Canada nu va ridica vizele pentru toti romanii, ci in prima faza vor beneficia doua categorii de persoane: cei care au avut in ultimii zece ani viza de Canada si cei care au o viza valabila de SUA, a explicat pentru HotNews.ro, Razvan Dupleac, consultant in imigratie care traieste la Montreal. Acesta mai spune ca este vorba doar de ridicarea vizelor de turist, prin urmare cei care merg in Canada vor putea ramane maxim sase luni de zile, fara drept de studii sau de munca. Presa canadiana anunta ca Ottawa se pregateste sa ridice vizele pentru Romania, pentru a nu risca un veto asupra acordului de liber-schimb cu Europa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cei care au avut in ultimii zece ai o viza de Canada care mai e valida sau a expirat sau cei cu o viza valida de SUA vor avea nevoie de o simpla autorizatie electronica de voiaj, care se obtine de pe site-ul guvernului Canadei in cinci minute si costa 7 dolari", afirma consultantul in imigratie. Razvan Dupleac sustine insa ca au aparut insa probleme in semnarea tratatului de liber schimb cu UE dupa Brexit si ca exista riscul ca acesta sa nu fie semnat pana nu se lamureste viitorul Marii Britanii.

Chiar daca vizele pentru romani si bulgari vor fi ridicate in perioada urmatoare, in prima faza nu vor putea beneficia de aceasta masura decat categoriile de persoane enuntate mai sus, in rest toti ceilalti trebuie sa aplice pentru o viza la fel ca pana acum. "Intr-un viitor si mai indepartat, nu se stie cand, s-ar putea ca vizele sa se ridice pentru toti", este de parere Dupleac.

Consultantul in imigrari, care este si director al publicatiei Zigzag romano-canadian, spune ca informatiile referitoare la categoriile de persoane care vor beneficia de ridicarea vizelor au fost conformirmate recent de oficiali ai guvernului canadian din departamentul de imigrari.

In ce priveste riscul cresterii imigratiei ilegale in cazul in care Canada va ridica vizele pentru romani si bulgari in perioada urmatoare, Razvan Dupleac sustine ca autoritatile canadiene au luat deja masuri dupa ce au ridicat vizele pentru unguri si mexicani. De pilda, sustine consultantul in imigrari, procedura de azil s-a schimbat. "Este foarte complexa, nu mai dau atatea facilitati ca pe vremuri. Nu mai dau permise de munca", explica Dupleac. Pe de alta parte, consultantul sustine ca autoritatile canadiene vor putea oricand introduce la loc vizele cum au procedat in cazul mexicanilor.

"Premierul Canadei a anuntat ca se vor ridica din nou vizele cu Mexicul de la 1 decembrie tot in baza unor intelegeri politico-economice, dar le-au spus la fel: daca avem probleme ridicam vizile inapoi cum s-a mai intamplat in trecut", sustine Dupleac. Acesta nu se delcara ingrijorat nici in privinta romanilor tentati sa vina pentru munca la negru deoarece, sustine el, in aceasta prima faza vor putea calatori in Canada fara viza doar cei care au fost deja verificati.

Mai exista apoi si problema pretului biletelor de avion pentru Canada, mai mari deca pentru calatoriile in UE de pilda. Astfel, un pret de avion dus intors, in functie de companie si durata escalei, pleaca de la cateva sute si poate ajunge la mult peste o mie de euro.

Potrivit presei canadiene, saptamana viitoare, ministrul pentru Imigratie John McCallum se va deplasa la Bruxelles pentru a rezolva chestiunea vizelor impuse celor doua tari.

Informatia vine dupa ce Comisia Europeana a consimtit marti sa ceara avizul parlamentelor nationale din UE pentru adoptarea tratatului de liber-schimb UE-Canada. Acest lucru inseamna ca fiecare parlament national ar putea sa respinga acest acord.

Comisia Europeana si statele membre ale UE au ca obiectiv semnarea acestui acord la finele lui octombrie, in cadrul unui summit la care este invitat si Justin Trudeau.

In aprilie, UE a acordat Canadei si Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor amenintand ca, in caz contrar, ar putea impune vize pentru cetatenii canadieni si americani.

Cotidianul canadian noteaza ca nu este clar daca UE va pune in practica aceasta amenintare, avand in vedere potentialele consecinte economice. Dar, chiar daca nu li se vor impune vize, canadienii risca un veto asupra acordului de liber schimb.

Conform rezultatelor partiale ale recensamantului populatiei Canadei, realizat in anul 2011, numarul cetatenilor canadieni si al rezidentilor permanenti originari din Romania se ridica la 204.625. Din totalul celor 204.625 de persoane declarate de origine etnica romana in 2011, 82.995 au origine etnica unica, iar 121.635, origine etnica multipla.

Distributia geografica pe provincii releva faptul ca majoritatea originarilor din Romania s-au stabilit in Ontario (41,59%) si Quebec (20,33%), datorita dezvoltarii economice a celei dintai, respectiv facilitatilor oferite imigrantilor francofoni de catre cea de-a doua.