Scriitorul Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit

de I.C.     HotNews.ro
Duminică, 3 iulie 2016, 10:17 Actualitate | Esenţial


Elie Wiesel
Foto: Agerpres
Scriitorul si activistul politic american originar din Romania Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat la varsta de 87 de ani, informeaza Mediafax citand presa israeliana.

Elie Wiesel, nascut pe 30 septembrie 1928 in orasul Sighet (in prezent Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, Romania), a decedat, a anuntat sambata seara Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicatiile Jerusalem Post si Haaretz.

Supravietuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre conditiile de incarcerare in lagarele naziste si, in anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutand "activitatile concrete pentru cauza pacii si demnitatii umane".

Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major in promovarea educatiei pe tema Holocaustului si pentru perpetuarea memoriei Holocaustului in perioada postbelica, publicand cartea de memorii "Night", bazata pe experientele traite ca adolescent in lagarul de la Auschwitz.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notand ca acesta "a reusit sa demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii si raului, printr-o personalitate extraordinara si carti fascinante".

"In intunericul Holocaustului, in care surorile si fratii nostri au fost ucisi - sase milioane - Elie Wiesel a fost o raza de lumina si un exemplu de umanitate, o persoana care a crezut in bunatatea oamenilor", a subliniat Benjamin Netanyahu.

Fostul presedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu si pentru intreaga omenire". "Elie Wiesel a supravietuit celor mai mari orori din istoria omenirii si si-a dedicat viata raspandirii mesajului <<aceste lucruri nu trebuie sa se repete niciodata>>", a subliniat Shimon Peres.

"Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevarat urias in istoria omenirii", a reactionat presedintele Israelului, Reuven Rivlin.

"Elie Wiesel a fost o raza de lumina; ii datoram o enorma recunostinta", a declarat Ronald S. Lauder, presedintele Congresului Evreiesc Mondial.

Biografie Elie Wiesel

Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei. Primii ani ai vietii i-a dedicat studiilor religioase, desi tatal lui il incuraja sa studieze ebraica moderna si discipline laice, scrie Agerpres.

Elli, prescurtarea de la Elizer, in copilarie era vorbitor a trei limbi: maghiara, romana si germana, pe care le folosea in comunitate, acasa se vorbea idis. Rudele din partea mamei erau hasizi - apartineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe langa trairea mistica a membrilor ei si calitatea de stalpi ai comunitatii, misticismul si arta conducerii fiind elemente de baza.

In 1944, Elie Wiesel impreuna cu toti ceilalti evrei din oras au fost deportati in lagarele de concentrare din Polonia. A trecut prin lagarele de la Buna, Gleiwitz si Buchenwald, reusind sa stea cu tatal sau in tot acest timp pana au ajuns la Buchenwald, unde acesta s-a stins din viata. A parasit lagarul in aprilie 1945.

Dupa razboi a stat cativa ani intr-un orfelinat francez, iar din 1948 a inceput sa studieze literatura, filosofia si psihologia la Sorbona, Paris. S-a intretinut lucrand ca dirijor de cor si profesor de ebraica, a publicat in jurnalele frantuzesti L'Arche si Israeli Yediot Ahronot.

Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost "And the World Remained Silent" (900 de pagini), scrisa initial in Idis si publicata la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care dupa doi ani a aparut intr-o forma restransa (127 pagini), in franceza, cu titlul "La Nuit". Versiunea in engleza a memoriilor, a publicat-o in 1995, sub titlul "All Rivers Run to the Sea".

Dupa 1963 s-a stabilit in SUA, unde a predat stiintele umaniste la Universitatea din Boston si a scris pentru un jurnal de limba idis "Jewish Daily Forward".

A fost numit presedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (initial s-a numit Comisia prezidentiala pentru Holocaust) de catre presedintele Jimmy Carter (1978), iar in 1995 a fost medaliat de presedintele Ronald Reagan pentru realizarile sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986.

