Din 2017, sumele de bani sechestrate sau cele obtinute prin valorificare bunurilor de la persoanele cercetate vor fi depuse, pe timpul procesului penal, intr-un cont bancar unic, al Agentiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a declarat directorul institutiei, Cornel Calinescu, potrivit Mediafax.

Incepand cu anul 2017, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, aflata in subordinea Ministerului Justitiei, va putea administra, pe timpul procesului penal, bunurile mobile cu valoare de peste 15.000 de euro, gasite si sechestrate de la persoanele acuzate de fapte penale, a anuntat directorul institutiei, Cornel Calinescu, luni, in cadrul unei conferintei de presa.

Potrivit acestuia, a fost demarata procedura de inventariere a bunurilor mobile sechestrate, aflate in acest moment in Romania, pentru a fi mai usor de valorificat, incepand cu 2017 cand va deveni operationala Agentia.

Pentru a putea avea o imagine clara asupra sumelor aflate efectiv la dispozitia statului roman, in vederea confiscarii sau repararii prejudiciilor, va fi creat un cont bancar unic unde vor fi depusi banii, pana la decizia definitiva a instantei.

"Sumele care pana acum se puneau in contul unei unitati bancare, in apropierea unitatii de parchet, se vor pune, incepand cu operationalizare agentiei, in contul unic al agentiei. Inspectorul de administrare va trebui sa aiba o evidenta foarte clara a tuturor intrarilor si iesirilor din acest cont, pentru ca va fi o situatie care va avea o fluctuatie in timp. Masurile asiguratorii nu sunt definitive, e foarte posibil sa ne aflam in situatia in care aceasta masura se ridica si atunci suma trebuie restituita", a declarat Cornel Calinescu.

Potrivit sursei citate, in cazul valorificarii bunurilor mobile sechestrate atributiile le revin inspectorilor de administratie, agentia propunandu-si la acest moment angajarea a 30 de specialisti.

"Avem spre exemplu un autovehicul de peste 20.000 de euro. Acest autovehicul trebuie preluat, trebuie evaluat la momentul zero si depozitat in conditii care sa nu genereze un prejudiciu cu trecerea timpului. Inspectorul poate formula o propunere procurorului de caz pentru a dispune valorificarea anticipata a acestui bun", a declarat Cornel Calinescu.

"In cazul in care am un tablou de Grigorescu probabil ca nu o sa-l vand la momentul in care il confisc, pentru a-i conserva valoarea. De la inspectorul fiscal se asteapta sa faca o evaluare de piata. Propunerea e cenzurata de procurorul de caz, in cele din urma de un judecator", a explicat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Pe langa activitatea de administrare a bunurilor mobile sechestrate, in cadrul agentiei va fi si un departament de cooperare internationala.

"O fapta savarsita, spre exemplu, de un cetatean roman pe teritorul unui stat membru al Uniunii Europene, o infractiune de prejudiciu. Colegii nostri din tara respectiva ne contacteaza, noi fiind punctul national in acest domeniu, si in limite de schimb foarte scurte, intre sapte si opt ore, avem obligatia de a formula un raspuns preliminar cu privire la bunurile, activele pe care respectiva persoana le detine pe teritoriul Romaniei", a mai spus directorul ANABI.

Potrivit ministrului Raluca Pruna, intr-o prima etapa, in luna septembrie, la Agentie vor fi opt astfel de inspectori de urmarire si administrare, detasati de la Ministerul Finantelor Publice, ANAF si Ministerul de Interne.

"Ei pot proveni din randul ofiterilor de politie aflati la Ministerul de Interne si a specialistilor in Economie care se regasesc cu precadere la Ministerul Finantelor. Tot intr-o prima etapa vom avea opt posturi de magistrati detasati si vom solicita in acest sens avizul CSM-ului", a adaugat ministrul.

Oficialii din Ministerul Justitiei au subliniat ca ANABI are exclusiv rolul de administrare a bunurilor sechestrate, in cursul procesului penal, dupa o hotarare de condamnare definitiva acesta incetand.

Bugetul Agentiei pentru anul 2016 este de aproximativ 10 milioane de lei, numarul total de angajati urmand sa ajunga la 80 de persoane. In acest moment, ANABI il are in functia de director general pe Cornel Calinescu, urmand ca un director general adjunct sa fie propus pana la finalul acestei saptamani de ministrul Finantelor Publice.

Din Consiliul de Coordonare al Agentiei fac parte Dana Burduja, din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Marius Voineag din partea DIICOT, Marius Bulancea de la DNA, Antoine Avram din partea ANAF, Lucia Negoita de la Ministerul de Finante, Aurel Dobre de la MAI, Sorin Tanase de la Ministerul Justitiei si Andreea Uzlau de la CSM.