UPDATE Guvernul a aprobat pachetul de masuri privind debirocratizarea: Cazierul judiciar se va obtine de catre institutii, cetateanul nu mai trebuie sa alerge intre ghisee

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 16:27 Actualitate | Esenţial


Dacian Ciolos
Foto: Facebook - Dacian Ciolos
Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca guvernul va stabili prin ordonanta de urgenta ca institutiile nu vor mai cere de la cetatean cazierul judiciar, urmand sa-l obtina singure, de la institutiile abilitate.

"Cazierul judiciar (...) se va cere doar intre institutii. Cetateanul nu va mai trebui sa se plimbe intre ghisee sa ceara cazierul judiciar", a spus primul ministru, la inceputul sedintei saptamanale de guvern.

Dupa adoptarea ordonantei, "institutiile abilitate vor trebui sa se organizeze pentru a putea transmite direct aceste date".

In plus, copiile buletinelor de identitate vor putea fi trimise de acum incolo si pe e-mail, iar "in termen de 30 de zile institutiile au obligatia sa anunte adresa de mail", a spus Ciolos.

Guvernul elimina, de asemenea, copiile legalizate pentru o serie de documente. "Aceasta legalizare se  va face conform cu originalul de catre functionarii care solicita aceste documente", a precizat Dacian Ciolos.

Acesta a mai spus ca pentru taxe si impozite va exista posibilitatea platilor prin card atat la ghiseele ANAF, cat si la Trezorerie. De asemenea, vor fi masuri prin care institutiile sa isi diversifice mijloacele de plata, "oferind posibilitatea platii cu cardul prin POS sau prin alte mijloace electronice".

Premierul a mai spus ca pentru perioada imediat urmatoare sunt pregatite si cateva masuri care sa vizeze in mod specific mediul de afaceri, care la randul sau se confrunta cu birocratia.

 • UPDATE Guvernul a adoptat marti pachetul de masuri destinate simplificarii procedurilor si reducerii eforturilor cetatenilor de procurare a unor documente, precum si consolidarii procesului de digitalizare la nivelul administratiei publice centrale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cea mai mare parte a masurilor incluse in acest pachet raspund sugestiilor primite din partea cetatenilor prin intermediul platformei online de consultare publica "maisimplu.gov.ro", prin intermediul careia s-au primit peste 3.300 de propuneri si aproximativ 32.000 de persoane care au sustinut propunerile deja postate.

Multe dintre solicitari au vizat plata taxelor online pentru cat mai multe categorii de taxe si impozite, reducerea numarului de taxe si hartii, precum si a numarului de copii de pe cartea de identitate, a copiilor legalizate solicitate cetateanului in relatia cu administratia publica, precum si recunoasterea documentelor emise in format electronic cu semnatura electronica.

Masurile pentru reducerea birocratiei, simplificarea si digitalizarea procedurii de reducere a documentelor:

 • Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia de a publica, din oficiu, informatii si modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, in format electronic, atat pe website-ul propriu, cat si pe punctul de contact unic electronic www.edirect.e-guvernare.ro,  in varianta actualizata si intr-un format tehnic care sa permita descarcarea si editarea lor in scopul completarii pe calculator de catre beneficiar.
 • Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale vor accepta si copia electronica dupa Cartea de Identitate, prin furnizarea unei adrese de posta electronica, atat pe pagina proprie de internet, cat si pe punctul de contact unic electronic. In termen de 30 de zile institutiile publice au obligatia sa anunte adresa de email unde se vor putea transmite; In cazul copiilor legalizate solicitate de catre institutii in furnizarea serviciilor publice, acestea vor fi inlocuite cu verificarea de catre functionar, la ghiseu, a conformitatii cu originalul.
 • Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, detinute sau gestionate de o alta autoritate sau institutie publica se iau direct de la respectiva autoritate sau institutie daca acest lucru a fost solicitat expres de catre beneficiarul serviciului public sau daca exista consimtamantul expres al acestuia.
 • Institutiile publice si organele administratiei publice centrale sunt obligate sa specifice pe formularele proprii durata de completare a fiecaruia si motivul colectarii informatiei.
 • Va fi scutita de plata taxei extrajudiciare de timbru eliberarea cartii de identitate, eliberarea si prelungirea valabilitatii actelor de identitate pentru cetatenii straini si a cazierului judiciar. Aceasta masura a fost luata avand in vedere ca plata acestei taxe de valoare mica presupune deplasari la Posta si la Politie. La ridicarea cartii de identitate si a pasaportului cetatenii vor plati o singura taxa, intr-un singur loc.  Taxele extrajudiciare de timbru ramase in vigoare se vor plati prin mijloace electronice, ordin de plata sau numerar, cu exceptia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobandite in baza legii 18/1991, pentru taxele de pana la 50.000 lei.
 • Autoritatile si institutiile publice, altele decat cele din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, vor putea obtine certificatul de cazier judiciar in mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetateanul de obtinerea acestuia, caz in care taxa de eliberare si taxa extrajudiciara de timbru vor fi eliminate. Astfel, orice alta institutie publica, cu exceptia celor prevazute deja in lege, va solicita electronic unitatilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, in baza consimtamantului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectueaza verificari specifice. Unitatile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate intr-un termen de 24 de ore de la primirea solicitarii, iar persoana pentru care se efectueaza verificari specifice este scutita de plata serviciului.
 • In vederea simplificarii platii taxelor pentru pasaport, au fost comasate cele doua taxe astfel incat acestea se vor putea achita intr-un cont unic, facilitandu-se astfel si plata lor online.
 • O alta masura are in vedere obligativitatea institutiilor publice sa ofere  metode alternative de plata a serviciilor publice furnizate contra cost, a amenzilor contraventionale si a taxelor si impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plata, fie prin intermediul altor sisteme de plata.
 • In cazul platii amenzii rutiere, dificultatea semnalata de un numar semnificativ de cetateni este reprezentata de obligativitatea de a transmite dovada platii amenzii la unitatea de politie. In sensul eliminarii acestei proceduri, actul normativ introduce posibilitatea transmiterii dovezii de plata si prin posta electronica, respectiv eliminarea acestei obligativitati atunci cand plata se realizeaza prin mijloace electronice. Astfel, art. 28 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor va fi completat in consecinta, facilitand plata prin Sistemul National Electronic de Plata si a altor mijloace electronice de plata.
 • De asemenea, pentru a reduce riscurile de coruptie in obtinerea permisului auto si avand in vedere cazurile mediatizate care au scos la iveala riscuri la adresa sigurantei circulatiei pe drumurile publice, se va implementa un sistem de monitorizare si verificare a desfasurarii examenului pentru obtinerea permiselor auto. Proba teoretica se inregistreaza video, iar cea practica audio si video.
 • In cazul procedurii de inmatriculare auto,  se introduce posibilitatea platii intr-un cont unic a tarifelor aferente confectionarii si valorificarii placilor cu numere de inmatriculare permanenta, de proba, temporare si provizorii, atribuirii unui numar de inmatriculare preferential, pastrarii combinatiei numarului de inmatriculare, precum si contravaloarea certificatelor de inmatriculare, a autorizatiilor provizorii si a permiselor de conducere.


Prin Memorandumul care insoteste Ordonanta de simplificare au fost introduse principiile necesare acestor simplificari in randul institutiilor publice. O prevedere importanta din Memorandum este aceea ca se pot plati online amenzi de circulatie prin Ghiseul.roCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25735 vizualizari

 • +44 (44 voturi)    
  mmm (Marţi, 28 iunie 2016, 16:30)

  liviu_ [utilizator]

  suna bine :D
  • +14 (14 voturi)    
   da! si cazierul fiscal, va rugam (Marţi, 28 iunie 2016, 17:47)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   La fel si cu cazierul fiscal, daca se poate.Multumim!
  • -34 (38 voturi)    
   cand latra mai putin.... (Marţi, 28 iunie 2016, 20:59)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Uite ca, atunci cand latra mai putin, si guvernul asta de secaturi (pardon, am auzit ca azi le zice "tehnocrati") poate face ceva util.
   • +15 (17 voturi)    
    "latra", "secaturi"? Precis nu ai absolvit la (Marţi, 28 iunie 2016, 22:34)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Oxford, Harvard sau ceva similar.
   • +12 (14 voturi)    
    manualul de intoxicare (Marţi, 28 iunie 2016, 22:53)

    yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    dupa care lucrezi a devenit desuet

    fa si tu ceva util in viata asta
   • +13 (15 voturi)    
    @newlook (Marţi, 28 iunie 2016, 23:20)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Dar tu de ce nu faci ceva util ? Ca, vezi bine, degeaba scrii idiotenii pe aici, nu convingi pe nimeni. Nu faci decat sa iei minusuri cu toptanul si sa starnesti zambete triste si compatimitoare "Vai, sarmanul newlook, ce minte mica si odihnita are.... !"
   • +4 (4 voturi)    
    Scenariu fantezist (Miercuri, 29 iunie 2016, 9:21)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Daca maine ti se spune la sedinta de partid (PSD carevasazica) ca guvernul Ciolos este OK - doamne fereste - brusc vei deveni fan Ciolos...

    Bai, ti-ai scanat creierul? Poate ai un 'dirijor' ai neuronilor tai, toti se apleaca in directia stabilita....
 • +69 (71 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iunie 2016, 16:36)

  [anonim]

  • -15 (15 voturi)    
   Gresit! (Marţi, 28 iunie 2016, 20:35)

   MarianRadu [anonim] i-a raspuns lui

   Nu cred ca ai citit textul articolului.
   • +14 (14 voturi)    
    Scuze (Marţi, 28 iunie 2016, 20:40)

    MarianRadu [anonim] i-a raspuns lui MarianRadu

    comentariul era pentru un alt utilizator. Ce zice Razvan e correct!
 • +35 (37 voturi)    
  f bine, (Marţi, 28 iunie 2016, 16:36)

  bancher [utilizator]

  asa nu se mai falsifica caziere. Toti recidivistii isi falsificau cazierul, si ii vezi taximetristi la taxi Meridianul....toti penalii se fac taximetristi, ca e usor sa iti falsifici cazierul.
  Acum sa ii vad.
 • +31 (35 voturi)    
  E un pas (mic) dar corect. (Marţi, 28 iunie 2016, 16:44)

  Cuca [utilizator]

  Dar ce ar fi daca institutiile statului ar avea incredere una in alta, si ai putea sa platesti ce ai de platit la prima la care te duci si faci cererea ?

  Exemplu - te duci la politie sa ceri cu act (de regula perfect inutil, pe care institutia care ti l-a cerut ar putea sa-l ceara singura, fara sa te puna pe tine, cetatean, pe drumuri aiurea). Ti se spune ca pentru obtinerea actului trebuie sa platesti o taxa.

  In cazul meu, aveam de platit o taxa de UN LEU !!!

  Simbolic. Am spus "sigur", si am scos portofelul. Ei bine, uriasa greseala ! Nu se putea plati leul acela la politie, unde ma aflam, nu-nu-nu, oribila idee, nu, ci trebuia sa ma duc eu frumos tocmai la sectia financiara de care apartin, adica cea din Amzei, in cazul meu. Intrucit nu aveam zile intregi de pierdut cu porcaria de birocratie romaneasca (eram pe zilele mele de concediu !), am luat taxiul pina in Amzei. Coada. Caldura. Nervi. In fine, platesc leul.

  Ma intorc victorios. Stau iarasi la coada la politie. Imi vine rindul. Nu e bine. Vi s-a scris Nume-prenume2-prenume1, dar in bulletin scrie Nume-prenume1-prenume2, duceti-va dvs inapoi si cereti corectura.

  Intrucit se facuse déjà ora 4, am renuntat. Alta zi de concediu, alta distractie. Ma duc in Amzei, platesc alt leu, am grija sa scrie toanta aia Nume-prenume1-prenume2, si ma intorc (tot cu taxiul) la politie. Coada. Caldura. Nervi. Nu e bine. Leul trebuia depus in contul XYZ, nu in contul XZY, cea de la fisc trebuia sa fi stiut. Duceti-va inapoi in Amzei.
  Iar taxi, etc, etc, etc. Si uite asa, pentru un *** de taxa de un leu, am pierdut doua zile de concediu, plus 3-4 drumuri cu taxiul, plus nervi pe un an de zile, plus statul a pierdut timpul a N functionari, + calculatoare + imprimante + portari + etc. Pentru UN LEU.

  De ce nu am putut plati taxa aia de un leu la politie ? De ce nu se pot face TOATE ACESTEA prin internet, asa cum se face in orice tara normala din lumea asta ?

