"Scoala pentru toti", program impotriva abandonului scolar finantat din bani europeni, lansat spre consultare publica. Dacian Ciolos: Un copil din 5 abandoneaza scoala in Romania. Saracia duce la abandon, abandonul duce la saracie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 7 iulie 2016, 21:59 Actualitate | Esenţial


 documente
(07 Iul 2016) PDF, 1MB
Ministerul Fondurilor Europene a lansat, joi, spre consultare publica, un ghid pentru "Scoala pentru toti", un program de educatie cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU 2014-2020). Programul  are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar, si este descris de ministrul Cristian Ghinea drept unul unde "folosim fondurile europene pentru a tine copiii la scoala". Premierul Dacian Ciolos scrie, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca "In Romania de azi, un copil din cinci abandoneaza scoala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie sa rupem acest cerc: saracia care duce la abandonarea scolii, care duce inapoi la saracie."

"Scoala pentru toti" sustine pachetul de masuri anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei in luna februarie 2016 si are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar; tinerii si adultii care au renuntat la scoala si vor s-o reia; cadrele didactice si specialistii care au nevoie de sprijin pentru a-si adapta activitatea scolii la nevoile copiilor, arata Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.

Aplicantii eligibili pentru programul "Scoala pentru toti" sunt organizatiile neguvernamentale, autoritatile publice, institutiile de cult si alte entitati interesate sa trimita copiii la scoala. Elementul central al fiecarui proiect va fi, astfel, scoala, fiind pentru prima oara cand MFE pune la dispozitie fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului scolar intr-o maniera atat de complexa.

Obiectivele la care MFE se uita prin finantarea proiectelor ce urmeaza sa fie depuse in perioada urmatoare sunt:

- Cresterea participarii la invatamantul antre-prescolar si prescolar pentru 25.000 de copii

- Sprijinirea a +30.000 de copii sa mearga la scoala, dar si scaderea riscului de abandon scolar

- Readucerea la scoala - prin programul "A doua sansa" - a 20.000 de tineri si adulti care nu au terminat invatamantul obligatoriu

- Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori scolari, consilieri scolari, directori si specialisti in educatie pentru a lucra mai bine cu copiii aflati in risc de abandon scolar

"In Romania de azi, un copil din cinci abandoneaza scoala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie sa rupem acest cerc: saracia care duce la abandonarea scolii, care duce inapoi la saracie. Este nevoie de politici noi si de o abordare integrata, pe care am lansat-o odata cu Pachetul de masuri anti-saracie, in februarie 2016. Aceeasi abordare este preluata azi in programul 'Scoala pentru toti', lansat in consultare publica de Ministerul Fondurilor Europene. Va invit sa participati la aceasta consultare. Este datoria noastra sa ne sprijinim copiii si tinerii sa mearga la scoala",
a scris premierul Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Cristian Ghinea spune ca "Abordarea cu care venim in cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet noua fata de exercitiul financiar anterior, fiind bazata pe realitate. Iar realitatea este ca, in Romania, rata de parasire timpurie a scolii este aproape dubla fata de media din UE, iar tendinta de crestere a atins o cota alarmanta. Este nevoie de interventie rapida. Incepem o epoca in care vom da bani europeni pentru impact real in viata oamenilor - nu pentru chitante si hartii."

Diferenta ratei de parasire timpurie a scolii dintre Romania si UE a crescut de la 5,4% in 2010 la 8,1% in 2015.

Reducerea abandonului scolar este o prioritate pentru Romania, care, ca membra UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de crestere economica a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rata a abandonului scolar, la nivel european, de sub 10%.

In Romania, rata abandonului scolar se situeaza la 19,1%, potrivit Eurostat, si trebuie redusa pana la 11,3% pana in 2020.

Etapa de consultare publica a ghidului lansat astazi se incheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.

Ghidul si anexele pot fi consultate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.


Despre Programul Operational Capital Uman 2014-2020


POCU 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Initiativa locuri de munca pentru tineri (1); Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de munca pentru toti (3); Incluziunea sociala si combaterea saraciei (4); Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC - 5); Educatie si competente (6); Asistenta Tehnica (7).

