Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a inceput miercuri sa examineze plangerile a doi prizonieri din Guantanamo care afirma ca au fost detinuti in inchisori secrete ale CIA, in Romania si in Lituania, intre 2004 si 2006, scrie AFP.

Cei doi, Abd al-Rahim al-Nashiri si Abu Zubaydah, au sesizat CEDO pentru a denunta detinerea lor in secret in centre ale CIA, inainte de a fi transferati in baza americana Guantanamo din Cuba, unde sunt inchisi si in prezent.

Al-Nachiri, un saudit de 50 de ani, suspectat ca ar fi comis atentatul impotriva navei USS Cole, care s-a soldat cu moartea a 17 americani in portul yemenit Aden in octombrie 2000, afirma ca a fost detinut in Romania din aprilie 2004 pana in septembrie 2006.

Acest barbat este suspectat de asemenea ca a un jucat un rol in atentatul impotriva petrolierului francez MV Limburg, soldat cu 12 morti, in golful Aden, in octombrie 2002.

Al-Nashiri considera ca drepturile sale au fost incalcate in multiple randuri, reclamand ca a fost victima unor rele tratamente in Romania, cand se afla in mainile autoritatilor americane.

Abu Zubaydah, considerat unul dintre principalii membrii ai al-Qaeda de catre Washington in momentul arestarii sale, spune ca a fost inchis in Lituania timp de un peste un an, din februarie 2005 pana in martie 2006.

Acest palestinian apatrid, arestat in Pakistan in 2002, spune ca a fost detinut in inchisori secrete ale CIA in Polonia, Maroc si Lituania.

Pana in prezent, nici Bucurestiului si nici Vilnius nu au admis existenta unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul lor, dar parchetele din cele doua tari au deschis anchete legate de aceste acuzatii.

CEDO nu se va pronunta in cele doua dosare mai devreme de cateva luni.

In februarie 2015, CEDO, deja sesizata de o plangere a lui Abu Zubaydah, a condamnat definitiv Polonia pentru rolul jucat in inchisorile secrete ale CIA.