Elevii romani din prima echipa au obtinut 2 medalii de aur si 4 de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica (OBMJ) pentru Juniori, in timp ce echipa B a tarii noastre a obtinut 3 medalii de argint si 3 de bronz. Romania s-a clasat, astfel, pe locul I cu prima echipa si pe locul al IV-lea cu cea de a doua echipa.

Balcaniada de Matematica pentru Juniori 2017: Echipa AFoto: jbmo.ssmr.ro

Cea de a XX-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematica (OBMJ) pentru Junioris-a desfasurat incepand cu 24 iunie 2016 la Slatina. Astazi, juriul a stabilit rezultatele finale, informeaza Societatea de Stiinte Matematice din Romania, unul dintre organizatorii evenimentului.

Concursul propriu-zis se desfasoara de-a lungul unei singure zile, iar limita de timp pentru rezolvarea subiectelor este de 4 ore si jumatate. In acest timp, elevii au de rezolvat 4 probleme, fiecare notata cu 10 puncte.Citeste aici regulamentul competitiei

Romania, in calitata de tara organizatoare a evenimentului, a avut dreptul de a aduce in concurs o a doua echipa - Romania B, al carui punctaj a fost calculat separat de cel al echipei principale. De asemenea, o echipa locala a Slatinei, numita Alutus (inscrisa neoficial in competitie), a obtinut o meritorie medalie de bronz, prin Robert Valentin Vadastreanu.

Medaliile de aur

  • Denis Chirita (33 de puncte) - echipa A
  • George Adrian Picu (33 de puncte) - echipa A

Medaliile de argint

  • Edis Memis (31 de puncte) - echipa A
  • Ioan - Andrei Nicolae (31 de puncte) - echipa A
  • Alexandra Timofte (31 de puncte) - echipa A
  • Nguyen Tran Bach (23 de puncte) - echipa A
  • Sebastian Mihai Simon (27 de puncte) - echipa B
  • Vlad Nicolae Robu (25 de puncte) - echipa B
  • Paul Becsi (24 de puncte) - echipa B

Medaliile de bronz

  • Amina Abu - Shanab (20 de puncte) - echipa B
  • Ileana Dima (18 puncte) - echipa B
  • Mircea Donciu (16 puncte) - echipa B

In clasamentul neoficial pe tari, Romania este pe primul loc, inaintea Turciei, Bulgariei si Romaniei B.

La editia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori au participat elevi din 11 tari balcanice - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Turcia, Romania - si 8 tari invitate - Kazahstan, Indonesia, Turkmenistan, Arabia Saudita, Filipine, Franta, Azerbaijan, Tadjikistan.

Subiectele de la Balcaniada de Matematica pentru Juniori 2016

Subiecte Jbmo 2016 Paper Eng

Rezultatele pe echipe

Prima Balcaniada de Matematica pentru Juniori a fost organizata la Belgrad, in 1997. Romania a gazduit competitia internationala de doua ori: in 2002 la Targu-Mures si in 2010 la Olanesti. Editia de anul trecut s-a desfasurat la Belgrad, in Serbia. Vezi aici istoricul competitiei

Anul trecut, lotul olimpic de juniori al Romaniei la Matematica a obtinut o medalie de aur si cinci de argint.

In 2014, Romania a ocupat locul I la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori, cu 5 medalii de aur si una de argint.

Citeste si: