Toate memorandumurile pentru autonomie adoptate de consiliile locale din Harghita au fost anulate de instanta, dupa ce prefectul judetului a castigat toate cele 42 de procese intentate administratiilor locale, anunta Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Institutia Prefectului-judetul Harghita, 42 de consilii locale au adoptat, incepand cu 2014, memorandumuri adresate Guvernului si Parlamentului Romaniei prin care solicitau organizarea unui referendum in vederea infiintarii unei regiuni autonome denumite 'Tinutul Secuiesc', cu statut propriu si cu limba maghiara recunoscuta ca fiind oficiala. Dintre acestea, trei sunt municipii - Miercurea Ciuc, Gheorgheni si Odorheiu Secuiesc, trei orase- Cristuru Secuiesc, Baile Tusnad si Vlahita si in restul cazurilor este vorba de comune.

Toate cele 42 de hotarari ale consiliilor locale au fost atacate in instanta de contencios administrativ de prefectul judetului, Adrian Jean Andrei, si au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Targu Mures.

Prefectul Harghitei a declarat presei ca toate aceste demersuri au incalcat legile si Constitutia Romaniei, fiind considerate de instanta ilegale intrucat teritoriul tarii este organizat administrativ in comune, orase si judete. De asemenea, magistratii au aratat ca orice astfel de demers contravine articolului 13 din Constitutie, care stabileste ca limba oficiala a tarii este limba romana si ca problema infiintarii unei alte unitati administrativ teritoriale decat cele reglementate de Constitutie nu poate fi pusa in discutie in cadrul unui referendum local, ci numai in cadrul unui referendum organizat in conditiile legii fundamentale, pentru revizuirea Constitutiei sau, eventual, a unui referendum national organizat de presedintele Romaniei, cu consultarea Parlamentului.

Adrian Jean Andrei a subliniat faptul ca, si pe viitor, orice astfel de demers va fi atacat in instanta si va avea aceeasi soarta ca cele 42 de documente anulate.

'Este clar ca orice astfel de demers viitor va avea aceeasi soarta, existand deja autoritate de lucru judecat. De aceea, luand in considerare prerogativele conferite de Constitutia Romaniei si de lege, respectiv atributul de garant al respectarii legii la nivelul judetului, actiunile mele vor viza si in continuare o pozitionare corecta, pe coordonatele si in perimetrul intereselor generale in profil teritorial ale Guvernului si statului roman', a declarat prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei.

Recent, prefectul a castigat si un proces intentat Primariei Miercurea Ciuc pentru ca indicatoarele rutiere din oras sa fie inscriptionate, potrivit legii, mai intai in romana si apoi in maghiara, nu invers, cum se intampla pana acum, decizia Curtii de Apel Targu Mures fiind definitiva.