Elie Wiesel a vizitat Romania in 1964 si in iulie 2002. A fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Mare Ofiter. De asemenea, a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, insemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei institutii (ales la 6 iunie 2001).

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ii poarta numele, iar cu ocazia vizitei sale in Romania a fost inaugurata, in orasul natal, o casa-muzeu, "Elie Wiesel".

Elie Wiesel a scris 57 de carti -  studii iudaice, carti despre Holocaust, eseuri politice si religioase - majoritatea in limbile franceza si engleza.


Citeste mai multe despre   
4911 vizualizari

 • +26 (36 voturi)    
  lipsa proprietăţii termenilor face ravagii la HN (Duminică, 3 iulie 2016, 10:40)

  Nea_Alecu [utilizator]

  Pentru I.C. autoul acestui articolaş: "de origine română" este cumva avcelaşi lucru cu "originar din România"? Chiar crede autorul I.C. că Elie Wiesel se autodefinea ca fiind "de origine română"? Mă îndoiesc profund. În schimb, nu poate nimeni nega că era "originar din România". Capisci, domnule autor I.C.? Asta e cam ca aia de la Divertis cu ţăranul român Otto Brechner din Corlate ("Columna lui Pristavu", începutul anilor '90).

  N.Red. Multumim pentru observatie
  • +3 (13 voturi)    
   Erata: (Duminică, 3 iulie 2016, 10:50)

   Nea_Alecu [utilizator] i-a raspuns lui Nea_Alecu

   autorul • acelaşi
   • +1 (9 voturi)    
    modificare binevenită (Duminică, 3 iulie 2016, 12:26)

    Nea_Alecu [utilizator] i-a raspuns lui Nea_Alecu

    Observaţia mea nu mai e de actualitate, Hotnews a modificat. Mulţumesc.
 • -8 (52 voturi)    
  Mare om (Duminică, 3 iulie 2016, 11:20)

  xanti [utilizator]

  Si-a dedicat viata unui scop unic si anume, pastrarea vie a memoriei in ceea ce priveste ororile holocaustului.
  Cu 57 de carti scrie ,studii de literatura si filosofie la Sorbona ,premiul Nobel pentru pace,chiar era un om inteligent.
  Dumnezeu sa-l ierte!
 • +7 (51 voturi)    
  2 industrii au prosperat... (Duminică, 3 iulie 2016, 11:29)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in Romania dupa rezolutia marelui joc geostrategic din '89: anticoruptia si holocaustul.

  tot restul a fost distrus sistematic.
 • -11 (49 voturi)    
  A fost glasul victimelor (Duminică, 3 iulie 2016, 11:39)

  greuladeal [utilizator]

  O viata dedicata luptei impotriva uitarii si strigatului pentru salvarea celor care, oriunde in lume, au cazut victime violentei si urii. Poate ca nimeni altul, si-a folosit vizibilitatea publica pentru a cere, mereu si mereu, interventii pentru salvare si rememorare.
  Elie Wiesel merita un text mai amplu si bine documentat (asa cum presa internationala a facut!), mai ales in tara unde a condus comisia prezidentiala pentru cercetarea Holocaustului. Suntem datori sa nu uitam nici oroarea, dar nici pe marturisitorul care si-a dedicat viata amintirii!
  Dumnezeu sa-l odihneasca!
  • +13 (13 voturi)    
   Ai auzit vreodata de.. (Duminică, 3 iulie 2016, 18:19)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui greuladeal

   Rizea?
   Trifa?
   Ogoranu?
 • +2 (20 voturi)    
  Hmmmm (Duminică, 3 iulie 2016, 12:26)

  iPig Pro [utilizator]

  Puteti indica si sursa sau l-ati controlat personal? Eu am gasit altceva: "Wiesel was tattooed with inmate number "A-7713" on his left arm.[13][14] The camp was liberated by the U.S. Third Army on April 11, 1945.[15]" - sursa Wikipedia. Nu e cea mai corecta enciclopedie insa e un inceput.
  • 0 (0 voturi)    
   Hai ca m-am lamurit (Luni, 4 iulie 2016, 21:31)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui iPig Pro

