Familia regala a Romaniei deplange moartea lui Elie Wiesel, afirmand ca acesta "s-a remarcat ca o voce importanta in multe dintre problemele lumii contemporane". "Crezand in ideea ca 'tacerea incurajeaza pe tortionar si niciodata pe victima' si ca 'atunci cand sunt in pericol vieti, cand demnitatea umana este in pericol, granitele si sensibilitatile nationale devin irelevante, Elie Wiesel s-a remarcat ca o voce importanta in multe dintre problemele lumii contemporane", se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

Familia regala considera ca "disparitia lui Elie Wiesel este un moment care indeamna la o cugetare profunda asupra secolului XX, un secol plin de speranta si lumina, dar si martor al celor mai mari atrocitati ale umanitatii".

Nascut la 30 septembrie 1928 in Sighet, in casa care i-a fost consacrata ca muzeu inca din timpul vietii, Elie Wiesel a cazut, la numai 16 ani, victima a Holocaustului, fiind internat de autoritatile maghiare de ocupatie si apoi deportat in lagarul de la Auschwitz, unde si-a pierdut o parte din familie.

Ulterior, a fost mutat in lagarul de la Buchenwald, unde si-a pierdut tatal. Pe intreaga durata a deportarii, Elie Wiesel a suferit 'umilirea totala si dispretul complet fata de umanitate'. Beneficiind de o educatie familiala temeinica, Elie Wiesel s-a inscris, dupa eliberare, la Sorbona si si-a inceput astfel cariera de carturar, urmata apoi, dupa zece ani de tacere, de o cariera de autor si memorialist al experientelor sale din Holocaust, fiind considerat unul dintre cei mai importanti autori asupra acestui subiect.

In 1986, Elie si Marion Wiesel au infiintat Fundatia Elie Wiesel pentru Umanitate, la finalul unei perioade cand Elie Wiesel a fost presedintele Comisiei Prezidentiale americane privind Holocaustul, care a pus bazele Muzeului Memorial al Statelor Unite privind Holocaustul, care are un premiu ce ii poarta numele. In acelasi an, el a primit Premiul Nobel pentru Pace, ca unul dintre "cei mai importanti lideri spirituali, intr-o vreme cand violenta, represiunea si rasismul continua sa caracterizeze lumea".

"In Romania, Elie Wiesel este cunoscut pentru conducerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania, dar si pentru Institutul care ii poarta numele. Raportul este unul dintre documentele care aduce la lumina importanta rolului jucat de Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei si de Regina-mama Elena in stoparea sau chiar intoarcerea din drum a deportarilor evreilor din Romania, fata de care s-au opus ferm, Regina Elena primind ulterior si titlul de Drept intre Popoare", se mai arata in comunicat.