Absolventii de clasa a XII-a, aflati in pragul maturitatii, s-au intrecut in "perle" la proba scrisa la limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat, relateaza Mediafax.

"Romanul Riga Crypto si Lapona Enigel este unul traditionalist, de factura modernista", a scris unul dintre candidati, confundand romanul cu poezia lui Ion Barbu.

Tot in categoria "perlelor" poate fi incadrata si urmatoarea fraza: "Ion este naravas si iubitor, atingand-o discret pe Ana". Candidatul face referire la celebrul personaj din romanul Ion al lui Liviu Rebreanu.

Nici Lucian Blaga nu a scapat de analiza critica a elevilor, care au descifrat sursa de inspiratie a poetului: "Eu nuti strivesc corala de minuni a lumii este scrisa cand poetul era sub influienta lui Bacchus". Absolventul a scris corect numele zeului grec, insa nu a excelat la ortografie si gramatica.

Si cand a fost vorba despre alegerea unui roman interbelic unii candidati au intampinat dificultati: "Romanul interbelic s-a nascut dupa primul razboi mondial, dar nu inainte de al doilea".

Unii absolventi au ales gresit Morometii lui Marin Preda, iar descrierea personajului a starnit amuzamentul profesorilor corectori. "Morometii are ca personaj pe Marin Moromete, care are o viziune despre lume in care taranul roman avea copii, pe care ii batea, deoarece ei cereau haine si fugeau cu oile la oras, mai ales unul dintre frati, Nila". Un absolvent a avut cu totul alta viziune despre personajul principal: "Moromete era zgarcit, dar nu era betiv, ci era fumator".

Si la subiectele relativ simple elevii au gresit. Pusi sa construiasca un enunt in care sa ilustreze sensul conotativ al substantivului "ochi", acestia s-au hazardat, improvizand.

"Mama imi scoate ochii pentru ca cheltui banii pe care oricum mi-i da tata, care lucreaza in strainatate" sau "Eu mananc ochiuri, dar nu multe".

Un alt subiect a fost realizarea unui eseu despre rolul jocurilor pe calculator, in dezvoltarea personala.

"Jocul pe calculator e daunator, te poate prosti" sau "Pe calculator, jocurile sunt bune, te invata sa fii mai destept decat esti", a scris un elev.