Greva in administratia publica locala: 30 de mii de functionari publici au inceput lucrul cu o ora mai tarziu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 5 iulie 2016, 9:01 Actualitate | Esenţial


Membrii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA) intra in greva, marti, timp de o ora de la inceputul programului de lucru, potrivit unui comunicat al FNSA, citat de Agerpres. Membrii FNSA sunt in greva, marti, timp de o ora de la inceputul programului, ca urmare a declansarii de catre FNSA a conflictului colectiv de munca si a faptului ca in cadrul intalnirii de saptamana trecuta cu ministrul Muncii, Dragos Pislaru, nu s-a ajuns la un consens in cadrul procedurii de conciliere. Circa 30.000 de functionari publici si personal contractual la nivel national, din primarii, consilii judetene si institutii subordonate participa la protest.

Sindicalistii FNSA sustin ca salariatii din administratia publica locala din Romania sunt cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar, majoritatea avand venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe luna).

"Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, personalul care isi desfasoara activitatea in consiliile judetene si primariile de pe intreg teritoriul tarii a fost vadit discriminat in raport cu angajatii din administratia centrala (care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%)", se arata in comunicat.

Sindicalistii FNSA doresc majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului din administratia publica locala cu 25% si acordarea normei de hrana pentru toti salariatii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminandu-se astfel discriminarile dintre cei care primesc si cei care nu primesc acest drept.

Totodata, sindicalistii vor ca salariatii din administratia publica locala sa beneficieze de vouchere de vacanta, iar Articolul 3^1 (4) din OUG nr. 20/2016 sa fie eliminat in totalitate. Acesta prevede ca "la stabilirea salariului de baza/indemnizatiei de incadrare la nivel maxim aferent functiei, grad/treapta, gradatie, vechime in functie/specialitate din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in calcul majorarile salariilor de baza ale personalului care beneficiaza de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si drepturile banesti incluse in salariul de baza potrivit prevederilor art 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, numai pentru personalul care intra sub incidenta celor doua acte normative."

Peste 1.000 de angajati din Primaria Cluj-Napoca au intrat, marti, intr-o greva generala de o ora, la inceputul programului de lucru, ei incetand activitatea, iar accesul publicului in institutie a fost interzis, potrivit Mediafax.

"La greva generala de o ora, declansata, marti, de FNSA, la inceputul programului de lucru, participa peste 1.000 de angajati din Primaria Cluj-Napoca si circa 30.000 de functionari publici si personal contractual la nivel national, din primarii, consilii judetene si institutii subordonate. In acest interval, participantii la greva au incetat activitatea iar publicul nu are acces in institutiile publice. Avem o lista de revendicari si asteptam sa fim chemati la negocieri de Guvern, iar in cazul in care aceste revendicari nu sunt satisfacute, vom declansa in 12 iulie o greva generala de o zi, iar in 19 iulie o greva pe termen nelimitat", a declarat  Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.

"Printre revendicarile FNSA se numara acordarea normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanta pentru salariatii din administratia publica locala, majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publica locala cu 25 %¬, a mai spus liderul FNSA.

Urmatoarele proteste sunt programate pentru 12 iulie, cand va avea loc o greva pe toata durata programului de lucru si pe 19 iulie, cand sindicalistii FNSA vor intra in greva pe termen nelimitat, se mai arata in comunicat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5521 vizualizari

 • +18 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 iulie 2016, 9:08)

  [anonim]

  • +10 (10 voturi)    
   nici o diferenta (Marţi, 5 iulie 2016, 10:38)

   m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui

   oricum nici nu se observa ora aia care nu e lucrata. In administratia publica isi pun orarul cu publicul cand vor ei in rest sunt la o tigara. Iar in timpul programului cu publicul isi rezolva problemele pe care trebuiau sa le faca pana atunci, aranjeaza dosare si mai fac cate o pauza de o tigara ca nu e nimeni sa-i traga la raspundere.
 • +16 (20 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 5 iulie 2016, 9:13)

  qwerasdf [anonim]

