Ministerul Educatiei a publicat luni baremul la primul examen din cadrul Evaluarii Nationale 2016 - testul scris la Limba si literatura romana. Acestia au avut de rezolvat varianta 2, fiind vorba de doua subiecte principale - primul, pe baza unei poezii de A. E. Baconski si al doilea pe baza unui articol din "Adevarul". Ultima cerinta s-a referit la redactarea unei compuneri in care elevii sa prezinta "o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zona turistica".

Iata mai jos baremul pentru subiecte

Barem Limba Romana 2016 Bar 02

Subiectele pot fi consultate aici.

Pentru testul de matematica s-a pastrat structurarea pe 3 subiecte, notate fiecare cu 30 de puncte.(Vezi aici modele de subiecte pentru Evaluarea Nationala 2016)

Potrivit Ministerului Educatiei, "Evaluarea Nationala a elevilor de clasa a VIII-a reprezinta modalitatea de evaluare externa sumativa a competentelor dobandite pe parcursul invatamantului gimnazial, in baza careia se realizeaza admiterea in clasa a IX-a".

Calendar Evaluarea Nationala 2016

15-17 iunie 2016Inscrierea la Evaluarea Nationala

17 iunie 2016Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

27 iunie 2016Limba si literatura romana - proba scrisa

28 iunie 2016Limba si literatura materna - proba scrisa

29 iunie 2016Matematica - proba scrisa

1 iulie 2016Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

1 iulie 2016Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

2 - 4 iulie 2016Rezolvarea contestatiilor

5 iulie 2016Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Prevederile privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2015-2016 apar in Ordinul nr. 5.081, publicat in Monitorul Oficial pe 15 septembrie 2015.

Reguli de desfasurare a Evaluarii Nationale:

Profesorii supraveghetori nu au voie sa intre in salile de examen cu telefoane mobile, cu calculatoare, cu orice alte mijloace electronice de comunicare, cu ziare, reviste sau carti. Nu vor face parte din comisiile pentru evaluarea nationala profesori care, in sesiuni anterioare, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile sau care au fost sanctionate.

De asemenea, in scolile in care la examenele anterioare au existat "nereguli grave" la Evaluarea Nationala, comisiile judetene pot sa nominalizeze in comisiile pentru examen profesori de la alte scoli. Tot in scolile cu grave nereguli la examenele anterioare, comisiile judetene pot sa suspende organizarea Evaluarii Nationale.

La corectarea lucrarilor, daca diferenta dintre notele date de catre cei doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, atunci nota finala este media aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a acestor note. Daca diferenta este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori, stabiliti de presedintele comisiei, iar nota acordata de acestia va fi cea finala.

Salile de examen, salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si salile in care se preiau, evalueaza si depoziteaza lucrarile scrise - sunt supravegheate cu camere video-audio functionale. Ordinul prevede ca, pana la inceperea examenelor, comisiile judetene de organizare a evaluarii nationale si autoritatile administratiei publice locale "iau toate masurile" pentru "asigurarea dotarii tuturor salilor de examene cu camere functionale de supraveghere video si audio".

Dupa fiecare examen, comisiile verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video. Daca se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda sau in cazul in care exista sesizari, verificarea se face pentru toate salile de examen din scoala.

Elevii prinsi la copiat iau nota 1.

Absolventilor claselor a VIII-a le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete.

Elevii trebuie sa lase toate aceste obiecte in sala de depozitare. Cei care refuza depozitarea obiectelor NU vor fi primiti in examen.

De asemenea, elevii nu au voie sa aiba in sala de examen, asunse in imbracaminte, in incaltaminte sau in penare, obiecte precum manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, telefoane mobile, casti audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet si la retele de socializare, care ar putea fi folosite in rezolvarea subiectelor.

Candidatii nu au voie nici sa vorbeasca intre ei sau cu exteriorul, nu au voie sa copieze sau sa schimbe intre ei foi de lucrare, ciorne, notite sau alte materiale.

Elevii care incalca regulile sunt eliminati din examen si primesc nota 1 la examenul respectiv, indiferent daca au copiat sau doar au incercat. Candidatii semneaza, de altfel, inainte de inceperea examenului un proces-verbal in care este trecuta mentiunea ca ei stiu ca nerespectarea regulilor are drept consecinta astfel de masuri.

Parintii elevilor pot sa ceara comisiei judetene sa vada lucrarea copiilor, insa numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii, iar aceasta solicitare nu poate conduce la modificarea notelor.

(Sursa)

Rezultatele Evaluarilor Nationale din ultimii 12 ani

Numarul elevilor cu note peste 5 in anii 2004 - 2015 a fost:

  • 2015 - 79,36%
  • 2014 - 71,12%
  • 2013 - 75,89% / Al doilea an cu camere video, primul cu acuzatii ca subiectele sunt simple
  • 2012 - 66,12% / Primul an in care au fost introduse camere video la evaluare
  • 2011 - 81,79%
  • 2010 - 85,97%
  • 2009 - 88,90%
  • 2008 - 89,93%
  • 2007 - 77,96%
  • 2006 - 67,16%
  • 2005 - 62,39%
  • 2004 - 71,38%

(Sursa)

Citeste si: