Ministerul Sanatatii a finalizat raportul privind ancheta de la Spitalul Pantelimon cu privire la medicamentele de la ATI tinute sub cheie, descoperind 18 cazuri de medicamente in plus, in valoare de 22.000 de lei, si doua cazuri de medicamente care erau in minus.

Dulapul cu medicamente de la Spitalul Sfantul PantelimonFoto: Facebook - Ministerul Sanatatii

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a finalizat raportul privind situatia de la Spitalul "Sf. Pantelimon" Bucuresti, constatand ca "nu au fost inventariate niciodata stocurile de medicamente si materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului remis joi si citat de agentia Mediafax.

Echipa ministerului a inventariat medicamentele si le-a comparat cu soldurile din documente. "Astfel, au fost consemnate plusuri in gestiune in 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei si minusuri in doua cazuri cu valoare de peste 400 de lei", se mai precizeaza in sursa citata.

Ministerul a dat si cateva exemple de surplus de medicamente: Colistina - 1.019 flacoane, Fluimucil - 10 fiole, Paracetamol - 42 flacoane, Dexametazona - 8 fiole. De asemenea, cele doua cazuri de deficit sunt Tachiyben - 40 de fiole si Albunorm - un flacon.

"Corpul de Control a dispus inventarierea imediata a intregului patrimoniu si infiintarea unei comisii de analiza a cauzelor. O posibila cauza identificata de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor in farmacie in cazul in care pacientii fie decedeaza, fie nu mai au medicamentul in schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute si in gestiunea electronica", mai precizeaza Ministerul Sanatatii.

De asemenea, controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele mentionate in Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 400 din 2015, a mai aratat ministerul.

Despre dulapul de medicamente, raportul consemneaza ca exista un regulament care precizeaza modul de utlizare a medicamentelor si materialelor sanitare din sectia de Terapie Intensiva, dar nu este elaborata o procedura adusa la cunostinta personalului din ATI si semnata de acesta.

"Dulapul mic de medicamente a fost desfiintat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum intr-un singur dulap, cel mare, a carui fotografie este deja binecunoscuta. Avand in vedere neconcordantele dintre informatiile vehiculate in spatiul public si declaratiile scrise furnizate Corpului de Control, atat doamna doctor Laura Constantinescu, cat si doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate in Comisia de disciplina si in Consiliul Etic", se mai arata in comunicat.

Despre posibila discriminare a pacientilor pe criterii de varsta, raportul Corpului de Control arata ca, in anul 2015, 2.400 de pacienti au fost la Terapie Intensiva, dintre care 850 au varsta de peste 60 de ani.

"Includerea in programul AP-ATI se face in baza unui asa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 in sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus in AP-ATI pentru ca acesta a decedat la 30 de minute dupa intrarea in sectie, conform documentelor prezentate echipei de control", a mai precizat Ministerul Sanatatii

Au mai fost contatate probleme privind faptul ca, in anii 2015 si 2016, au fost invalidate de la decontare servicii medicale in valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.