Ordonanta de Urgenta aprobata Guvern: Scriitorii din penitenciare vor beneficia de o reducere cu 20 zile a pedepsei, indiferent de numarul lucrarilor elaborate

de CP     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 20:10 Actualitate | Esenţial


Dan Voiculescu
Foto: danvoiculescu.ro
Activitatea de cercetare stiintifica in penitenciare va fi reglementata distinct, prin stabilirea unui numar fix de zile care pot fi acordate unei persoane condamnate la o pedeapsa privativa de liberate, indiferent de numarul de lucrari stiintifice sau de inventii brevetate, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In acest sens, Guvernul a modificat si completat, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Astfel, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate de catre o persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate, indiferent de numarul acestora, se considera maximum 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite.

De asemenea, actul normativ adoptat marti introduce o noua procedura a elaborarii, in penitenciare, a lucrarilor stiintifice si inventiilor brevetate si a validarii acestora.

Caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit, potrivit dispozitiilor legale de drept comun, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii. Brevetarea inventiilor se realizeaza de catre Oficiliul de Stat pentru Inventii si Marci. Pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii pot fi desfasurate activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta in legislatia muncii. Lucrarile stiintifice se pot elabora numai in domeniile si specializarile universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare. In cazul lucrarilor stiintifice sau inventiilor brevetate realizate in coautorat, numarul zilelor considerate ca executate se impart proportional la numarul de coautori. In cazul in care mai multi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplica in mod individual fiecarui coautor.

Dupa validarea caracterului stiintific al lucrarii, respectiv brevetarea inventiei, Comisia pentru liberare conditionata sesizata potrivit legii in vederea analizarii acordarii zilelor considerate ca executate, ia la cunostinta de acordarea caracterului stiintific, respectiv brevetarea inventiei, si verifica respectarea procedurii de elaborare a lucrarii stiintifice publicate, respectiv inventiei brevetate. O noua solicitare pentru elaborarea unei alte lucrari stiintifice sau inventii se poate formula doar dupa finalizarea lucrarii anterioare.

Aceste reglementari vor intra in vigoare incepand cu 31 august 2016.

Ulterior adoptarii si pana la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, vor fi elaborate norme de aplicare a noilor reglementari.

In sedinta de Guvern din 3.02.2016, Guvernul a decis suspendarea, pana la 1 septembrie 2016, a aplicarii prevederii din art. 96 alin.(1) lit. f) potrivit careia "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

La acel moment, masura legislativa a fost adoptata de Guvern in contextul in care, in practica s-a constatat un abuz de drept, in care persoane condamnate au obtinut reduceri substantiale ale pedepselor aplicate, cu consecinta accederii mai rapide la beneficiile liberarii conditionate si, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrari stiintifice, formalizand si golind de continut aceste dispozitii legale.    

Evolutia elaborarii de lucrari stiintifice de catre persoanele condamnate a fost urmatoarea, potrivit statisticilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor: 2006- 0 lucrari; 2007- 4 lucrari; 2008- 2 lucrari; 2009- 6 lucrari; 2010- 3 lucrari; 2011- 3 lucrari; 2012- 6 lucrari; 2013- 14 lucrari; 2014- 89 lucrari (cu 50 de autori); 2015- 337 lucrari (cu 165 de autori).

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, marti, punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios privind proiectul OUG pentru modificarea si completarea Legii 254-2016 privind executarea pedepselor, avizul consultativ urmand sa fie transmis Guvernului, informeaza Agerpres. In punctul de vedere aprobat de plen, magistratii considera ca detinutii ar trebuie sa beneficieze de o scaderea de 20 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare scrisa, in timp ce ministrul Justitiei Raluca Pruna propusese ca sa beneficieze de 20 de zile de libertate oricate carti ar scrie in penitenciar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5994 vizualizari

 • +23 (29 voturi)    
  ... (Marţi, 28 iunie 2016, 20:27)

  John.Doe [utilizator]

  As plati bani buni sa ii vad fata lui Voiculescu in momentul asta.
  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iunie 2016, 21:29)

   [anonim] i-a raspuns lui John.Doe

  • -3 (5 voturi)    
   Mai bine folosest banii pentru actiuni caritabile, (Miercuri, 29 iunie 2016, 7:23)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

   Voiculescu ,prin organizatia sa caritabila ajuta sute de elevi si studenti eminenti pentru a performa si premiaza artisti si profesori de valoare !!!
  • +1 (3 voturi)    
   fata lui ca fata lui, (Miercuri, 29 iunie 2016, 7:43)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

   dar sa vezi fetele subalternilor. aia de i-au cumparat maculatura. ca una e sa dai bani pe un sul de hartie igienica si alta pe un set.
 • +31 (31 voturi)    
  Eu as aduaga si dupa recuperarea pagubei (Marţi, 28 iunie 2016, 20:27)

  zzztop [utilizator]

  Integrala! Ca de obicei legile facute de Psd sunt pentru fraieri. Smecherii fura 10 milioane de euro, iau cativa ani de puscarie, scriu 10 carti si ies dupa 1/3 din pedeapsa executata. Banii furati le raman integral.

