Curtea Constitutionala a Romaniei va discuta in 20 iulie propunerea legislativa transmisa de Senat de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, au precizat luni, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Senatul a transmis CCR propunerea legislativa pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea Legii fundamentale.

Pe 23 mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul Permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

Formularea propusa pentru articolul 48 alin. 1 din Constitutie este: ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor''. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

Comitetul de Initiativa este format din 16 membri: Nadia Tataru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sisu, Vlad Mirita, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Calin Diaconu, Pavel Chirila, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negrut, Mircea Tudor.

Initiatorii propun ca referendumul national pentru modificarea Constitutiei sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare din toamna.