Ministerul Fondurilor Europene a lansat, joi, spre consultare publica, un ghid pentru "Scoala pentru toti", un program de educatie cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU 2014-2020). Programul are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar, si este descris de ministrul Cristian Ghinea drept unul unde "folosim fondurile europene pentru a tine copiii la scoala". Premierul Dacian Ciolos scrie, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca "In Romania de azi, un copil din cinci abandoneaza scoala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie sa rupem acest cerc: saracia care duce la abandonarea scolii, care duce inapoi la saracie."

"Scoala pentru toti" sustine pachetul de masuri anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei in luna februarie 2016 si are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar; tinerii si adultii care au renuntat la scoala si vor s-o reia; cadrele didactice si specialistii care au nevoie de sprijin pentru a-si adapta activitatea scolii la nevoile copiilor, arata Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.

Aplicantii eligibili pentru programul "Scoala pentru toti" sunt organizatiile neguvernamentale, autoritatile publice, institutiile de cult si alte entitati interesate sa trimita copiii la scoala. Elementul central al fiecarui proiect va fi, astfel, scoala, fiind pentru prima oara cand MFE pune la dispozitie fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului scolar intr-o maniera atat de complexa.

Obiectivele la care MFE se uita prin finantarea proiectelor ce urmeaza sa fie depuse in perioada urmatoare sunt:

- Cresterea participarii la invatamantul antre-prescolar si prescolar pentru 25.000 de copii

- Sprijinirea a +30.000 de copii sa mearga la scoala, dar si scaderea riscului de abandon scolar

- Readucerea la scoala - prin programul "A doua sansa" - a 20.000 de tineri si adulti care nu au terminat invatamantul obligatoriu

- Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori scolari, consilieri scolari, directori si specialisti in educatie pentru a lucra mai bine cu copiii aflati in risc de abandon scolar

"In Romania de azi, un copil din cinci abandoneaza scoala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie sa rupem acest cerc: saracia care duce la abandonarea scolii, care duce inapoi la saracie. Este nevoie de politici noi si de o abordare integrata, pe care am lansat-o odata cu Pachetul de masuri anti-saracie, in februarie 2016. Aceeasi abordare este preluata azi in programul 'Scoala pentru toti', lansat in consultare publica de Ministerul Fondurilor Europene. Va invit sa participati la aceasta consultare. Este datoria noastra sa ne sprijinim copiii si tinerii sa mearga la scoala", a scris premierul Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Cristian Ghinea spune ca "Abordarea cu care venim in cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet noua fata de exercitiul financiar anterior, fiind bazata pe realitate. Iar realitatea este ca, in Romania, rata de parasire timpurie a scolii este aproape dubla fata de media din UE, iar tendinta de crestere a atins o cota alarmanta. Este nevoie de interventie rapida. Incepem o epoca in care vom da bani europeni pentru impact real in viata oamenilor - nu pentru chitante si hartii."

Diferenta ratei de parasire timpurie a scolii dintre Romania si UE a crescut de la 5,4% in 2010 la 8,1% in 2015.

Reducerea abandonului scolar este o prioritate pentru Romania, care, ca membra UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de crestere economica a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rata a abandonului scolar, la nivel european, de sub 10%.

In Romania, rata abandonului scolar se situeaza la 19,1%, potrivit Eurostat, si trebuie redusa pana la 11,3% pana in 2020.

Etapa de consultare publica a ghidului lansat astazi se incheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.

Ghidul si anexele pot fi consultate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Despre Programul Operational Capital Uman 2014-2020

POCU 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Initiativa locuri de munca pentru tineri (1); Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de munca pentru toti (3); Incluziunea sociala si combaterea saraciei (4); Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC - 5); Educatie si competente (6); Asistenta Tehnica (7).