Avocatul poporului a transmis Curtii Constitutionale un punct de vedere in care le ia apararea detinutilor-scriitori si sustine ca Ordonanta de Urgenta adoptata pe 28 iunie de Guvern, care prevede ca detinutilor li se scad doar 20 de zile din pedeapsa indiferent de numarul cartilor scrise in detentie, ar fi neconstitutionala, anunta Digi 24. Victor Ciorbea sustine ca motivul pentru care OUG incalca legea fundamentala este acela ca se aplica inclusiv pentru detinutii care terminasera de scris o lucrare sau chiar mai multe in momentul in care actul normativ a intrat in vigoare.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Victor Ciorbea a transmis Curtii Constitutionale acest punct de vedere dupa ce problema a fost ridicata in instanta de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat pentru fapte de coruptie. El a cerut sesizarea Curtii Constitutionale pentru a impiedica aplicarea retroactiva a recentei Ordonante de urgenta a Guvernului.

"Pentru condamnatul care isi prefigurase conduita in acord cu cerintele legii in vigoare la acea data, asumandu-si sarcina elaborarii unei lucrari stiintifice, in considerarea faptului ca aceasta ii va aduce anumite beneficii pe taramul executarii pedepsei, legea retroactiveaza si este lipsita de previzibilitate", sustine Avocatul Poporului.

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor condamnat definitiv, in anul 2014, la 5 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a scris anul trecut, in detentie, doua carti, care i-ar fi adus o reducere de 60 de zile a pedepsei cu inchisoarea.

La inceputul acestui an a intrat insa in vigoare o Ordonanta de Urgenta promovata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, prin care reducerea pedepsei pentru lucrari stiintifice a fost suspendata.

Relu Fenechiu a contestat in instanta OUG si a obtinut trimiterea acesteia la Curtea Constitutionala.

Dupa inregistrarea dosarului, Curtea Constitutionala a cerut puncte de vedere de la mai multe institutii, printre care si Avocatul Poporului.

Alti "detinuti-scriitori" afectati de schimbarea legii prin ordonanta sunt Dan Voiculescu si Dinel Staicu, ambii scriind cate 10 lucrari stiintifice din momentul in care au fost incarcerati.