De ce spune MAI ca vrea sa interzica parcarea pe trotuar, desi textul legii abroga interdictia si nu lasa alta clara in loc / Avocat: "Ceea ce spune MAI nu este in conformitate cu realitatea juridica a textului propus"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 18:13 Actualitate | Esenţial


Maisini parcate pe trotuarul din fata Directiei Rutiere a IGPR
Foto: Hotnews
Ministerul Internelor sustine in continuare ca, prin proiectul sau de lege de modificare a Codului Rutier isi propune sa interzica parcarea pe trotuar, potrivit explicatiilor remise HotNews.ro. MAI spune ca a abrogat singurul articol din lege care practic pana acum stabilea interdicita opririi si stationarii pe trotuar pentru a "evita interpretarea eronata a legii", insa lasa in schimb in lege prevederi care nu sunt la fel de clare, sunt de parere juristii consultati de HotNews.ro. Practic, proiectul de lege lasa posibilitatea ridicarii masinilor parcate pe trotuar, insa nu mai pastreaza in Codul Rutier un articol clar - negru pe alb - care sa stipuleze ca stationarea pe trotuar este interzisa in lipsa marcajelor sau panourilor permisive. 

HotNews.ro a scris luni cum MAI a initiat un proiect de lege de modificare a CoduluI Rutier, 195/2002 prin care este abrograt alineatul 7 al articolul 72, cel care instituie regula generala ca oprirea si stationarea pe trotuar este interzisa in lipsa unor marcaje sau panouri puse de autoritati care sa permita expres acest lucru. Detalii aici.

Consulta aici proiectul de lege de modificare a Codului Rutier. (.pdf, ~290 Kb)

Articolul in sine este cel dat de justitie, intr-o decizie definitiva si irevocabila, ca regula generala ce guverneaza parcarea pe trotuar si prin care, asa cum a aratat HotNews.ro, se demonteaza mitul cum ca masina poate fi parcata pe trotuar daca se lasa un metru liber pentru pietoni.

MAI a revenit marti cu o serie de explicatii transmise HotNews.ro, precizand ca modificarea Cdului Rutier vine din nevoie de a permite ridicarea masinilor si de pe trotuar, nu doar de pe carosabil si ca "prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilesc toate situatiile in care opereaza ridicarea vehiculelor".

Vezi aici raspunsul integral transmis de MAI.
(.pdf, ~150 KB)


MAI: Se introduce posibilitatea de a ridica masinile parcate pe trotuar / Administratorul drumului este obligat sa marcheze locurile de parcare de pe trotuar

"In proiectul de lege se introduce la art.1171 alin.(1) lit.a) pct.9, interdictia privind stationarea pe trotuar, daca nu exista mijloace de semnalizare rutiera care sa permita acest lucru, precum si obligatia administratorului de drum de a stabili cu avizul politiei rutiere, zonele de trotuar, marcate si semnalizate corespunzator, care permit oprirea sau stationarea vehiculelor (art.1176 alin.(2)", transmite MAI.

Cu toate acestea, potrivit unor mai multor juristi consultati de HotNews.ro, precum si unui judecator care a preferat sa ramana anonim, interdictia la care face referire MAI nu este clar definita pentru ca articolul la care se face referire spune ca "ridicarea vehiculului se poate dispune de catre politistul rutier, in situatia in care: a) vehiculul este stationat: (...) 9. pe trotuar, cu exceptia situatiilor in care stationarea este permisa prin mijloace de semnalizare rutiera corespunzatoare".

Jurist: In textul de lege scrie ca masinile de pe trotuar "pot fi" ridicate, fara sa existe un articol clar cu o interdictie care sa fie incalcata / In text scrie ca administratorul drumului "poate sa" marcheze locurile de parcare de pe trotuar, nu ca este obligat

"Articolul nu pune o interdictie, ci spune doar ca politistul poate dispune. Mai mult, in textul proiectului de lege nu mai ramane nici o interdictie de sine statatoare, nici un articol care spune ca parcarea pe trotuar este interzisa in lipsa unor marcaje, un astfel de articol care sa fie incalcat si astfel sa poata fi aplicata ridicarea vehiculului conform punctului 9 de la noul articol 171", e de parare unul dintre juristii consultati de HotNews.ro.

"La fel si cu obligatia administratorului de drum sa stabileasca zonele de trotuar, marcate si semnalizate corespunzator, care permit oprirea sau stationarea vehiculelor. In proiectul de lege scrie clar ca administratorul drumului 'poate permite', nu ca este obligat", a mai explicat juristul consultat.