   Daca pt tine wiki e sursa de informatii demna de citat intr-o dezbatere si mai ai si pretentii de credibilitate, m-am lamurit cam care ti-e nivelul.
   Mai puneti si voi mana pe carti, pe reviste de specialitate, studii universitare inainte sa va aruncati asa ca detineti adevarul absolut.
 • -4 (34 voturi)    
  au fost vreo câteva sute de mii fără tatuaj (Duminică, 3 iulie 2016, 12:29)

  zet [utilizator]

  https://goo.gl/b56HBN

  Numărul de identificare era inițial o matricolă cusută pe hainele vărgate. Tatuarea a început în 1941, nu a fost făcută tuturor (inițial era făcută doar prizonierilor ruși), și în unele lagăre nu a fost făcută niciodată.

  Bineînțeles că dovezile astea nu au nicio importanță pentru un rasist și antisemit ca tine. Un om care și-a pierdut toată familia în lagăr (sora mai mică, mama și tatăl) și care întreaga lui viață a cerut un singur lucru: oamenii să conștientizeze crimele de care au fost în stare, cu un singur scop, asemenea catastrofe să nu se mai întâmple niciodata, deci acest om are parte de atacuri ridicole ca cel de mai sus. Faci exact lucrul pe care Elie Wiesel a încercat să ne învețe să nu îl mai facem niciodată.
  • +6 (12 voturi)    
   sunt ignorant..nu imi.. (Luni, 4 iulie 2016, 0:45)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui zet

   aduc aminte sa fi citit ceva in care evreul asta sa fi criticat politica evreiasca de ocupare a palestinei..
  • 0 (2 voturi)    
   numar de identificare cusut? (Luni, 4 iulie 2016, 8:45)

   ellie [utilizator] i-a raspuns lui zet

   Elie Wiesel: "I don’t need that to remember, I think about my past every day," he responded. "But I still have it on my arm – A7713"

   Dupa cum vezi, Elie Wiesel a spus cu gurita lui ca a fost tatuat, deci argumentul tau cu numarul cusut pe haine nu prea tine.

   Conform unui alt prizonier de la Auschwitz, Miklos Gruner, numarul 'A7713' apartinea unui prieten de-al lui pe nume Lazar Wiesel, despre care pretinde ferm ca nu este aceeasi persoana cu Elie Wiesel. Intradevar, desi numele lor seamana si numele Elie poate fi rezultat din Lazar, datele nasterii celor doi sunt diferite: 4 septembrie 1930 si 30 septembrie 1928.
 • -2 (12 voturi)    
  R.I.P. (Duminică, 3 iulie 2016, 12:39)

  ipolitic [utilizator]

  Si zise Domnul catre David: "Eu sunt Dreptatea Si Adevarul si l-ai biruit pe Goliath
  cu o singura piatra pentru ca ai crezut in Mine.
  Si iti spun tie ca este un timp de a aduna pietre si un timp de a arunca pietre,
  iar timpul de aruncat pietre nu a trecut"
 • -2 (20 voturi)    
  se pare ca (Duminică, 3 iulie 2016, 12:46)

  nash pandelica [utilizator]

  a fost la buchenwald.
  in mod cert, familia i'a fost omorata in lagar.
  iaca ce zice wikipedia:

  Wiesel and his father were deported to the concentration camp at Buchenwald, where his father survived for eight months, dying just a few weeks before the camp was liberated.[11] In Night, Wiesel recalled the shame he felt when he heard his father being beaten and was unable to help.[11][12] Wiesel was tattooed with inmate number "A-7713" on his left arm.[13][14] The camp was liberated by the U.S. Third Army on April 11, 1945.[15]
 • +17 (37 voturi)    
  Cautati pe internet (Duminică, 3 iulie 2016, 14:04)

  Vlad-I [utilizator]