  Ciolos, se aude ? La altii s-a putut. La noi de ce nu se poate ?
  • +17 (17 voturi)    
   maisimplu.gov.ro (Marţi, 28 iunie 2016, 17:39)

   Dan D. [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   Cauta / voteaza sau adauga aici:
   http://maisimplu.gov.ro/
  • +2 (2 voturi)    
   pai daca citeai ... (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:26)

   dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   ... vedeai ca ciolos a facut sa se poata si la noi ...
 • +31 (31 voturi)    
  ... (Marţi, 28 iunie 2016, 16:45)

  pathfinder [utilizator]

  Foooooaaaaaarteeeeee biiiiiiineeeeee!
 • +19 (19 voturi)    
  finally (Marţi, 28 iunie 2016, 17:03)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  a fost nevoie de 25 de ani!
 • +20 (20 voturi)    
  nasol (Marţi, 28 iunie 2016, 17:19)

  ovicash [utilizator]

  O sa planga taximetristii si notarii.

  Ce o sa faca daca nu au copii legalizate dupa buletin cu 50 de ron :))
 • +12 (12 voturi)    
  hai sa ne justificam locul de munca (Marţi, 28 iunie 2016, 17:35)

  doejohn [utilizator]

  Cazier judiciar eliberat de politie si cerut tot de politie:

  Daca un adult iesea din tara cu un copil minor trebuia sa aiba procura notariala de la celalt parinte/parinti si cazierul judiciar. Mai trebuie cazierul judiciar la frontiera? Aia de la politia de frontiera nu sunt in stare sa faca un query la baza de date cum sunt in stare sa faca si aia de la politia ca il elibereaza?
  • +2 (8 voturi)    
   în română se spune "interogare", nu "query", (Marţi, 28 iunie 2016, 19:52)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   că nu toată lumea e familiarizată cu bazele de date ca să știe ce e aia ”query”.

   Cu sau fără procură, cazierul judiciar nu ar trebui deloc la frontieră. Ce dovedește?
   • +1 (1 vot)    
    ...dar ... (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:27)

    dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    ... nu il (mai) cere nimeni. copiluil meu pleaca cu tatal lui de 4 ani ... doar procura e ceruta.
   • +1 (3 voturi)    
    Hhhahahhaa, pentru cine nu stie ce inseamna (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:31)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    query si ce presupune sa faci query, nici interogare a bazei de date n-are niciun sens. E ca si cand spui: da clic de doua ori pe icoana si selecteaza de acolo linia initializata, copiaz-o si lipeste-o in textul tau. Cine nu e familiarizat cu terminologia in engleza e egal la fel de familiarizat cu terminologia in romana.
 • +17 (17 voturi)    
  bravo domle (Marţi, 28 iunie 2016, 17:35)

  zicsio [utilizator]

  dar de ce nu bagati repede in og si interdictia ca vreun institutie sa mai poata cere cetateanului copii ale actelor emise de aceeasi institutie, indiferent de departament?

  de ex la primarie: scot un c.u., pe urma trebuie sa-l depun pt a.c., platesc taxa de ac, pune copie dupa chitanta, anunt inceperea lucrarilor, baga ac si cu, ii chem la receptie, hopa iarasi copii de pe cele doua si inca un kg de hartii pe care le au deja. culmea culmilor, am terminat casa, am semnat pv, totul corespunde cu proiect, ac, etc, ia mai depune matale o hartie prin care sa ceri frumusel sa te impozitam.

  inca nu m-am prins daca astfel de aberatii sunt cauzate de lipsa de creier sau de interesul de perpetuare a unor structuri birocratice.
  • +9 (9 voturi)    
   Cred ca si una si alta (Marţi, 28 iunie 2016, 23:13)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui zicsio

   Si cred ca mai este un motiv - in haosul total care domneste in aceste institutii, fiecare functionar incearca sa se acopere cu hartii ca sa fie protejat cam orice s-ar putea intampla vreodata.

   Si de-aia ca sa obtii o adeverinta de cotizatie la sistemul de sanatate ti se cere, sa zicem, pana si copie legalizata a actului de nastere a matusii.

