Proiectul legii care reglementeaza cumpararea de terenuri agricole de catre straini a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, dar aplicarea actului normativ va fi posibila dupa finalizarea planului cadastral, potrivit Mediafax.

AgriculturaFoto: Euractiv

"Cred ca pentru legea vanzarii terenurilor la nivel european trebuie sa ne orientam catre modelul francez pentru ca respecta toate reglementarile europene. Chiar imi amintesc ca un parlamentar german a dorit sa cumpere teren agricol in Franta si nu a reusit. Din aceasta cauza este foarte important cum redactam aceasta lege si sa trasam obiective clare, ca sa nu patim la fel ca Bulgaria care a facut o astfel de lege acum cativa ani, iar apoi a fost nevoita sa o retraga pentru ca nu respecta normele europene", a decalrat joi ministrul Achim Irimescu intr-o conferinta de presa.

Actul normativ impune o suprafata maxima de 50 de hectare pentru fiecare solicitant, insa reglementarea va suporta modificari, avand obiective clare de atins, cu o serie de conditii insa. Prima conditie ar fi realizarea planului cadastral, plan pe care actualul ministru al Agriculturii sustine ca-l va realiza si cu sprijinul notarilor publici, precum si al altor institutii cu atributii in acest sector de activitate, inclusiv cu fermierii.

"Romania are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate in ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au si cadastrul facut", a precizat ministrul Achim Irimescu.