  Pana nu se recupereaza pana la ultimul cent nu ar trebui sa scapi ci sa se dubleze pedeapsa.
  • +11 (11 voturi)    
   Smecherii fura 10 milioane de euro, cei initiati (Marţi, 28 iunie 2016, 22:24)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

   fura cateva zeci sau sute de milioane de euro, fac cea ce trebuie si nu patesc nimic. Noi votam marile partide si sateliti lor si o tot lalaim.
 • +20 (22 voturi)    
  Scandalos ! Scandalos ! (Marţi, 28 iunie 2016, 20:32)

  Sparafucile [utilizator]

  Deci daca un detinut scoate in puscarie o Enciclopedie Romana in 28 de volume , el primeste pentru munca sa titanica doar 20 de zile de reducere ? Bine , dar la o asemenea opera se poate lucra si 20 de ani . Poate si o saptamina in plus.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu e scandalos deloc. (Miercuri, 29 iunie 2016, 0:54)

   ursut [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Deținutul e acolo să-și izbăvească păcatele, nu să ne arate nouă cât e de cult. Oricum niciun om cinstit nu citeste niciun rahat de enciclopedie scris de un infractor dovedit, că-i e silă
 • +35 (37 voturi)    
  SI TOTUSI TEHNOCRATII (Marţi, 28 iunie 2016, 20:33)

  arheopterix [utilizator]

  vor sa ne indreptam spre normalitate . FELICITARI D-NA PRUNA !
  • +23 (23 voturi)    
   28.06.2016 (Marţi, 28 iunie 2016, 21:05)

   CateluPirat1 [anonim] i-a raspuns lui arheopterix

   astazi guvernul Ciolos a facut mai multe pentru Romania decat guvernul lui Viorel in 4 ani.
  • -11 (15 voturi)    
   Pruna a preluat -cred - cu mici modificari (Marţi, 28 iunie 2016, 21:30)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   proiectul de lege lucrat de ministrul Cazanciuc din guvernul Ponta. D-na ministru a declarat lucrul acesta.

   Ca aproape orice proiect de lege conceput in guvernul Ponta si acesta este foarte prost, in sensul ca este discriminatoriu.

   Vreau sa fiu bine inteles. Eu, am mult mai multe motive decat d-na Pruna sa-i vad imbatranind pe borfasii actuali in puscarii, asa cum merita.

   Dar, daca lucrul acesta s-ar petrece in baza unei legi strambe, nedrepte care i-ar face pe corupti sa se victimizeze si sa dea statul in judecata la CEDO si eventual sa mai castige si ceva banuti despagubiri, asta nu ar fi deloc bine.

   Penalii trebuie tinuti in puscarii in temeiul unor legi constitutionale, clare si corecte. Ori tocmai asa ceva nu este legea Cazanciuc-Pruna.

   Aceasta Ordonanta discrimineaza munca intelectuala in raport cu munca fizica.

   Va fi atacata de Avocatul Poporului (atentie, oricine ar fi acesta ar fi obligat sa atace un astfel de act normativ !) iar Curtea Constitutionala va admite sesizarea !

   Ma mir ca d-na Ministru a preluat aproape tale-quale ordonanta lui Cazanciuc si nu a lucrat un act normativ nou si solid. Daca vrea i-l fac eu !

   Actuala lege trebuie modificata, dar nediscriminand munca intelectuala in raport de munca fizica.

   Trebuiesc prevazute clar conditiile de munca, supravegherea muncii, cum se realizeaza coordonarea lucrarii si verificarea si acordarea girului de lucrare stiintifica.

   O astfel de lege ar limita extrem de drastic nr lucrarilor ce ar putea capata caracterul de lucrari stiintifice, astfel incat fenomenul actual s-ar diminua pana la volatilizare, intrucat condamnatii care nu au nici in clin nici in maneca cu stiintele de orice fel, s-ar trezi ca au facut munca voluntara, necuantificabila in diminuari ale duratelor pedepselor. "Ratarile" de acest gen ar descuraja fenomenul !

