Aproape toate parcelele cultivate cu cartofi din Harghita au fost afectate de mana, dar boala este inca tinuta sub control datorita multiplelor tratamente efectuate de cei mai multi dintre producatori.

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, Torok Jeno, a declarat pentru Agerpres ca in acest an au fost conditii favorabile pentru dezvoltarea manei, cu precipitatii abundente, peste media multianuala si umiditate ridicata, motiv pentru care in aproape toate parcelele de cartofi din judet a aparut aceasta boala. Potrivit sursei citate, unii dintre producatori au luat in serios avertizarea data de Unitatea Fitosanitara din Miercurea Ciuc si au efectuat tratamente numeroase, iar temperaturile ridicate au dus la stoparea extinderii, motiv pentru care se poate spune ca boala este, momentan, tinuta sub control.

Torok Jeno a tinut, insa, sa puncteze ca riscul exista in continuare, motiv pentru care se recomanda efectuarea de tratamente specifice.

'Putem sa spunem ca stapanim extinderea bolii si daca reusim in continuare, nu vom avea pierderi mari. Nu a fost un atacat generalizat, deocamdata, dar riscul persista. Recomandarea este sa faca in continuare tratament, mai ales la soiurile timpurii, care sunt mai sensibile', a declarat Torok Jeno.

Acesta a adaugat ca exista si producatori mici, care nu au efectuat tratamente de combatere si care vor inregistra pierderi.

Seful DADR Harghita considera ca aceste cheltuieli suplimentare cu achizitionarea de pesticide ar trebui sa se regaseasca, in toamna, in pretul cartofului.

Culturile de cartofi din Harghita au mai fost atacate puternic de mana in 2010, 2013 si 2014. Cartoful este cultura de baza in Harghita, fiind prezenta pe aproximativ 9.000 de hectare.