Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni seara, la finalul consultarilor avute la Palatul Cotroceni cu liderii formatiunilor parlamentare, ca mesajul pe care l-a transmis acestora in cadrul intalnirii a fost ca "este nevoie de un nou proiect de tara pentru Romania" si ca "toti au fost de acord sa participe la elaborarea acestuia".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Este nevoie de un nou proiect de tara pentru Romania, pentru Romania viitorului in Uniunea Europeana. Acesta a fost mesajul meu catre liderii de partide cu care m-am intalnit astazi la ora 17.00. Toti au fost de acord sa participe la elaborarea acestui proiect de tara, un proiect post-aderare care vine, iata, la 10 ani de cand Romania a intrat in UE", a afirmat seful statului.

Iohannis a precizat ca acest proiect de tara "va fi elaborat intr-un grup de lucru care va functiona pe langa Presedintia Romaniei", iar acest grup de lucru "poate sa functioneze in varianta optimala aici, la Presedintie, chiar si intr-un an electoral".

Seful statului a tinut sa sublinieze "caracterul foarte constructiv al discutiei" avute luni la Cotroceni, aratand ca "un astfel de proiect de tara poate sa devina functional numai in situatia in care este adoptat, aprobat, sustinut consensual" si ca alte proiecte similare "nu au fost nici implementate, nici nu au dainuit fiindca a lipsit consensul politic".

"De data aceasta vom elabora impreuna acest proiect de tara, care va ghida mersul Romaniei pentru viitorul mediu si lung in UE, vom stabili care este locul Romaniei, rolul Romaniei si nivelul de ambitie al Romaniei in Uniunea Europeana", a insistat Iohannis.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis i-a invitat luni, la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Ciolos, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor parlamentare, pentru o a doua runda de consultari pe tema situatiei create in urma referendumului din Marea Britanie, in care s-a decis iesirea Regatului din UE.

"(...) presedintele Romaniei doreste sa ii informeze pe participantii la intalnire cu privire la concluziile Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, in perioada 28 - 29 iunie. In cadrul consultarilor, presedintele Klaus Iohannis va propune infiintarea unui grup de lucru, care sa evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra tarii noastre, sa identifice masurile care se impun in acest context, cat si oportunitatile care pot aparea pentru Romania in situatia creata", se arata intr-un comunicat difuzat saptamana trecuta de Administratia Prezidentiala.

La consultari, din partea partidelor politice au participat copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UNPR, Valeriu Steriu, copresedintele ALDE Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.