Dupa ce aproape 44.000 de oameni au semnat o petitie pentru reevaluarea lucrarilor la examenul de Matematica a Evaluarii Nationale 2016, astfel incat sa se puncteze doua variante de raspuns pentru unul dintre sub-punctele testului, in urma probei scrise la Limba romana a examenului de Bacalaureat 2016 a aparut pe internet o petitie care cere ca "Morometii" sa fie considerat roman interbelic. Avand in vedere grafia petitiei, precum si subiectul ei, vorbim cel mai probabil de o ironie la adresa scandalului de saptamana trecuta.

BacalaureatFoto: Agerpres

La subiectul al III-lea din cadrul testului de Limba romana a Bacalaureatului 2016, elevii de la profilul real au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte tema si viziunea despre lume si viata intr-un roman interbelic.

Se pare ca mai multi absolventi de liceu au scris despre Morometii - o alegere eronata avand in vedere ca primul volum al romanului lui Marin Preda a aparut in 1955, iar al doilea, in 1967, fiind astfel vorba un roman postbelic.

Luni, dupa examen, a aparut pe site-ul petitieonline.ro urmatoarea petitie:

"Morometii la subiectul 3 la bac

Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ''Morometii'' la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza... si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , 'buna crestere' pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!" (Formularile si grafia apartin autorului petitiei)

Aceasta a fost semnata de 4666 de persoane, desi la o evaluarea sumara a listei de semnaturi e evident ca multi au semnat in gluma, razand de cei care iau in serios petitia. Aceeasi situatie se inregistreaza si la comentarii, unde majoritatea incearca sa explice ca "Morometii" nu este roman interbelic, trimitandu-i pe cei care au gresit sa invete pentru urmatoaele probe ale examenului.

Amintim ca saptaman trecuta peste 40.000 de persoane au semnat pana joi dimineata o petitie online in care cereau reevaluarea lucrarilor la examenul de Matematica a Evaluarii Nationale 2016, astfel incat sa se puncteze doua variante de raspuns pentru sub-punctul 6 al exercitiului I, pe motiv ca o diagrama nu ar fi explicata clar, derutand astfel elevii. Intre timp, numarul lor a ajuns la aproape 44.000. entrul National de Evaluare si Examinare, institutie care realizeaza subiectele de examen, a explicat la acea data ca "itemul este complet formulat, enuntul este clar, fara ambiguitati si permite un singur raspuns corect".

Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania si coordonatorul lotului olimpic national de matematica, a aratat si el ca "nu exista nicio ambiguitate". adaugand ca "matematica trebuie lasata in pace, nu este ceva care se negociaza intre parinti si matematicieni".

In inima dezbaterilor se afla sub-punctul numarul 6 al subiectului I din subiectele la Matematica primite ieri de absolventii clasei a VIII-a la Evaluarea Nationala, care le cere elevilor sa se foloseasca de o diagrama pentru a spune cati elevi dintr-o clasa au obtinut nota 5 la un test.