 • +20 (24 voturi)    
  hihi (Marţi, 5 iulie 2016, 9:22)

  Soljenitin [utilizator]

  Adica in loc de ora 10, functionarii publici vor incepe sa se uite scarbiti catre oameni incepand cu ora 11.
 • +13 (17 voturi)    
  Toata gloata asta,ar fi someri in privat ! (Marţi, 5 iulie 2016, 9:28)

  Plagarus [utilizator]

  La placinte inainte,la munca performanta inapoi.
  Angajaţii de la privat câştigă, în medie, cu 19% mai puţin decât cei de la stat.
  Dacă în mediul privat creşterile salariale se fac pe o bază solidă, de creştere a productivităţii, în sectorul de stat de 26 de ani salariile cresc în baza unor OG, în urma unor decizii pur administrative, cu scop electoral. Niciodată salariile la stat nu au crescut pe motive de creştere a productivităţii sau a eficienţei angaja­ţi­lor
 • +18 (22 voturi)    
  Oare isi va da seama cineva (Marţi, 5 iulie 2016, 9:34)

  Bogdan_100 [utilizator]

  ca sunt in greva si nu la traditionala cafea ? Ca in administratia publica greva e perpetua :-)))
 • +9 (13 voturi)    
  30 000 (Marţi, 5 iulie 2016, 9:36)

  Alex2016 [utilizator]

  de capuse birocratice inutile zbiara dupa salarii si beneficii, la fel ca stapinii lor, politrucii infiletati in parlament si alte institutii inutile ale statului mafiot.
  Minionii, sulugile si vatafii de ghiseu - infanteristii de sacrificiu ce propaga implementeaza si impun "legile" economiei de prada si jaf bazata pe exploatarea cetateanului pt propasirea si imbuibaea organizatiei cleptocrate numita stat si pt "elitele" psdpnlunprpdludmr care isi impun privilegiile si afacerile necinstite asupra 19 mil de "" sclavi impozabili".
  Daca nu le convine ..marsh la munca adevarata. 99% din personalul din primarii prefecturi si alte "institutii" nu ar face nici macar 10 minute fata in economia reala...dar se pricep fff bine sa o capuseze si birocratizeze excesiv din spatele ghiseului si a "legii" care e scrisa in dauna cetateanului.
  Facatorii de hirtiutze, stampilutze si evidente la final de luna fac gargara.....dispareti !
 • +15 (19 voturi)    
  ... (Marţi, 5 iulie 2016, 9:37)

  sictireanu [utilizator]

  Asta nu-i greva, e normalitate :) Daca vroiau sa atraga atentia ar fi trebuit sa munceasca o ora in plus :)
  • +7 (7 voturi)    
   excelent! (Marţi, 5 iulie 2016, 11:15)

   Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui sictireanu

   Imi pare rau ca nu pot sa dau decat un singur plus!
 • +8 (14 voturi)    
  Vazandu-i cum muncesc ei (Marţi, 5 iulie 2016, 9:43)

  Cuca [utilizator]

  as zice ca sunt foarte frecvent in asemenea greve.

  Cred ca greva nu va fi observata de nimeni, intrand in normalitatea cu care s-au obisnuit "beneficiarii".

  Pe de alta parte, insa, intr-adevar oamenii astia au lefuri mici, sunt sigur de asta. Si cred ca intr-adevar au un temei de nemultumire....
 • +9 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 5 iulie 2016, 10:02)

  Lok [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   oricum, (Marţi, 5 iulie 2016, 11:49)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   prea mult nu vor sta in greva pt. ca nu vor mai incasa banii care le dau leafa.
 • +8 (12 voturi)    
  stirea asta e la misto? (Marţi, 5 iulie 2016, 10:10)

  CorneliuToca1 [anonim]

  astia incep intotdeauna lucrul cu o ora mai tarziu... (chiar daca serviciul il incep la timp).
 • +12 (16 voturi)    
  Well .. astia fac greva in fiecare zi (Marţi, 5 iulie 2016, 10:14)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Well .. astia fac greva in fiecare zi .. lucreaza dupa principiul "niciodata inainte de noua, niciodata dupa doua!".

