Ce efecte juridice produce retragerea titlului de doctor in cazul lui Victor Ponta

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 30 iunie 2016, 18:36 Actualitate | Esenţial


Victor Ponta, avocat
Foto: Agerpres
Retragerea titlului de doctor decisa de CNATDCU devine efectiva cand ministrul educatiei, Adrian Curaj, o va formaliza iar dupa acest moment decizia, ca orice alta decizie administrativa, poate fi atacata in instanta de Victor Ponta. Dar decizia va produce o serie de efecte juridice iar in acest caz, Ponta va trebui sa faca o actiune separata daca doreste suspendarea lor pana la finalizarea procesului din contencios. Care sunt, insa aceste posibile efecte? In primul rand, risca sa piarda calitatea de avocat, dreptul de a preda chiar si ca asistent la o universitate si ar putea fi obligat sa returneze sporul de doctorat in caz ca l-a primit cat era platit de stat.

Potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, retragerea titlului de doctor nu produce efecte numai pentru viitor, ci si pentru trecut. Titul de doctor este retras cu titlu de sanctiune, adica este ca si cum n-ar fi existat niciodata. Teoretic, Ponta trebuie sa returneze tot ce a primit in baza acestui titlu: posturi, bani, alte beneficii. Numai ca acest lucru nu se intampla automat, ci baroul, universitatea sau angajatorul trebuie sa-i retraga titlurile sau sa-si recupereze banii.

1. Pierderea calitatii de avocat. In acest caz, Baroul Bucuresti trebuie sa discute in Consiliu daca ii retrage sau nu calitatea de avocat. In cazul retragerii titlului de doctor ca sanctiune, efectele se produc si pentru trecut, coborand in timp pana la momentul primirii lui Ponta in profesie cu scutire de examen, pe baza titlului de doctor. Retragerea titlului constituie, potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, motiv de revizuire a deciziei emise de Consiliul Baroului.

"Noi avem o sesizare in acest sens, cred ca sunt chiar doua. In masura in care ajunge un document oficial de la minister sau ne este adus la cunostinta e de datoria consiliului baroului sa analizeze situatia. Sigur ca si noi ne putem autosesiza, va fi in discutia Consiliului fie in iulie fie in august. Oficial nu ma pot pronunta", a declarat pentru HotNews.ro Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti.

Nu va fi o decizie usor de luat, deoarece daca decizia de admitere in avocatura in cazul lui Ponta se revoca, se pun in discutie toate contractele de consultanta juridica incheiate precum si efectele lor. In ce priveste o eventuala decizie de excludere din avocatura, conditiile enuntate de lege sunt destul de limitative iar plagiatul nu se numara printre ele. In fine, ar mai exista varianta ca Baroul sa ceara in instanta anularea deciziei de intrare in avocatura.

In ianuarie 2015, Monica Macovei a cerut Baroului excluderea lui Ponta din avocatura pe motiv ca a intrat "fara examen" folosind titlul de "doctor" dar la acel moment nu exista o decizie in privinta retragerii titlului.  Macovei a initiat acest demers la cateva saptamani dupa ce Victor Ponta a notificat printr-o scrisoare, in decembrie 2014, Universitatea Bucuresti ca intentioneaza sa renunte la titlul de doctor si sa initieze un nou demers doctoral dupa ce se retrage din politica. Universitatea Bucuresti i-a conferit lui Ponta  titlul de doctor in 2003, cu lucrarea "Curtea Penala Internationala"  In treacat fie spus, pe site-urile de profil pretul unei alte carti acuzate de plagiat semnate de Ponta, "Raspunderea in dreptul international umanitar", a scazut de la 30 de lei cat era prin 2010 la 9 lei in prezent.

2. Pierderea dreptului de a preda. Potrivit legilor in vigoare, Victor Ponta nu va mai putea preda nici ca asistent la vreo Universitate fara doctorat. Ponta figureaza pe site-ul Universitatii Romano-Americane ca facand parte din corpul profesoral la pozitia 126 pentru anul universitar 2015 - 2016. In acest caz, Senatul Universitatii ar trebui sa decida daca renunta la serviciile lui Ponta sau nu. Pe site-ul Universitatii figureaza un caz de desfacere a unui contract de munca incheiat cu un profesor acuzat, la randul sau, de plagiat. (Vezi detalii aici)

Pana la data publicarii acestui articol, conducerea Universitatii Romano-Americane n-a putut fi contactata.

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, Victor Ponta a fost intre octombrie 2002 - Martie 2007, Lect. Univ. Dr. în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti iar intre 1996 - 1998, Asistent Universitar în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.

