UE isi arata hotararea de a nu face concesii Marii Britanii in termenii Brexitului anuntand Elvetia ca va pierde accesul la piata unica daca merge mai departe cu planurile de a impune controale asupra liberei miscari a cetatenilor UE, scrie The Guardian.

ElvetiaFoto: The Cambrian

Negocierile Elvetia-UE - ce se desfasoara de doi ani, dar ar putea avea nevoie de o solutie in cateva saptamani - ridica exact aceleasi probleme ce vor aparea la discutiile pentru iesirea Regatului Unit din UE: gradul in care UK va trebui sa accepte libera miscare a cetatenilor UE ca pret pentru accesul la piata unica.

Elvetienii sunt disperati sa ajunga la un acord pentru a da politicienilor sai timp sa voteze legile necesare pentru a se incadra in termenul limita februarie 2017, impus de un referendum din 2014, al carui rezultat este obligatoriu prin lege.

Elvetienii au votat la limita in referendumul din 2014 pentru restrictionarea imigratiei - 50,3% voturi “pentru" - si de atunci sunt in negocieri sterile cu UE pentru implementarea masurii.

Elvetia este mult mai dependenta de UE pentru accesul la piata unica decat Uniunea de Elvetia, ceea ce inseamna ca Zurich-ul nu prea are parghii de negociere.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus ca negocierile nu vor deveni mai usoare, deoarece “libera miscare a oamenilor joaca acum un rol mai mare, in lumina iminentelor negocieri pentru Brexit”.