  Bine ca au pus niste automate de incasare a impozitelor locale, ici colo, de exemplu la Orizont.

  Automatul din AFI l-au scos pe sest, probabil pentru a "imbunatati" procesele de colectare a taxelor.

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
 • -5 (5 voturi)    
  ADMINISTRATIA (Marţi, 5 iulie 2016, 10:30)

  jidanul [utilizator]

  Guvernele romaniei, in general si "guvernul meu", in special, trebuie obligatoriu sa inteleaga ca trebuie in maxima urgenta sa conceapa si sa aplice o lege a salarizarii care sa elimine discrepantele uriase intre nivelele de salarizare, sa elimine cumulul salariu-pensie, pensiile speciale, imunitatea parlamentara si prezidentiala, sa elimine odata pentru todeauna, discriminarile, abuzurile si privilegile. Cu salarii nete de 1500 - 2000 de lei nu poti sa lucrezi si bine si mult. In administratie nivelele de salarizare trebuie comprimate de jos in sus, adica salariile mici sa creasca mult mai mult, iar salarile mari sa creasca foarte putin sau chiar deloc. Pe orizontala trebuie sa existe o liniaritate salariala pentru aceasi functie si pe verticala trebuie sa existe o ierarhizare in functie de importanta functiei. De asemenea, trebuie gasita o modalitate de plata in bani a orelor suplimentare si de noapte, spre exemplu pentru Comandamentele de Iarna, aflate in subordinea directilor de patrimoniu ale consililor judetene, care isi desfasoara activitatea 4 luni pe an, in timpul iernii, 24 din 24 de ore, sambetele si duminicile, de 1 Decembrie si de Craciun si de Anul Nou. La toate acestea trebuie aplicata cota unica medie de impozitare, de 16%, prin impartirea nivelelor de salarizare in trei grupe: salarile mici sa fie impozitate cu 12%, salariile medii sa fie impozitate cu 16% si salariile mari sa fie impozitate cu 20% (valoarea de referinta fiind cota de TVA=cu 20%), astfel ar creste si puterea de cumparare a salariilor mici.
 • +6 (6 voturi)    
  Angajati "la stat" degeaba (Marţi, 5 iulie 2016, 11:36)

  The Real Sasha [utilizator]

  Taiati si timpul de Solitaire/Facebook si iese greva generala!
  Huaaaaa! La privat cu voi!
 • +7 (9 voturi)    
  4 drumuri pentru un impozit local (Marţi, 5 iulie 2016, 12:00)

  Dodel540 [utilizator]

  Am primit o amenda rutiera anul trecut pe care am achitat-o in 48 de ore la Directia taxe si impozite locale sector 5.
  Primul drum l-am facut pentru plata impozitului pe locuinta. La ghiseu aflu ca am o amenda neplatita. Evident nu pot plati impozitul pe casa cu reducerea de 10%.
  Al doilea drum: aduc de acasa chitanta de plata a amenzii , proces verbal ,confirmarea de primire semnata de politie, plic posta cu data etc. Mda hmm sa vedem , se poate radia dar in 2-3 saptamani. Evident nu pot sa platesc nici acum impozitul pana la data limita. Raspunsul functionarei: "Daca nu va convine dati politia rutiera in judecata"

  Al treilea drum va fi pentru radierea amenzii (pentru ca nu aveam la mine fix si a doua copie dupa cartea de identitate, trebuia sa caut un xerox si sa mai fac inca o data coada)

  Al patrulea drum va fi in sfarsit pentru plata impozitului.

  Sau cine stie...

  Acum ce credeti acesti oameni merita mariri de salarii ?
 • +4 (4 voturi)    
  GREVA? (Marţi, 5 iulie 2016, 12:23)

  schumi [utilizator]

  Nu s-a simtit aceasta greva deoarece a corespuns cu timpul alocat cafelei de catre functionari :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by