5542 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Bravo (Joi, 7 iulie 2016, 22:19)

  MPopa [utilizator]

  In sfarsit se mai gandeste cineva si la viitor! Toate guvernele au avut in vedere doar urmatoarele alegeri. Faptul ca natalitatea s-a prabusit si ca din putinii copii care se mai nasc o multime abandoneaza scoala - astea erau chestiuni abstracte, sa-si bata capul cu ele guvernele de peste 20 de ani!
  Am toata stima pentru acest guvern. Ma ingrozeste situatia demografica a Romaniei, riscam ca in 30 de ani sa ajungem o tara complet esuata in care 70% din populatie va depinde de bugetul de stat. Si cine va alimenta acel buget? Poate fantoma PSD-ului, ca oamenii calificati si dispusi sa munceasca nu vor dori sa-si creasca copiii aici.
 • -7 (9 voturi)    
  Dl Ciolos a omis să precizeze că prin (Joi, 7 iulie 2016, 22:32)

  Sutcivni [utilizator]

  Școală fragezii copii încep de fapt Îndoctrinarea în masă spre a se conforma mai tîrziu cerințelor Autorităților, precum și că Sărăcia a fost creată chiar de către Autorități prin cvari metode. Așa dle Coloș, mai spuneți și Adevărul!
  • +2 (4 voturi)    
   bai tu esti bolnav, (Vineri, 8 iulie 2016, 0:05)

   paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui Sutcivni

   pe cuvant n-am mai citit asa ceva nici la nebunii aia cu reptilieni in cap
   • -3 (5 voturi)    
    Nebunul (Vineri, 8 iulie 2016, 2:04)

    Sutcivni [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

    strigă nebunii după modelul Hoțul strigă Hoții! Păi dacă tu te limitezi și crezi doar ce-ți toarnă Autoritățile pe trompă, este normal să gîndești limitat! Ești un fel de dl. Dotore, copy-paste! Hai multă sănătate! Și fii pregătit cînd te bagi în seamă, că de nu, îți torni singur cenușă-n cap!
    • +2 (2 voturi)    
     serios? (Vineri, 8 iulie 2016, 9:18)

     Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui Sutcivni

     vezi ca sunt destule tari in care foarte multi copii nu trec pe la scoala, si deci nu-s "indoctrinati". printre tarile alea se numara Mali, Somalia, Congo. Cand ajung majori intr-adevar nu prea se supun autoritatilor: intra in tot felul de gasti mafiote, si stau toata ziua cu arma in mana si jefuiesc tot ce prind. Despre saracie...n-are rost sa mai vorbim. Sunt printre cele mai sarace tari din lume. Pai cum, lipsa scolii duce la saracie? Exact. Acolo unde abandonul scolar e mai mare, si saracia e mai mare, si invers. Deci...teoria ta e ff subtire. Scoala e singura modalitate de a asigura pe teremn lung bogatia unei societati, daaca nu cumva stai pe o mare de petrol, ca arabii. In rest toate societatile dezvoltate isi datoreaza bogatia sistemului de invatamant
 • +1 (1 vot)    
  Oare cand spunea Ciolos: (Joi, 7 iulie 2016, 22:54)

  ty [utilizator]

  "L-am felicitat pe domnul ministru, in numele Comisiei Europene, pentru curajul si determinarea pe care le-a aratat in reformarea sistemului de invatamant din Romania"?
 • +2 (2 voturi)    
  masuri concrete (Joi, 7 iulie 2016, 22:54)