   Exagerez un pic, dar ati prins idea.
 • +12 (12 voturi)    
  maisimplu.gov.ro (Marţi, 28 iunie 2016, 17:40)

  Dan D. [utilizator]

  Cautati si votati sau adaugati aici daca vreti sa se schimbe ceva:
  http://maisimplu.gov.ro/
 • +13 (13 voturi)    
  Sănătate multă, pentru măsurile astea! (Marţi, 28 iunie 2016, 17:41)

  Andrei Cosmovici [utilizator]

  Să-ți dea Dumnezeu sănătate, Dle Prim Ministru, pentru aceste măsuri!
 • +14 (14 voturi)    
  Bravo Ciolos (Marţi, 28 iunie 2016, 17:41)

  JohnR [utilizator]

  Mai sapa putin ca mai sunt situatii de Kafka la greu in administratia romaneasca.
  • -1 (3 voturi)    
   N-ar fi mai constructiv daca in loc sa-l lasi (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:34)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   sa ghiceasca ce te nemultumeste, i-ai semnala tu direct? http://maisimplu.gov.ro/ V-ati invatat doar sa carcotiti pe internet si sa asteptati frustrati sa vi se dea mura-n gura.
 • +16 (16 voturi)    
  dispar copiile legalizate? ce bine! (Marţi, 28 iunie 2016, 17:50)

  FFF T [utilizator]

  Mereu m-am intrebat ce rost are sa dai o caruta de bani pentru copii legalizate, cand functionarul poate face el copii simple dupa documentele originale si ura si la gara.
  Se economisesc bani si timp!
  Foarte bine!
 • +19 (19 voturi)    
  Felicitari! (Marţi, 28 iunie 2016, 18:14)

  nicTM [utilizator]

  Omul acesta se mai gandeste si la lucruri practice, pentru Noi...
 • +19 (19 voturi)    
  Bravo domnule Ciolos ! (Marţi, 28 iunie 2016, 22:02)

  adrian88000 [utilizator]

  Ar trebui sa fii Prim Ministru macar patru ani !. Multe sunt de indreptat in Romania. Si ar mai trebui ca parlamentul sa nu-ti mai puna bete in roate. Sa te ajute, nu sa te obstructioneze . Dragnea Infractorul are tupeul
  sa te ameninte mereu cu motiune de cenzura. Si nu numai el.
 • -1 (1 vot)    
  Masuri foarte bune si aplicate pentru (Miercuri, 29 iunie 2016, 7:10)

  xrogo [utilizator]

  debirocratizare,dar s-a lasat totul pe ultima suta si s-au dat cu ordonante de urgenta,numai 18 intr-o zi,ccea ce ne este prea bine !!!
 • +3 (3 voturi)    
  deci se poate (Miercuri, 29 iunie 2016, 9:16)

  Sorrows [utilizator]

  Guvernul Cioloş, dincolo de bâlbele mari ale unor miniştri, dincolo de păstrarea în Guvern a unor intruşi (Tobă, Curaj etc), devine cel mai bun guvern de după 89. O să-l pomenim pe Cioloş mult şi bine. Orice Guvern va veni din toamnă, va găsi o ştachetă ridicată foarte sus de Cioloş.
 • +2 (2 voturi)    
  RAR (Miercuri, 29 iunie 2016, 9:27)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  obligati RAR ,ca de altfel TOATE institutiile sa-si instaleze automate cu numere de ordine.se evita aglomeratiile si SPAGA!
 • +2 (2 voturi)    
  FELICITARI! (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:30)

  dagenia [utilizator]

  Felicitari guvernului Ciolos, felicitari pentru ca nu va mai e teama de infractorii din Parlament! Sper ca eforturile voastre sa inceapa sa aiba rezultate si ca dupa idiotenia de alegeri din toaman sa veniti tot voi, sau niste oameni ca voi - cu vointa de a face ceva, de a schimba ceva!
 • 0 (0 voturi)    
  au trebuit 26 de ani pt asta (Miercuri, 29 iunie 2016, 15:50)

  Parzivall [utilizator]

  si totusi, de ce trebuie sa faci dovada platii unei amenzi? e atat de greu sa bagi toate amenzile la un loc online si pe masura ce sunt platite sa fie radiate?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu se aplica (Marţi, 26 iulie 2016, 22:20)

  Dedalus [utilizator]

  Nu se aplica, imi pare rau.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by