In prezent, mai mult de jumatate dintre bresele de securitate in companii incep cu folosirea fara permisiune a datelor. Parolele formate din opt caractere ce trebuie schimbate la fiecare 90 de zile au mers foarte bine acum mai bine de 10 ani. In prezent, este nevoie de securitate crescuta, in conditiile in care atacurile au devenit din ce in ce mai complexe.

Securitatea IT, privita cu atentie de companiile din RomaniaFoto: Intel

Potrivit celui mai recent studiu Intel legat de securitatea IT din companiile din Romania, doar o treime dintre acestea nu au un plan de rezerva cand vine vorba de atacuri cibernetice. Astfel, doar 28% dintre companii raman descoperite in caz de atac cibernetic si 72% dintre ele au un plan de back-up. Potrivit studiului, problemele legate de securitatea IT in companiile mari din Romania sunt insa o problema rara. 82% dintre companii nu au avut probleme de securitate in ultimele sase luni, 14% au avut pana la trei cazuri si 4% peste trei. De asemenea, nicio companie nu a pierdut datele in timpul unei probleme de securitate in ultimele 6 luni.

Studiul Intel a fost realizat in perioada 7 aprilie - 2 mai 2016 pe un esantion de 50 de companii cu peste 150 de angajati. La interviuri au participat manageri/directori IT, Chief Information Officers si membri ai consiliul de conducere IT, manageri/directori de telecomunicatii. Companiile activeaza in domenii precum productie, business, retail, sectorul public, transport sau altele.

Scopul principal al studiului a fost identificarea metodelor de asigurare a securitatii datelor in companiile din Romania, prin abordarea urmatoarelor subiecte: evaluarea nivelului de securitate IT, metodele de protectie, recurenta problemelor de securitate, adoptarea serviciilor de tip cloud computing si planurile de viitor cu privire la securitatea IT.

Cheltuielile legate de securitatea IT vor creste in urmatorii doi ani

In urma studiului Intel, specialistii IT&C din Romania sustin ca nivelul de securitate in companii este mai degraba crescut, iar jumatate dintre ei considera ca cheltuielile legate de IT vor creste. Astfel, 56% dintre managerii intervievati considera ca nivelul de securitate IT este ridicat in companiile in care lucreaza si 52% dintre ei considera ca in urmatorii doi ani investitiile in securitatea IT vor creste. In aceste conditii, produsele software precum tehnologia Intel￯ Authenticate isi pot demonstra potentialul pe piata.

Metode de autentificare

Chiar daca cele mai comune metode de autentificare sunt parolele sau parolele insotite de masuri aditionale, metodele biometrice sunt vazute ca fiind cele mai sigure. De aceea, datele biometrice pot reprezenta viitorul in securitatea IT.

Potrivit studiului, 46% dintre managerii intervievati sustin ca folosesc doar o parola pentru autentificare, 36% folosesc parola si o metoda aditionala, 6% folosesc parola si alte doua metode de autentificare si 12% o alta metoda.

Studiul Intel a aratat ca 40% dintre managerii intervievati considera metodele biometrice drept cele mai sigure mijloace de autentificare, 24% parola, 18% smartcard-ul, 4% codul PIN si 14% o alta metoda.

Arhivarea datelor in companii

Conform studiului Intel, companiile mari arhiveaza datele la nivel central si seteaza politicile de securitate la nivel de companie. Astfel, 92% dintre companii arhiveaza datele la nivel central.

Politica de securitate este setata la nivel de companie de 82% dintre cele participante la studiu si de 18% la nivel de departament.

Folosirea cloud computingului in companiile mari nu este inca o practica, iar cei care o fac deja, folosesc in mare parte cloud privat. Doar 28% dintre companiile intervievate folosesc cloud computingul. Dintre acestea, 21% folosesc cloud public, 57% cloud privat si 21% cloud hibrid (public si privat).

Intel intareste securitatea in companii

Laptopurile vechi costa companiile mii de euro in cazul unei brese de securitate si de pierdere a datelor. Intel vine in intampinarea companiilor cu Intel® Authenticate, o solutie de autentificare, la nivel hardware, care intareste protectia identitatii pe PC, facandu-l mai putin vulnerabil la atacurile de securitate. Intelᅡ Authenticate verifica identitatile prin folosirea unei combinatii din trei factori: "ceva ce stii", precum un numar personal de identificare; "ceva ce detii", cum ar fi un numar de telefon; si "ceva ce esti", precum o amprenta. Departamentul IT poate alege dintre mai multi factori de autentificare in baza reglementarilor companiei, putand astfel sa nu se bazeze doar pe memorarea de catre angajati a unor parole complicate.

Companiile au nevoie de centre de date puternice pentru a oferi servicii moderne, rapide si sigure, dar si pentru a avea mai usor control asupra datelor. Intel simplifica lucrurile cu noi procesoare dedicate centrelor de date.

Procesoarele Intel® Xeon® E5-2600 v4 sunt create pentru optimizarea volumului de lucru ridicat al centrelor de date. Ele sunt create pentru viitoarele centre de date de tip Software-Defined Infrastructure (SDI), cu consum redus de energie, fiind performante si rapide pentru aplicatiile de tip cloud.

Cu ajutorul procesoarelor Intel® Xeon® E5-2600 v4 mai multe activitati precum procesare business, suport tehnic, dezvoltare de aplicatii, infrastructura web devin mai usoare in centrele de date ale companiilor care includ: cloud-ul, computing de inalta performanta, retea si stocare. Cu o performanta crescuta cu 20% mai multe nuclee fata de generatia anterioara1, gama de procesoare Intel® Xeon® E5-2600 v4 aduce noi capabilitati de securitate, pentru o protejare mai buna a datelor.

De asemenea, noile procesoare Intel® Xeon® E7 8800/4800 v4 ofera analiza de inalta performanta pentru a interpreta imediat datele. Cu noi capabilitati de securitate, procesoarele ofera puterea necesara pentru aplicatii precum Enterprise Resource Planning (ERP), Supply Chain Management (SCM), Online Transaction Processing (OLTP) sau stocare a datelor. Avand cea mai mare memorie scalabila de pe piata, noile procesoare pot oferi analiza in timp real a volumelor de lucru pentru a obtine informatii rapid, importante in luarea deciziilor. Capabilitatile de virtualizare la nivel hardware a Intel® Xeon® E7 8800/4800 v4 ajuta companiile sa virtualizeze volumele de lucru importante si sa le mute in cloud, aducand un nou nivel de eficienta in business.