  Djokovic [utilizator]

  pt a combate abandonul scolar e nevoie de masuri concrete. de ex o masa calda in scoli dupa program. sunt 150 de zile de scoala. o masa calda se poate finanta cu 2 euro, deci vreo 300 euro pe an. daca nu exista fonduri se poate redicrectiona alocatia spre asta. alocatia inseamna 20 euro pe luna, deci 240 pe an. inca 30 euro de copil pe an se duc pe rpogramul laptele si cornul. deci ar fi 270 euro care se pot redirectiona sa finanteze un program de masa calda in scoala. Astfel copiii ar veni zilnic la scoala.
  sigur, ideal ar fi sa ramana si alocatia, dar daca nu se poate consider ca e mai importanta o masa calda care sa ii faca pe copiii mai saraci sa vina in fiecare zi la scoala, decat o alocatie ce rareori se cheltuieste in interesul copilului.
  in plus dotarile scolilor ar conta. ia sa luam computere in fiecare clasa. sa aiba fiecare copil un computer. daca e nevoie sa aiba 2 ore pe sapt in care doar sa se joace pe ele, sa vedeti cum devine scoala atractiva, mai ales pt cei nevoiasi, care nu au un computer acasa, adica exact cei mai susceptibili de abandon. sigur, acestea ar trebui folosite, incepand din clasa a 5-a pt curusuri de informatica si programare, pt ca majoritatea joburilor bine platite solicita si competente de operare pe calculator, dar in clasele 1-4 pot fi transformate intr-un punct de atractie pt copii, sa faca scoala mai placuta, si astfel sa contribuie la reducerea abandonului scolar.
  Nu costa asa mult. Avem 2,5 milioane de elevi (de la calsa 1 la a 12-a). Se invata in ture, deci e nevoie de 1,25 milioane computere. la 500 euro poti lua un computer decent, pe care sa il inlocuiesti odata la 4 ani (dupa 4 ani poti sa il dai acasa elevilor mai nevoiasi, deci inca un mod de a educe abandonul). Deci ai nevoie sa cumperi 325 mii computere pe an, in medie, deci in jur de 160 milioane de euro pe an. impact bugetar mult mai mic decat recentele pensii speciale pe care inteleg ca ni le permitem.
 • 0 (0 voturi)    
  lipsa de perspectiva (Vineri, 8 iulie 2016, 13:05)

  revo [utilizator]

  Nu saracia duce la abandon! Ca nici pe vremea lui Ceausescu nu dadeam pe afara de bogati! Ba chiar mi-aduc aminte ca faceam foamea si traiam in frig.
  Lipsa de perspectiva, inexistenta locurilor de munca, pur si simplu inexistenta motivatiei! Pentru ce s-ar mai stradui sa invete?
  Inainte era vorba: ai carte, ai parte! Chiar daca intial "cartea" se referea la altceva, pe vremea comunistilor toti stiam ca cine merge la scoala are alte sanse in viata; nu trebuia sa ai neaparat studii superioare, ci o pregatire intr-un domeniu sau altul, sa ai o meserie.
  De 25 de ani incoace la ce asistam?
  Mii si mii de tineri care intra direct in somaj de pe bancile scolii sau facultatii. Mii si mii de tineri care isi iau lumea in cap pt. ca aici nu au nicio sansa sa-si intemeieze o familie si sa aiba o viata normala, pt. ca nu au servici.
  Cine reuseste sa-si mai faca un rost muncind cinstit in tara asta? Prea putini si asta doar pt. ca batranii au reusit inainte sa-si faca un rost si mai au o pensie din care ii intretin pe toti.
  Singurele modele de succes pe care le vedem sunt: politicieni-mafioti putrezi de bogati din "afaceri" cu statul (de fapt, din jefuirea tuturor resurselor); beizadele cu super masini si avion la scara, dar fara bacalaureat; prostituate ajunse bogate sau "celebre"; tigani interlopi plini de bani si aur, care ii tin de coaie inclusiv pe cei din fruntea statului; manelisti analfabeti dar miliardari; palate tiganesti facute din furat, traffic si crime; proaste facute gramada, dar siliconate, si tot felul de beeeecali ajunsi europarlamentari; curvistine moldovence ajunse ministri, primarite si curvari exhibitionisti ajunsi vice-primari; analfabeti ajunsi doctori in stiinte fara sa fi dat pe la scoala; "medici" cu diploma care n-au calcat pe la facultate; mii si mii de semianalfabeti care obtin diplome doar cotizand la un stabiliment; printese si custozi ale coroanei regale traind regeste din prostitutie morala (ca asta este) si lupte de cocosi. S.a.m.d.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version