Guvernul vrea ca pana la sfarsitul mandatului sa propuna o abordare integrata pentru dezvoltarea Vaii Jiului, a localitatii Rosia Montana si a zonei Moldovei, a declarat premierul Dacian Ciolos, luni, la deschiderea Forumului Administratiei Publice Locale, de la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pe baza experientei proiectului de dezvoltare integrata teritoriala, ITI, in Delta Dunarii, vrem sa ne gandim la astfel de programe specifice integrate, chiar daca n-o sa reusim probabil pana la sfarsitul anului sa construim noi (...) instrumente teritoriale integrate de dezvoltare, asa cum avem in Delta Dunarii, dar cel putin sa venim cu o abordare integrata a unor ghiduri de masuri la care sa puteti depune proiecte.

Ne gandim in primul rand pentru cateva regiuni prioritare.

Vrem sa venim cu o astfel de abordare integrata pentru dezvoltarea Vaii Jiului, asa cum am promis si inainte de alegerile locale, dar si pentru Rosia Montana, care a suscitat multe discutii. Vrem sa venim nu doar cu reguli si cu constrangeri, dar si cu proiecte de dezvoltare acolo.

Am avut, totodata, o discutie cu alesii locali din regiunea Moldovei, pentru o dezvoltare integrata pentru aceasta zona. Deci pentru aceste trei zone, teritorii - Valea Jiului, zona Moldovei, Rosia Montana - intentia noastra este ca pana la sfarsitul mandatului sa va propunem (...) abordari integrate de dezvoltare teritoriala, care sa puna impreuna atat fonduri europene, cat si resurse de la bugetul de stat pentru a va putea finanta proiectele.

Si speram ca de la aceste exemple in anii urmatori sa se poata merge pe o astfel de abordare integrata si in alte regiuni ale tarii", le-a spus premierul Ciolos participantilor la Forumul Administratiei Publice Locale.

Prim-ministrul a vorbit si despre modul in care Guvernul vrea sa sprijine autoritatile publice locale, facand referire la necesitatea unei finantari integrate.

"In primul rand o mai buna utilizare a fondurilor europene. Aici ministrii care au in responsabilitate fondurile europene o sa va prezinte stadiul in care ne aflam cu lansarea unor programe si cu pregatirea ghidurilor pe care le asteptati pentru a putea pregati proiecte.

Avem aici cinci apeluri de proiecte unde autoritatile locale pot fi beneficiar, care au fost lansate deja de Ministerul Fondurilor Europene, dar si de MDRAP pe programul operational regional. Pe programul national de dezvoltare rurala sunt trei apeluri lansate, iar pana in luna iulie vor mai fi lansate inca trei apeluri pe masuri pe care puteti depune si dumneavoastra proiecte.

Ne dorim, totodata, sa avem o mai buna coordonare a programelor cu finantare europeana si a programelor cu finantare de la bugetul de stat, astfel incat (...) sa avem proiecte cu finantare integrata, care sa aduca mai multa claritate si mai multa simplificare pentru dumneavoastra", a precizat Ciolos.