3. Returnarea sporului de doctorat. Victor Ponta ar trebui sa returneze sporul de doctorat de 15% din salariu in caz ca l-a primit. Dar si in acest caz, angajatorul trebuie sa initieze o actiune in instanta pentru a-si recupera acest spor de 15% din salariu. Nu e clar daca in calitate de premier a beneficiat de acest spor iar potrivit ultimei declaratii de avere, Ponta nu raporteaza venituri in calitate de profesor universitar..  

Pana la data publicarii acestui articol, Victor Ponta nu a putut fi contactat pentru a explica daca va contesta in instanta decizia CNATDCU de retragere a titlului de doctor, nici daca a beneficiat in vreun fel de sporul de doctorat.  Reamintim ca din punct de vedere penal dosarul cu acuzatiile de plagiat a fost inchis prin neinceperea urmaririi penale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18938 vizualizari

 • +25 (35 voturi)    
  Tapalaga, nu Baroul Bucuresti ii retrage titlul (Joi, 30 iunie 2016, 18:44)

  Susufler0 [utilizator]

  de doctor lui Ponta !

  Baroul poate si TREBUIE, in caz ca i se retrage titlul de doctor in Drept, sa-i retraga calitatea de avocat dobandita de Ponta tocmai datorita obtinerii titlului de Doctor.
  • +7 (9 voturi)    
   cei din Catania (Vineri, 1 iulie 2016, 7:08)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ce fac ?
   • +4 (4 voturi)    
    L-au "pensionat", domnule ! (Vineri, 1 iulie 2016, 11:19)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Ponta a ramas "activ" doar pe relatia Est !!
    • +5 (5 voturi)    
     monta și famiglia (Vineri, 1 iulie 2016, 12:40)

     andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Zeci de milioane de euro făcute de monta și rudele sale din banii statului și implicit ai noștri. Cine nu fură trece drept prost în partidul pesedeilor. Oare chiar așa să fie? Hai DNA! Hai SRI!
     • -2 (2 voturi)    
      Ar parea ca fratia penalilor din PSD (Vineri, 1 iulie 2016, 15:35)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

      a inceput, cum spunea "primarul pe persoana fizica", sa-i "ejaculeze" din partid pe ai de nu fura cu ei dar nici nu stau in banca lor (vezi cazul Zgonea) !

      PS. Cu alte cuvinte, se separa apele !

      PPS. Mai simplu pt DNA, mai bine pt noi !
   • +2 (2 voturi)    
    "Mândru că sunt român" cu poze (Vineri, 1 iulie 2016, 18:28)

    soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    shutterstock din Bellarus!! Mai tineti minte campania toarshilor lui ponta naumovich de la europarlamentare???
    Astia sunt clepto cu propria viata!!!!
  • +12 (14 voturi)    
   poza (Vineri, 1 iulie 2016, 9:27)

   Bwana [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ..avem cu Ponta avocat...Ponta mandru ca e roman..
   se face si una fara photoshop cu Ponta la Rahova ntrand si alta cu Ponta la Roahova iesind...5 ani mai tarziu?..Poate totusi si putin sepia...din photoshop...
   • +6 (6 voturi)    
    Imi place cum gandesti ! (Vineri, 1 iulie 2016, 11:22)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

    N-ai putea detalia ? Nu de alta, dar m-as lasa un pic prada visarii. Un Ponta, iesit dupa 5 ani, cu o greutate dubla. Un fel de 150 de kg "in viu".
    • +2 (2 voturi)    
     Ai dreptate.. (Vineri, 1 iulie 2016, 14:08)

     Bwana [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     cred ca abia atunci i-ar veni bine si maieul de la adevaratul Ghita...Muresan nu sebastian..
     • +2 (4 voturi)    
      Cum a mai reusit sa-l prosteasca (Vineri, 1 iulie 2016, 15:47)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

      si pe Big Ghitza, pramatia de Ponta !

      S-a ales cu tricoul lui, in loc ca Muresan sa-l scoata la licitatie si banii sa-i dea vreunui asezamant social.

      Nenorocitul asa procedeaza.
      Am auzit ca dupa ce a facut zborul acela mult mediatizat cu F 16 de la Otopeni sau de la Kogalniceanu, nu mai retin exact, a pastrat echipamentul. L-a luat acasa. Iar americanii au fost nevoiti sa taca din gura. Mai nasol trebuie sa fi fost pt pilot care cred ca a platit din solda lui geaca, bocancii, ochelarii, etc.

      PS. Asta era sa ne fie Presedinte ! Ma ia cu frig, numai cand ma gandesc !
 • +36 (44 voturi)    
  "Iresponsabilul vesel", cum bine il numise cineva (Joi, 30 iunie 2016, 18:54)

  Susufler0 [utilizator]

  poate sa se dedice de-acum incolo conducerii fundatiei aleia cu nume pompos, adica, SA CONTINUIE SA NU FACA NIMIC !

  PS. Sau sa continuie sa faca politica. Tot aia e !