MAI spune ca a abrogat articolul cu parcarea pe trotuar pentru "evitarea interpretarii eronate a legii", dar face referire la decizia justitiei bazata tocmai pe acel articol

MAI explica faptul ca a decis sa abroge articolul care interzicea oprirea si stationarea pe trotuar tocmai pentru a evita "interpretari eronate ale legii".

"Referitor la abrogarea alin.(7) al art.72, s-a avut in vedere tocmai evitarea interpretarii eronate a legii, in sensul ca parcarea pe trotuar ar fi posibila chiar daca nu exista marcajele permisive. Proiectul de lege da astfel substanta inclusiv consideratiilor instantei civile care a decis ca in lipsa unui indicator sau a unui marcaj permisiv, se aplica regula generala de interdictie de parcare a autovehiculelor pe trotuare", spun reprezentantii MAI.

In mod curios, "regula generala de interdictie de parcare a autovehiculelor pe trotuare" la care face referire MAI si pe care s-a bazat instanta civila atunci cand a dat o interpretare definitiva problematicii este tocmai cea instituita prin articolul 72, alineatul 7, adica tocmai cel pe care MAI il vrea acum abrogat.

Tribunalul Cluj a decis din 2012 ca parcarea pe trotuar este neregulamentara, bazandu-se pe articolul din lege pe care MAI acum vrea sa-l abroge

Trebuie precizat ca Tribunalul Cluj-Napoca a stabilit clar inca din 2012 ca prezentul text de lege instituie o regula generala care interzice parcarea pe trotuar in lipsa unor marcaje permisive si nu gaseste vreo confuzie sau temei de interpretare eronata.

Astfel, "[...] tribunalul retine ca art. 72 alin. 7 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede in mod expres ca 'Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru'.

Potrivit judecatorilor, "regula instituita de legiuitor prin acest text legal este aceea ca parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisa, exceptia fiind cazul in care administratorul public al drumurilor o permite, prin pozitionarea de indicatoare sau efectuarea de marcaje corespunzatoare, caz in care trebuie respectata si prevederea privind latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor (de cel putin un metru)".

"Pe cale de consecinta, in lipsa unui indicator sau a unui marcaj permisiv, se aplica regula generala de interdictie de parcare a autovehiculelor pe trotuare, regula instituita in mod expres prin ordonanta si care nu se impune a fi dublata prin amplasarea unui indicator in acest sens", se arata in decizia definitiva si irevocabila a Tribunalului Cluj.

"Lucrurile sunt clare asa cum au fost transate in instanta. Nu e nevoie sa abrogi articolul sa sa clarifici ceva", a explicat un judecator consultat de HotNews.ro.

Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti: "Pozitia MAI fata de proiectul de lege nu este in conformitate cu realitatea juridica a textului propus"

Comunitatea Bicicilistilor din Bucuresti, prin vocea avocatului Adrian Rista, a transmis HotNews.ro un punct de vedere in care critica proiectul de lege initiat de MAI si cere o dezbatere cu toti factorii implicati. "Problemele ce fac obiectul propunerii sunt reale, importante, iar reglementarea acestora este necesara - dar nu intr-o forma ca cea actuala, pe care noi o consideram profund perfectibila", considera Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti.

"Cu privire la initiativa Ministerului Administratiei si Internelor de modificare a O.U.G. nr195/2002, in special la pozitia acestora fata de acest proiect, aratam ca aceasta nu este in conformitate cu realitatea juridica a textului propunerii. Prin propunerea de abrogare a art. 72 alin. 7 din OUG 195/2002, precum si prin instituirea unor exceptii de la alte norme, se legalizeaza, de fapt, parcarea pe trotuar fara a se mai tine cont de niciun criteriu obiectiv", se arata in punctul de vedere remis HotNews.ro.

Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti: "Textul propus are lacune serioase. Ar trebui supus unei dezbateri reale cu toti factorii implicati"

Dincolo de problema parcarii pe trotuar, Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti atrage atentia ca textul de modificare a Codului Rutier propus de catre MAI contine numeroase alte chestiuni ce trebuiesc clarificate.

"Cu privire la amendarea proprietarului, textul propus are lacune serioase, avand in vedere ca nu se prevede modul de aplicare a punctelor de penalizare. Este total ignorata, de exemplu, situatia in care proprietarul este o persoana juridica. Un alt exemplu: ce se intampla in conditiile in care se revoca un proces-verbal, insa anterior proprietarul, persoana fizica, a depasit limita de puncte si i-a fost suspendat si permisul de conducere? Ulterior se va dovedi ca si acea sanctiune trebuie revocata, doar ca pentru respectiva sanctiune nu exista posibilitatea revocarii.

