici o amenintare iminenta din partea Rusiei la adresa vreunui stat aliat

12.44: Jens Stoltenberg anunta continuarea misiunii Resolute Support si dupa 2016 in Afganistan si cere autoritatilor afgane sa lupte impotriva coruptiei si sa faca reforme

12.39: Iata si citeva imagini video cu sala de presa de la summitul NATO din Varsovia. Eventualele cearcane pe care le vedeti sint de la nesomn si griji, sa nu va ginditi la altceva :)

12.36: Stoltenberg a facut declaratii despre continuarea cooperarii NATO - Afganistan. Primele intrebari sint pe aceeasi tema

Jens Stoltenberg in Varsovia

Jens Stoltenberg in Varsovia

Foto: NATO

12.28: In scurt timp incepe conferinta de presa a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg. Vom transmite cele mai importante declaratii, aici puteti urmari LIVEVIDEO

11.39: Iata si citeva fotografii de la evenimentele de ieri din Varsovia

11.37: Intilnirea liderilor NATO cu presedintele afgan e pe cale sa se termine. Iata si programul complet al zilei

11.30: Pina vom avea informatii proaspete de la intilnirea liderilor, va propun o recapitulare a informatiilor esentiale despre scutul antiracheta creat de SUA in Europa si care, in urma deciziei de ieri, va fi preluat de NATO:

11.15: Liderii NATO s-au intilnit intr-o sedinta matinala pe tema Afganistan, care va fi urmata de reuniunea Consiliului NATO si de o intinire cu presedintele Ucrainei. Ziua se va incheia cu o declaratie de presa a lui Iohannis