Planul de management pentru aria naturala protejata Parcul Vacaresti va stabili obligatiile proprietarilor care au terenuri in zona, iar acestia vor primi "anumite compensatii" in schimbul respectarii prevederilor, a afirmat premierul Dacian Ciolos, citat de Mediafax.

Dacian Ciolos, in Delta Vacaresti (1)Foto: Let's Do It Romania

"Urmeaza sa se elaboreze planul de management si pe aceasta baza sa stabilim clar ce se poate si ce nu se poate face in aceasta zona. Mai exista perceptia distorsionata ca, odata ce am declarat parc natural, proprietarii din zona sau risca sa-si piarda terenurile sau ca n-o sa poata sa-si faca nimic. Niciuna, nici cealalta nu e adevarata, nici faptul ca-si pierd terenurile, pentru ca nu se expropriaza terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale si in alte zone din tara, unde proprietarii isi pastreaza terenurile, doar ca au anumite obligatii. Trebuie sa respectam anumite lucruri si in schimb vor primi anumite compensatii", a spus premierul, joi seara, cu ocazia participarii la o operatiune de salubrizare a Parcului Vacaresti.

Dacian Ciolos a explicat ca ministrul de resort elaboreaza planul de management, un document prin care se vor delimita zonele si gradul lor de protectie in interiorul parcului si se va stabili ceea ce se poate face.

"Se vor putea face inclusiv anumite constructii in anumite conditii, se vor putea desfasura activitati economice, probabil chiar imobiliare in anumite limite. Important este sa avem acel plan de management", a afirmat prim-ministrul.

Prezenta la aceasta actiune, ministrul Mediului, Cristina Pasca Palmer, a spus ca, pana in prezent, s-au adunat cu excavatoare 2.200 metri cubi de gunoi si, pentru a preveni alte acumulari, Ministerul Mediului si Apele Romane au organizat o paza permanenta.

Cei doi demnitari au strans resturi de ambalaje, sticle de plastic si diverse alte deseuri in saci de plastic.

La actiunea au mai participat seful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, voluntari de la Fundatia "Let's do it Romania!" si locuitori din zona Vacaresti.