Curtea Constitutionala dezbate joi exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Mircea Basescu, Florin Anghel si Marian Capatana a dispozitiilor din Codul penal referitoare la definirea infractiunii de trafic de influenta, infractiune pentru care fratele fostului presedinte a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, potrivit Mediafax.

Mircea Basescu si Bercea MondialuFoto: YouTube

Avocatul lui Mircea Basescu sustine in exceptia de neconstitutionalitate, depusa la 22 aprile, ca articolul 291, alineatul 1 din Codul Penal privind traficul de influenta nu este in acord cu Legea fundamentala, argumentand ca in cuprinsul acestui articol se regaseste o formulare ambigua, care lasa loc de interpretari.

Articolul 291 din Codul Penal defineste infractiunea de trafic de influenta astfel: "Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani", se arata in alineatul 1 al articolului 291 din Codul Penal.

Fragmentul "lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public" a fost contestat la Curtea Constitutionala de catre avocatul lui Mircea Basescu pe motiv ca nu respecta Constitutia. ¬Statul e obligat prin Constitutie si legile sale sa aiba predictibilitate si previzibilitate in momentul elaborarii unei legi. Cetateanul trebuie sa fie constient de actiunile sau inactiunile sale in sensul ca o anumita atitudine din partea sa poate contraveni legii. Expresia este ambigua si lasa loc de intrepreare si arbitrariu¬, a spus avocatul in fata instantei.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa de Curtea de Apel Constanta in sedinta din 22 aprilie 2016 in cadrul careia s-a judecat contestarea deciziei din 8 ianuarie a Tribunalului Constanta de condamnare la patru ani de inchisoare a lui Mircea Basescu pentru trafic de influenta.

Pe 16 iunie, Curtea de Apel Constanta a mentinut verdictul dat de Tribunal de condamnare a lui Mircea Basescu la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost acuzat ca a primit 600.000 de euro mita de la familia lui Sandu Anghel. Decizia Curtii de Apel este definitiva.