Serviciul de Informatii Externe a precizat joi, la solicitarea Mediafax, ca misiuni diplomatice ale Romaniei au fost atacate cibernetic, pe parcursul ultimilor ani, dar nu au existat situatii de extragere a informatiilor clasificate.

"Pe parcursul ultimilor ani, specialistii SIE au identificat o serie de "documente" suspecte primite prin internet pe adrese de mail ale unor reprezentante diplomatice ale Romaniei. In conformitate cu procedurile, fisierele infectate au fost blocate si inlaturate prin folosirea solutiilor de securitate informatica, printre care si cele produse de Bitdefender. Mentionam ca, prin masurile INFOSEC aplicate de SIE, s-a asigurat protectia sistemelor informatice de comunicatii in obiectivele asigurate, neexistand situatii de extragere de informatii clasificate", a precizat SIE, la solicitarea Mediafax.

De asemenea, SIE a afirmat ca a analizat fisierele, unele cu Bitdefender - cu care a cooperat in acest caz - pentru a stabili felul in care functioneaza programele folosite de atacatori, iar in urma analizei au fost indentificate vulnerabilitatile.

"Amenintarea cibernetica este dinamica, modalitatile de atac fiind intr-o permanenta evolutie (...). Avand in vedere aceasta realitate, minimizarea pericolului se poate realiza, pe de o parte, prin constientizarea utilizatorilor si aplicarea stricta a procedurilor de securitate si, pe de alta parte, prin actiuni de cooperare de genul celei de mai sus, care au ca rezultat upgradarea solutiilor de securitate informatica si, pe cale de consecinta, o mai buna protectie a sistemelor informatice", potrivit sursei citate.

Compania Bitdefender anunta miercuri ca birourile unor institutii romanesti din strainatate au fost, timp de doi ani, tinta unui atac avansat si persistent (APT), potrivit expertilor in securitate informatica de la Bitdefender, care au detectat si blocat atacurile. Atacatorii au folosit documente infectate, precum CV-uri, anunturi de vanzari de masini si invitatii la evenimente diplomatice, trimise de pe adrese de mail aparent legitime, apartinand unor institutii si persoane reale, pentru a obtine accesul neautorizat la sisteme informatice. UPDATE Atacurile au fost detectate, analizate si blocate in cooperare cu SIE, a precizat Bitdefender.