O scrisoare semnata de fostul sef-adjunct al Departamentului spalarii banilor din cadrul Centrului National Anticoruptie al Republicii Moldova, Mihail Gofman, in care este descris modul cum a fost Banca de Economii a Moldovei, a fost publicata vineri de Agora.md.

Scrisoarea este adresata liderilor Uniunii Europene si ambasadorilor occidentali acreditati la Chisinau si, din continut, nu ar fi fost scrisa mai mai devreme de luna noiembrie 2014, afirma cotidianul moldovenesc, care noteaza ca, desi nu exista certitudinea clara ca acest document a fost expediat de Gofman si ca a ajuns pe masa europenilor, toate paginile au semnatura acestuia.

Potrivit autorului, actiunile de devalizare a sistemului bancar au fost organizate de "un grup criminal de persoane din domeniul afacerilor, care, sub acoperirea institutiilor de stat, au preluat 68% din sistemul bancar autohton".

Drept argument sunt prezentate mai multe informatii si cifre care vizeaza emisia suplimentara de actiuni de la Banca de Economii din 2013.

"Afirm cu toata responsabilitatea ca procurarea acestui pachet de actiuni de catre un grup de interese dubioase in realitate nu a avut loc pentru ca prin scheme complexe au fost achitate tot din activele Bancii de Economii", se mentioneaza in mesaj.

Potrivit surse citate, reprezentantii statului in Consiliul de administrare al Bancii de Economii au votat pentru emisia suplimentara de actiuni cunoscand caracterul suspect al tranzactiei.

Mai mult, autorul arata ca beneficiarii acestei decizii au fost companii afiliate omului de afaceri Ilan Shor.

Totodata, autorul mai mentioneaza ca, dupa preluarea frauduloasa a conducerii BEM, gruparea respectiva a primit prin intermediul diferitor societati comerciale credite in suma totala de 3 miliarde de lei, intermediari in aceasta tranzactie fiind si fotbalisti ai clubului de fotbal "Milsami".

Pe langa aceasta, la doar doua luni de la preluarea BEM-ului, sistemul bancar ar fi fost devalizat de alte 3,9 miliarde lei prin intermediul bancilor affiliate lui Shor - Banca Sociala si Unibank.

Gofman afirma ca, dupa ce a prezentat aceste informatii conducerii tarii, au inceput actiuni de intimidare asupra sa.

In incheiere, autorul face legatura si cu ziua in care i-a fost anuntata demisia.

"Alegerea zilei de 6 martie 2014 este una semnificativa si nu intamplatoare, si anume ziua de nastere a omului de afaceri Ilan Shor, care, de fapt, este si ziua mea de nastere, fiind decisa concedierea mea cu data din urma", a scris el.

Documentul poate fi citit aici.