  Exista material amplu pe net unde oameni seriosi se indoiesc de acest om. Multi evrei il numesc un impostor.
  • +11 (19 voturi)    
   Impostor- in ce sens?! (Duminică, 3 iulie 2016, 16:52)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Un alt evreu din Bistrita, A.V., (nu pot sa-i dau numele fara aprobare) a fost coleg de baraca al lui Wiesel. In acelasi loc a fost internat si Walter Ulbricht, viitorul premier al Germaniei "Democrate".
   Acest om din Bistrita a incercat sa-l contacteze toata viata pe Wiesel sa-i reproseze ca peste tot afirma ca a fost deportat din Romania, cand, de fapt, regiunea respectiva era in Ungaria dupa Diktat-ul de la Viena.
   • +1 (3 voturi)    
    ESTE VORBA DE Ernst Thälmann (Duminică, 3 iulie 2016, 20:18)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    mare șef al partidului comunist, ținut la Buchenwald în condiții net superioare celorlalți internați (pînă în ultima clipă - cînd a fost executat - ca monedă de schimb cu rușii). Walter Ulbricht era demult la Moscova.
   • +8 (10 voturi)    
    Impostor cu majuscule (Luni, 4 iulie 2016, 0:52)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    Evreul Miklós Grüner care are dovezi si fotografii ca a fost in lagar chiar in acel loc, spune ce Wiesel laureatul a furat identitatea lui Lazar Wiesel, care intamplator ii era amic in lagar.
    • -1 (5 voturi)    
     Venin (Luni, 4 iulie 2016, 8:55)

     LianaSerbanescu1 [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

     Am o mare uimire fata de asemenea bazaconii pe care unii dintre cei cu acces liber la internet le vehiculeaza: la ce i-ar fi servit lui "Wiesel laureatul", cum il numiti, sa ii fure identitatea unui amic/alt detinut? Nascut in 1928, in 1944 avea, deci, 16 ani, era un copil. Dupa eliberarea din lagar, si-a facut auzita vocea, a scris, a predat, a contribuit la diferite jurnale, a primit Premiul Nobel.
     In ce scop ar fi furat identitatea altora?! Unii care nici nu mai au vocea pentru a confirma, sau infirma!
     N-am sa inteleg niciodata de unde atata ura si inversunare inutila impotriva unor oameni pe care nu ii cunoasteti sub nici o forma, nici fizic, nici prin lecturi! La ce va serveste, alta de a va amari sufletul si a invenina memoria unei persoane a carei existenta nu v-a afectat cu nimic?!
 • +13 (27 voturi)    
  si... (Duminică, 3 iulie 2016, 14:04)

  Lucian* [utilizator]

  ai deschis cutia Pandorei.
  Nimeni nu zice ca nu a avut loc Holocaust insa evreii nu au fost singurele victime si in mod sigur nimeni nu stia cifra victimelor.
  Unii zic 6 milioane , altii 1200000, altii ca nu a avut loc.
  La fel de bine pot fi si 9 milioane si nici nu m-ar mira.
  Victime au fost si nu putine si multi au fost si profitorii mizeriei umane.
  • -1 (15 voturi)    
   pt aceste ...erezii (Duminică, 3 iulie 2016, 16:21)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   un renumit istoric englez a fost arestat in austria.
   ai grija !
   se poate si la noi, ca dara, ioropeni suntem ! :)
   • +4 (8 voturi)    
    ? (Luni, 4 iulie 2016, 0:02)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    a disparut comentariul initial.
    Supertare!
    Libertatea cuvantului la maxim!
    Atat Elie Wiesel cat si Simon Wiesenthal sunt/au fost persoane controversate chiar in ochii serviciilor israeliene!
    vreti sa vorbim de evrei din Transylvania care au suferit, atunci putem vorbi de Olga Lengyel.

