Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache in functia de judecator constitutional, informeaza Digi 24.

Marian EnacheFoto: cdep.ro

Senatorii liberali au contestat la Curte Hotararea Senatului nr. 80 din 7 iunie 2016 privind numirea lui Marian Enache in functia de judecator pe motiv ca acesta nu a avut sustinerea unui grup parlamentar.

"Am depus sesizarea marti. Sesizam faptul ca numirea nu s-a facut corect procedural. Senatul trebuia sa faca aceasta numire, propunerile trebuiau facute de grupuri de senatori sau deputati, a fost o autopropunere. Colegii senatori de la PSD au spus ca il sustin, au declarat asa si nu au venit cu nicio adresa", a declarat, pentru Agerpres, saptamana trecuta, senatorul liberal Catalin Boboc, presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Pe 7 iunie, Senatul a decis numirea deputatului Marian Enache in functia de judecator la Curtea Constitutionala, acesta obtinand 80 voturi 'pentru' si 37 'impotriva'.

Candidaturile senatoarei Ruxandra Jipa si judecatoarei Mona Lisa Neagoe, propusa de PNL, au fost respinse. Atunci, senatorii liberali au contestat in plen candidatura deputatului Marian Enache, aratand ca, potrivit legii, acesta trebuia sa fie sustinut de un grup parlamentar sau de alti deputati ori senatori.

Marti, 28 iunie, plenul Camerei Deputatilor a vacantat postul deputatului neafiliat Marian Enache, care a anuntat ca va demisiona din Parlament incepand cu data de 12 iulie.

Marian Enache a fost ales in Circumscriptia electorala 29 Neamt, Colegiul uninominal 8. El il va inlocui la Curtea Constitutionala pe Valentin Zoltan Puskas, caruia ii expira mandatul pe 13 iulie, si va avea un mandat de noua ani.