   PS. D-na Ministru, trebuia doar sa ii puneti la munca pe specialistii din Minister. Sper ca ii aveti !
 • +10 (12 voturi)    
  20 de zile???? (Marţi, 28 iunie 2016, 20:57)

  IancuJianu [utilizator]

  Nu-i cam mare cadoul?
  Eu as propune triplarea pedepselor. Deja politia nu mai face fata cu prinsul infractorilor si justitia ii trateaza cu duhul blindetii.
  Conditii cazare de lux si camera intima?
  Gard de 4 metri in desertul Olteniei si inveliti cu cerul.
 • +10 (12 voturi)    
  la multi ani (Marţi, 28 iunie 2016, 20:59)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Tov.colonel( autointitulat prof.) Voiculescu Dan! Astept cu nerabdare emisiunea pastorului Gadea!
  • 0 (2 voturi)    
   emisiunea (Miercuri, 29 iunie 2016, 7:51)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

   live 24/7 intitulata "din viata unui parnaias intelectual".
   • +1 (1 vot)    
    Mai degraba (Miercuri, 29 iunie 2016, 12:59)

    feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Viata unui TITAN.
    Tolstoi din Baneasa.
 • -14 (18 voturi)    
  incentives... (Marţi, 28 iunie 2016, 20:59)

  demaGOGU [utilizator]

  ...deci ptr guvernul asa-zis liberal 1 carte=10 carti?
 • +13 (15 voturi)    
  Olé! Geniul de la Rahova nu mai e! (Marţi, 28 iunie 2016, 21:10)

  emil bobu [utilizator]

  Ce bucurie! Traiasca Guvernul Ciolos!

  Ca daca era guvern de slugi PSD o lasau cum era!
 • -11 (11 voturi)    
  legea nu este retroactiva (Marţi, 28 iunie 2016, 21:13)

  xanti [utilizator]

  Asa ca Voiculescu scapa.
 • +14 (14 voturi)    
  Bravos (Marţi, 28 iunie 2016, 21:20)

  MPopa [utilizator]

  Iaca, n-a fost asa greu. Pacat ca au trecut vreo doi ani si s-au scris sute de articole pana s-a gandit cineva ca se poate da o ordonanta guvernamentala care sa stopeze acest abuz dezgustator.
  Evident, asta s-a intamplat pentru ca avem guvern tehnocrat, altfel se mai analiza vreo 10 ani.
  Iar acum pariez ca va urma din partea PSD & ALDE un val de apeluri pentru o gratiere colectiva!!
 • +12 (12 voturi)    
  si ce face dom' profesor (Marţi, 28 iunie 2016, 21:51)

  gica pantalon [utilizator]

  cu toate cartile scrise?

  jiji & co au prins bine...din pacate
 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iunie 2016, 21:53)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   or fi (Miercuri, 29 iunie 2016, 7:56)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   20 zile lucratoare sau calendaristice.?
   sarbatorile religioase se adauga sau se scad?
   ziua sfantului felix varanul dubleaza alea 20 zile? sau le transforma in 20 luni?
 • +12 (12 voturi)    
  asteptam replica penalilor din parlament. (Marţi, 28 iunie 2016, 22:40)

  mihai18 [utilizator]

  sa vedem cat tine minunea...
 • 0 (2 voturi)    
  Din fotografia din corpul articolului (Miercuri, 29 iunie 2016, 7:20)

  xrogo [utilizator]

  se intelege ca ordonanta a fost data in special pentru un singur om,Voiculescu,,bravo doamna Pruna,profesionalism si tinuta judiciara exemplara !!!
 • 0 (2 voturi)    
  cap avem, minte nu ne mai trebuie (Miercuri, 29 iunie 2016, 9:58)

  Andrei57 [utilizator]

  Ordonanța e proastă dar bucură poporul iubitor de sânge pentru că în loc să rezolve o problemă crează alta dând impresia că pedepsește. Normal ar fi fost să se introducă pur și simplu niște criterii clare, transparente și verificabile prin care să se asigure faptul că scrieriile au calitate științifică. Așa, cei care au produs maculatură și au tăiat copacii degeaba nu vor mai putea face asta pe viitor iar cei care ar putea avea ceva de spus ar face-o. Nu văd de ce ar trebui toți să dea cu mătura sau să curețe cartofi. Scopul pedepsei cu închisoarea ar trebui să fie rebilitarea infractorului și reintegrarea lui ulterioară ca cetățean util, nu umilirea lui.
  Apoi, destul de probabil modificarea va fi atacată la CCR pe motiv de neconstituționalitate și există șanse mari să fie declarată neconstituțională pentru că dizcriminează fără niciun motiv întemeiat între diverse tipuri de muncă.
 • +1 (1 vot)    
  2015 (Miercuri, 29 iunie 2016, 12:58)

  feisbuk [utilizator]

  Dupa 110 ani, un nou annus mirabilis in istoria omenirii. Un numar de 337 lucrari, scrise de 165 derbedei, forteaza intrarea efectului fotoelectric in cotidian.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by