  PPS. Ca sa fii avocat, (nu sa te prefaci cum a procedat el, sau Alinutza) trebuie sa stii carte. Or, nu e cazul lui !
  • +19 (25 voturi)    
   PPS: principala cale de intrare in barou in RO... (Joi, 30 iunie 2016, 19:19)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ...este pe spaga sau cumetrii. Asa i-am auzit pe toti nu ca nu ar fi si exceptii.
   • +7 (13 voturi)    
    Se da un examen foarte dur (greu) ! (Joi, 30 iunie 2016, 20:10)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Cred ca i-ai auzit pe cei care l-au picat !

    In chestiunea asta as fi tentat sa spun ca "s-a rotit masa" iar mormanul de fise e in dreptul celor care il iau pe bune, in timp ce in dreptul celor care au trisat sunt cele 2-3 ramase din intreg potul !

    Calitatea slaba a multor avocati este data nu de faptul ca devin avocati fara sa stie carte, ci de faptul ca intrarea in profesie e libera dupa 10 ani de practicare a unei "meserii" juridice. spun meserie referindu-ma la profesia de consilier juridic (jurist consult ).
    Or in calitate de consilier juridic nu prea ai treaba cu dreptul penal (si procedura), cu dreptul civil (si procedura).

    Iti dai seama deci ce avocati patrund in barouri !
   • +12 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iunie 2016, 21:36)

    [anonim] i-a raspuns lui UnOarecare

   • +6 (8 voturi)    
    la noi (Vineri, 1 iulie 2016, 0:11)

    eek [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    in tara, pe langa spaga si cumetriile se intra in barou cu handsfree-ul.... exact ca si la bac sau orice alt examen major.. simplu. Prea simplu...
  • +10 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 30 iunie 2016, 21:39)

   asds [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   • +5 (5 voturi)    
    Desi - paradoxal"- pare a fi la vedere" (Vineri, 1 iulie 2016, 11:28)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asds

    modalitatea relevata este foarte sofisticata !

    Ai perfecta dreptate ! Mi se pare mie s-au DNA a inceput cercetarea intr-un astfel de caz ?

    Oricum, daca nu a facut-o, ar trebui sa se incumete si sa se duca peste ei si "Fundatiile" lor !
    • +3 (3 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 1 iulie 2016, 13:29)

     Pastrati-l pe Conta [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

     • 0 (0 voturi)    
      Inseamna ca pe Sebi Ghita (Vineri, 1 iulie 2016, 15:50)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Pastrati-l pe Conta

      nu il consideri politician !

      A ramas tot om de afaceri ?
      • 0 (0 voturi)    
       Comment sters de user (Vineri, 1 iulie 2016, 23:47)

       Pastrati-l pe Conta [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

 • +13 (27 voturi)    
  O sugestie? (Joi, 30 iunie 2016, 19:11)

  Ricochet [utilizator]

  Sa spun drept, eu sper sa il impuste.
  Pare a fi singura cale sa scapam de un asemenea vis urat.
 • +20 (26 voturi)    
  Dar autorul/-ii dupa care a plagiat? (Joi, 30 iunie 2016, 19:27)

  soundtrack [utilizator]

  Cei care sunt in viata si care tac malc? Nu sunt partasi ;la frauda? Ca si in cazul luarii si darii de mita!
  Asa se intampla intr-o tara decapitata in care picioarele sau alte 'organe' isi aroga dreptul de a fi creier.
 • +26 (28 voturi)    
  Insuficient (Joi, 30 iunie 2016, 19:38)

  feisbuk [utilizator]

  Daca la o distanta de cativa ani niste functionari ai statului roman stabilesc ca merita titlul de doctor iar altii ca este obtinut fraudulos, avem o problema.

  Niste oameni trebuie macar amendati pentru prostie, daca nu interzisi la ban public (salarii, contracte, etc).
  • +15 (17 voturi)    
   EXACT! (Joi, 30 iunie 2016, 20:14)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

   Sa terminam cu slugile! L-ati vazut pe nenorocitu' ala care-i pupa mana lu' neica nimeni de la Prahova?
 • -26 (30 voturi)    
  Nu stiu dece, (Joi, 30 iunie 2016, 19:41)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  dar mie acum imi e mila de el, desi cand avea Puterea simteam nevoia de a-l da cu capul de toti peretii. Nu trebuie sa-l aducem la disperare, ca nu stim de ce ar fi stare sa faca, poate ceva in stilul lui Condrea. Si ar fi pacat.
  • +15 (19 voturi)    
   Eh, ce-o sa faca ? (Joi, 30 iunie 2016, 22:26)

   Bintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Evident, o sa se impuste in fular. Neavand pusca, va folosi o prastie, ca sa-l plagieze pe "EL insusi" .
  • +8 (10 voturi)    
   Intai ca Condrea nu a avut nici urma de constiinta (Vineri, 1 iulie 2016, 0:52)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   cat sa resimta vre-o vinovatie astfelincat sa se sinucida ! Iar muntele de tupeu de care vorbim , care cum vedeti ataca tehnocratii (guvernul strazii pe care numai noi il putem critica) de mai multe ori pe zi ! Arunca laturi zilnic , numai in fata procurorilor si acum a judecatorilor nu are nimic de declarat !
 • +14 (24 voturi)    
  plagiatul (Joi, 30 iunie 2016, 19:42)

  nahir [utilizator]

  nu se pedepseste cu inchisoare?
  ca d-aia i-au retras titlul de doctor. pt. plagiat.
 • +5 (9 voturi)    
  Asa sa ne ajute Dumnezeu (Joi, 30 iunie 2016, 19:55)

  fdaniel [utilizator]

  Nu sunt nu stiu ce credincios dar, cum am vazut stirea am dat fuga la o biserica si am aprins niste lumanari...

  Poate ajuta!
 • +13 (15 voturi)    
  doctoratu' lui Ponta (Joi, 30 iunie 2016, 21:02)

  OmniStudio [utilizator]

  Inca o victima a lui Ion Ghinion; daca nu-l remarca pe junele Titulescu, poate ca ii dadea sansa unei cariere modeste de tocilar frustrat... asa, i-a dat idei...
  A se cugeta si asupra "retetei" de inspiratie cominternista: iti alegi apropiatii si succesorii asa incat sa ii poti domina, si daca ii ai si la mana cu ceva compromitator, cu atat mai bine.
 • +8 (10 voturi)    
  Coșmarrrr... (Joi, 30 iunie 2016, 21:07)

  Romanus [utilizator]

  Dacă l-au ales prim ministru,si mai era puțin si ajungea președinte un astfel de individ��???....sincer ne meritam soarta...!!
 • +6 (10 voturi)    
  Penal inchis? (Joi, 30 iunie 2016, 21:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pai cum si de ce a fost inchis cazul penal? E contrar legii, mai ales acum ca dovada exista. Cei care au "inchis' procesul penal ar trebui sa raspunda ca fiind complici la furt, dovedinf ca in Romania Justitia e sluga poliicului si nimic mai mult. RUSINE JUDECATORILOR CORUPTI!
  • +7 (7 voturi)    
   Cica ar fi mai mult de 5 ani de la comiterea (Vineri, 1 iulie 2016, 0:37)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   faptei ! Asta ar fi motivatia pentru penal !
 • +12 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iunie 2016, 21:17)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  Cu o floare nu se face primavara (Joi, 30 iunie 2016, 22:32)

  ty [utilizator]

  Daca se deschide balul cu ponta este OK. Daca va fi un caz izilat miroase a razbunare pesedista.
 • +11 (17 voturi)    
  un impostor (Joi, 30 iunie 2016, 22:33)

  hopsinoi [utilizator]

  4 ani a facut abuz de putere ca sa-si ascunda plagiatul (ciordeala).

  sa dea banii inapoi pe care ia furat de la stat prin impostura. interesanta este discutia despre complicii lui care au incercat sa-i acopere plagiatul (furtul).

  acest individ aproape a compromis invatamatul romanesc.

  greata!
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iunie 2016, 23:15)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Ce ne intereseaza (Vineri, 1 iulie 2016, 0:01)

  laurs [utilizator]

  Putin ma intereseaza efectele juridice, vreau sa stiu cum va plati acest pacalici pentru furtul, minciuna si toata cariera si banii incasati, toate bazate pe inselaciune, frauda si coruptie.
  • +9 (11 voturi)    
   Pai asta e efectul juridic, ca nu putem merge (Vineri, 1 iulie 2016, 0:33)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui laurs

   noi sa estimam cat a furat in acverst mod si sa-i luam banii . ...
   • +10 (12 voturi)    
    Crede-ma ca se poate (Vineri, 1 iulie 2016, 0:36)

    laurs [utilizator] i-a raspuns lui deval

    Nu e asa de greu. Cam tot ce il priveste e bazat pe cele mai de sus.
 • +6 (8 voturi)    
  Nul ca doctor,nul ca avocat, nul ca roman mandru! (Vineri, 1 iulie 2016, 9:11)

  Plagarus [utilizator]

  Cand va face plangere penala Baroul Bucuresti,vis a vis de dosarul de avocat al numitului Ponta Viorel,in care apare titlul de " doctor " ?
  Completarea dosarului fara calitatea de " dr",nu-l exclude din avocatura pe impostor ?
 • +6 (8 voturi)    
  Intr-o tara normala, (Vineri, 1 iulie 2016, 10:08)

  John M. [utilizator]

  dupa puscarie acest individ infect ar avea de platit toata viata lui daune pentru beneficiile aduse de doctoratul fraudat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by