    Masacre au fost si au sa mai fie.
    Cel din Syria a fost ignorat cu buna stiinta cativa ani pana s-au sesizat.
 • -6 (28 voturi)    
  Pogromul de la Iași? (Duminică, 3 iulie 2016, 14:12)

  zet [utilizator]

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Pogromul_de_la_Ia%C8%99i
  http://www.pogromuldelaiasi.ro/author/adrian-cioflanca/

  Documentat de un ziarist român, nu evreu. A găsit gropi comune prin pădurile din județul iași, a găsit chiar și țărani (de asemenea români) care au au văzut cu ochii lor cum erau executați zeci și zeci de familii de evrei, de la moși și babe de 80 de ani, adulți, și până la copii în scutece. Acuma poate ai să îmi explici că țăranii ăia de prin Miroslava care au vârste de peste 80 de ani sunt parte a conspirației sioniste, nu-i așa?
  Națiunea română a participat la Holocaust, a făcut crime contra umanității, și primul pas pentru a obține iertarea (inclusiv divină) este de a-ți recunoaște vina. Germanii și-au recunoscut vina istorică, și-au turnat cenușă în cap, astfel s-a ajuns la situația ridicolă în care negaționiștii holocaustului sunt contraziși tocmai de instrumentul lui cel mai atroce, națiunea germană. Până în acest moment națiunea română nu pare să fi făcut acest prim pas. Poate generațiile viitoare.
  p.s. fotografia aia de pe strada Cuza Vodă în care este un copil mort pe caldarâm efectiv îmi întoarce stomacul pe dos. Pentru mine un copil este infinit mai important decât orice ideologie sau etnie, decât să moară un copil nevinovat doar pentru că are o etichetă etnică pusă de niște retardați ca unii comentaci de pe aici, mai bine să dispară pentru totdeauna discriminările pe bază de etnie. E mult mai important pentru mine un om decât un non-evreu.
  • +10 (16 voturi)    
   Mai Svejkzet... (Duminică, 3 iulie 2016, 19:09)

   Lunix [utilizator] i-a raspuns lui zet

   ...cum poti sa declari cu asa nonsalanta ca "natiunea romana a participat la Holocaust" ? Inteleg ca esti de serviciu, insa cine esti tu ca sa suprimi (supersede) hotararea Tribunalului International de la Nurenberg care nu a considerat ca natiunea romana s-a facut vinovata de asa ceva ? Nu cunosc ce a fost la Iasi, dar pogrom este tot una cu holocaust ?
   Daca aceasta s-a intamplat, trebuia dovedit imediat ca in cazul Germaniei, de ce s-a asteptat mai mult de o jumatate de secol ca sa se lanseze aceasta acuzatie ? Ca sa moara toti martorii evrei care ar fi putut sa-o infirme ?
   Am prezentat alte argumente intr-un posting anterior, insa vad ca clacasii de la hotn nu l-au dat, deh, este mai aproape blidu' decat Adevarul !
   • -2 (6 voturi)    
    România a participat la holocaust (Luni, 4 iulie 2016, 9:32)

    zet [utilizator] i-a raspuns lui Lunix

    Statul român a omorât cetățeni români pentru vina de a avea o anumită etnie (evreiască, țigănească). Operațiunile de purificare etnică au fost hotărâte la nivelul conducerii statului (mareșalul Antonescu, guvernul legionar), și au fost puse în aplicare de instituțiile de forță ale statului român (jandarmerie, armată).
    Dovezile directe sunt la un singur pas distanță de cel care vrea să le afle: dovezi directe, ordonanțe apărute în monitorul oficial, mărturii ale executanților, mărturii ale supraviețuitorilor, mărturii ale martorilor, articole din presa vremii, fotografii și filme.
    Pogromul de la Iași este doar un exemplu (l-am dat pentru că a fost o operațiune extrem de extinsă, a lăsat zeci de mii de dovezi directe, este imposibil de contrazis de către negaționiștii holocaustului românesc), și da, pogrom = holocaust, pentru că holocaustul a fost compus printre altele și din câteva mii de pogromuri (infamele einsatzgruppen de exemplu), holocaust nu înseamnă numai Auschwitz, înseamnă toate metodele folosite pentru eliminarea definitivă a populațiilor evreiești.
    Românii în marea lor majoritate (probabil peste 90%) au impresia greșită că România nu a participat la holocaust, deși am fost aliați deplini ai Germaniei naziste (unii consideră că chiar dacă a existat holocaust pe teritoriul României, de vină este Germania, nu România, deși noi nu eram sub ocupație germană, germanii NU ne guvernau, guvernul române avea puteri depline pe teritorul României. Vezi de exemplu gogomănia spusă de Șova chiar despre pogromul de la Iași, gogomănie care l-a costat funcția. Această atitudine este greșită, trebuie să ne asumăm trecutul dacă vrem un prezent mai bun. Printre altele românii trebuie să știe că România și-a recunoscut vina istorică și și-a cerut scuze (și nu e vorba de un partid politic sau altul, băsiști sau antibăsiști, absolut toți președinții României - Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis au fost de partea adevărului istoric.
 • -2 (12 voturi)    
  Ai comentarii de hiena (Duminică, 3 iulie 2016, 17:27)