Cu privire la incercarea MAI de a nu ajunge intr-o zona comerciala, aratam ca prev. art. 64 face referire la ,,cheltuieli" de ridicare, transport si depozitare a  autovehiculelor. In reglementarea propusa apare notiunea de ,,contravaloare", ori tocmai in acest fel se lasa libertate administratorilor de drum sa puna tarife peste costurile efective suportate pentru ridicari.

Textul propunerii are si multe alte probleme, precum si lacune de reglementare. Consideram ca proiectul, in forma lui actuala, ar trebui supus unei dezbateri reale cu toti factorii implicati si modificat in sensul acestor discutii. Problemele ce fac obiectul propunerii sunt reale, importante, iar reglementarea acestora este necesara - dar nu intr-o forma ca cea actuala, pe care noi o consideram profund perfectibila", se arata in raspunsul semnat de avoatul Adrian Rista, reprezentant din partea Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti.

Vezi aici integral pozitia Comunitatii Bicilistilor din Bucuresti (.pdf, ~195 KB).

Citeste si:

    >> Spulberarea unui mit: Parcarea pe trotuar este ilegala, chiar daca se lasa un metru liber pentru pietoni. Politia Rutiera interpreteaza eronat legea, contrar deciziilor justitiei
 
    >> Problema masinilor parcate pe trotuar: De ce sustine Politia Rutiera ca masinile au voie pe trotuar daca se lasa un metru liber pentru pietoni, desi o decizie definitiva a Justitiei spune ca este ilegal
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4025 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  acum vine aia cu (Marţi, 28 iunie 2016, 18:34)

  Ord [utilizator]

  unde sa le parcam?
  Ma doare la basca unde le parcati, nu sunt obligat sa sterg masinile si gardurile de praf sau sa-mi pun viata in pericol cand ocolesc masina parcata pe trotuar.
  • +5 (5 voturi)    
   Cerere si oferta (Marţi, 28 iunie 2016, 19:43)

   _sandu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Daca pe trotuar o sa coste minim 100 lei imediat o sa apara noi locuri de parcare
  • -10 (12 voturi)    
   pai... (Marţi, 28 iunie 2016, 20:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   si pe mine "ma doare la basca" faptul ca iti pui viata in pericol (sincer extrem de exagerat... ce faci mergi cu ochii inchisi si te dai cu capul de parbriz?) si ca trebuie sa ocolesti masinile parcate pe trotuar

   putina empatie nu strica!

   nu e bine sa fie parcate pe trotuar... dar asta se rezolva facand DRACU parcari... nu dand legi pe care nu ai cum sa le respecti!
   • +3 (5 voturi)    
    Si daca nu sunt parcari (Marţi, 28 iunie 2016, 20:32)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Lasa masina acasa si ia transportul public, bicicleta, mergi pe jos. Recunosc ca si eu ca orice sofer devin extrem de lenes si de-abia astept sa ma plimb cu fundul pe scaun.

    Dar asta e daunator si pentru noi insine si pentru toti ca poluam foarte mult aerul. Iar sa ajungi sa le iei trotuarul pietonilor si sa ti se para normal e deja ceva ce tine de 7 ani.
   • +3 (5 voturi)    
    Siguranta (Marţi, 28 iunie 2016, 21:08)

    mumuwashere [anonim] i-a raspuns lui liviu_

    Pui în balanta siguranță copilului meu cu faptul ca statul nu are grija de locurile tale de parcare sau cu starea de confort data de libertatea ta de a parca exact în fata magazinului pentru ca ti-e lene sa mergi 5 minute pe jos. Sunt șofer și nu parchez pe trotuar dar dau șuturi în mașinile care îmi blochează accesul când îmi plimb copilul în cărucior. Rup oglinzi, sparg faruri, dau drumul la cauciucuri și ma bat cu idioții care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Te invit sa parchezi pe trotuar. Poate trec și eu pe lângă mașină ta.
   • +3 (3 voturi)    
    sunt parcari (Marţi, 28 iunie 2016, 21:11)

    Ord [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    chestia ca raman goale, deoarece gibonul din fiecare nu isi misca fizicul 200-300m, el vrea la usa cotetului unde locuieste, munceste sau se adapa sa-si parcheze caruta.
 • +8 (8 voturi)    
  Strada vs Trotuar (Marţi, 28 iunie 2016, 19:03)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Daca strada este a masinilor si un pieton care merge pe acolo este amendat si scos de pe strada, la fel trotuarul este al pietonilor si drept urmare orice sofer care parcheaza pe trotuar trebuie amendat si masina ridicata.
  Romania este tara unde orasele sunt ale masinilor nu ale oamenilor.
  Suntem o natiune de imbecili (si burtosi) pentru care masina este dumnezeu...
 • +2 (2 voturi)    
  Lipseste (Marţi, 28 iunie 2016, 19:20)

  ipolitic [utilizator]