  Maniu [utilizator]

  sper sa nu ai parte de ce a avut el.
 • +9 (13 voturi)    
  Adevarul despre progromul de la Iasi (Duminică, 3 iulie 2016, 18:14)

  Judex [utilizator]

  In realitate asa-zisul ,,progrom romanesc de la Iasi" a fost de fapt un masacru german. În oraș se aflau concentrate numeroase trupe germane, (Comandamentul Corpului 30 Armată, sub ordinele generalului Hans von Salmuth, Div.198, o formație SS, o unitate de muncă Todt, un batalion de pionieri etc.), altele aflându-se în împrejurimi (armata XI-a germană). In Iasi traia o populație evreiască (din totalul de 105.000 locuitori, 51.200, adică aproximativ 50% erau evrei), care se bucura de o relativă libertate de mișcare. Această situație a iritat comandamentul german, care a apreciat că securitatea trupelor proprii este periclitată de prezența unei populații evreiești atât de numeroase în apropierea frontului, cunoscute fiind sentimentele ei antifasciste, precum și filosovietismul acesteia („iudeo-bolșevismul”). Faptele sunt dure, dar simple:
  1. A fost un masacru nazist, nu un pogrom românesc; 2. Au asasinat naziștii, iar românii au ocrotit pe evrei; 3. Autoritățile românești civile și militare au înfruntat pe cele nemțești fiind în solidaritate cu opinia populației românești care s-a opus spontan masacrului; 4. Populația românească nu a fost inertă, ci foarte activă în confruntarea cu fascismul prin cele trei pături omogene în umanitarismul lor: muncitorimea, țărănimea și cărturărimea. Deci hai sa mai lasam raportul neoholocaustologic Elie Wiesel si fotografii fabricate.
 • -8 (18 voturi)    
  Stau si citesc (Duminică, 3 iulie 2016, 19:40)

  persuasiv [utilizator]

  aceste comentarii,unele ridicole si lipsite de cea mai mica urma de decenta si respect.Doar faptul ca a trecut si a reusit sa supravietuiasca acelor ani teribili,este de ajuns pentru a primi respect si consideratie.Tuturor va spun doar un lucru,va indemn sa cautati si sa priviti fotografii care ilustreaza holocaustul.Priviti ce au fost in stare sa faca oamenii altor oameni.Toata viata acestui om a fost un strigat,insa multi au fost si raman inca surzi.Pacat.
  • +7 (15 voturi)    
   Culmea antisemitismului (Duminică, 3 iulie 2016, 22:05)

   Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   Nu este sa negi holocaustul, care din pacate a fost real.
   Culmea antisemitismului este sa fii evreu supravietuitor al holocaustului si sa fii etichetat drept antisemit fiindca ai motive serioase sa te indoiesti de calitatea lui Elie Wiesel de supravietuitor..
   Sunt destui supravietuitori de la Auschwitz considerati antisemiti din cauza asta.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version