  o abordare sistematica si minutioasa a problemei. Cum vor proceda politistii in cazul semi-parcarii? Adica cand numai parte din masina acopera trotuarul. Daca oglinda retrovizoare se afla deasupra trotuarului si restul masinii
  pe carosabil? Sau umbra masinii cade pe trotuar? O lege serioasa are nevoie de zeci de comisii, sute de consultari, mii de articole si zeci de mii de instructiuni de aplicare. Cum altfel?!
  • -3 (7 voturi)    
   semi-parcare??? (Marţi, 28 iunie 2016, 20:46)

   popise [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Tu nu vorbesti serios! Cum adica sa sanctionezi in functie de umbra masinii? Si tu consideri ca daca parchezi fix langa bordura si oglinda la Jeep (ca e mai mare) e deasupra trotuarului, asta e semi-parcare??
   E intradevar o abordare sistematica si minutioasa.
 • 0 (6 voturi)    
  Asa se dezbate, cu urlete? (Marţi, 28 iunie 2016, 20:41)

  popise [utilizator]

  Cred ca lucrurile nu sunt atat de inflamate pe cat le vedeti. Pana la urma, de aia sunt puse in transparenta, ca oamenii sa vina cu propuneri. Voi scoateti toporul.
  1. Acel art.72 al.7 este oricum o imbecilitate. Spune ca: "Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minima a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru."
  In aceeasi fraza zici ca e interzis, dar si ca e permis?! Cand e regula si cand e exceptie? Pe de alta parte, abrogarea are o parte buna, ca dispare si conditia de 1m pt pietoni si cu ocaizia asta discutia se poarta doar pe existenta sau absenta marcajului de parcare. Exista, parchezi, nu exista, nu parchezi, iti misti fizicul si parchezi pe carosabil, unde gasesti loc.
  Interdictiile de stationare sunt totusi in Regulament, nu in OUG, cu exceptia ineptiei de mai sus.
  2. Ziceti ca administratorul drumului "poate sa" marcheze locurile de parcare de pe trotuar, nu e obligat. Perfect, nu le marcheaza, nu se parcheaza.
  3. Zice domnul avocat ca nu se pot aplica puncte de penalizare proprietarului.... Dar, uitati-va la pct.14, care abroga stationarea neregulamentara de la art.108 pct.7 si o muta, conf pct.11, la art.101 alin.1, unde NU se aplica puncte de penalizare, ci doar amenda.
  Nu stiu daca ati citit si fundamentarea. Poate nu a iesit textul, dar intentia e onorabila. Hai sa nu dam cu parul, ca e totusi o propunere de lege. In parlament oricum o fac aia de nu se mai intelege chiar nimic.
  Stay positive!
 • +1 (3 voturi)    
  decizie politica, MAI=executa ordinele (Marţi, 28 iunie 2016, 20:56)

  ornito [utilizator]

  Daca MAI ai aplica legea si hotararile judecatoresti primariile ar fi printre primele in conflict cu posesorii de autoturisme, acestia nu ar avea locuri suficiente de parcare.

  Categoric, nu cred ca este obligatia comunitatii sa-ti dea un loc de parcare (cu o taxa anuala mica), dar asta credeti ca vor politicienii, un conflict cu votantii, mai ales in an electoral?! Ati vazut ce-a fost cu aplicarea interdictiei de parcare pe (mult-)modernizata Sos. Iancului, imaginati-va ce-ar insemna aplicarea legii la nivel de Bucuresti!

  Ce proteste ale pietonilor pentru dreptul la un trotuar civilizat au fost pana acum?! Deci, daca nu sunt, inseamna ca suntem impacati cu masinile, tarabele ad-hoc din gura metroului, chioscurile samd

  Totusi, mergand pe principiul lasarii automobilului acasa/inafara Bucurestiului...cu ce sa mergi, cu RATB?!?! Inca nu au cusete, dar....
 • +2 (2 voturi)    
  Mașinile din fotografie (Miercuri, 29 iunie 2016, 9:30)

  stos [utilizator]

  ..sunt ale unor cadre ale Direcției rutiere a IGPR, amestecate cu cele ale bișnițarilor din zona Pieței de flori
 • 0 (0 voturi)    
  Imposibilitatea de a da doar amendă (Joi, 30 iunie 2016, 10:06)

  OvidiuȘerban1 [anonim]

  Practic nu o să mai fie posibilă simpla amendare ci doar ridicarea.

  Hotnews, eu am trimis două e-mail-uri celor de la MAI să-i întreb dacă se mai pot fi amendați șoferii care parchează pe trotuar, și dacă da, în baza cărui articol (fără a fi ridicată/blocată mașina), dar nu am primit vreun răspuns.

  Voi ați mai continuat discuția?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by